TARTALOM

1994-ben borzasztó tragédia történt a közép afrikai Ruandában, ami erőteljes hatást gyakorolt az egész földrész történelmére. Polgárháború robbant ki, ami megdöntötte Mobutu Sese Seko diktatúráját Zairéban, de tovább terjedt Kongóba, Angolába, a Közép afrikai köztársaságba, Zimbabwe-ba, Burundi-ba, Szudánba és Ugandába is.

Mikor a ruandai elnök, a hutu Juvenal Habyarimana gépét lelőtték, a szélsőséges hutu erők fellázadtak, és módszeresen irtani kezdték az ellenzéket. Közel 800.000 embert mészároltak le, ekkora népírtas nem történt a holocaust óta. A borzalom 100 napig tartott, amikor a lázadók végül is megadták magukat. Megesik, hogy a tragédia árnyékában hősök születnek. Ilyen hős volt a ruandai polgárháborúban Paul Rusesabagina, a Milles Collines hotel vezetője, aki több ember életét mentette meg azzal, hogy italért cserébe „megvásárolta” őket a szállodában tartózkodó katonáktól. Az egyetlen telefonvonalon, amit nem vágtak el a hutuk, faxot küldött Bill Clintonnak, valamit tájékoztatta a Belgiumot, és Franciaországot a hazájában zajló borzalmas eseményekről. Rusesabagina történetét megfilmesítették, a főszerepben Don Cheadle-el, akit az alakításáért Oscar díjra jelöltek.

A filmet számos fesztiválon értékelték, de az alkotók célja az volt, hogy felhívják a világ figyelmét erre a történelmi eseményre, amiről sajnálatos módon, a nyugati világ szinte semmit sem tud.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2004
Játékidő: 121 perc
Műfaj: dráma

Rendező: Terry George
Főszereplők:
Don Cheadle (Paul Rusesabagina)
Sophie Okonedo (Tatiana Rusesabagina)
Nick Nolte (Colonel Oliver)
Joaquin Phoenix (Jack)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. A film valós történetet dolgoz fel. Te tudtál ezekről az eseményekről? Hogyan érint, hogy a film cselekménye megtörtént?

Hogyan lehet a nyugati civilizált világ ennyire közömbös a világ másik részén történő embertelenségekkel szemben?

2. Miért mondta több szereplő is, hogy szégyellik, ami ott történt? Hogyha szégyellték, akkor miért nem tettek semmit?

Mikor szégyellted magad amiatt, hogy nem segítettél valakin? Mi történt? Mit tehettél volna – és miért nem tetted meg?

3. Mit tudunk tenni, hogy segítsünk embereken, akár nemzeteken a világ másik végén? Mi akadályozza meg az embereket abban, hogy segítsenek az elnyomott országokon? Jó kifogások ezek? Miért és miért nem?

4. Ha láttad a Schindler listáját, akkor miben hasonlítottak és miben tértek el egymástól a filmek?

5. Mindent megtett Paul, amit tehetett? Vagy tehetett volna ennél többet is?

6. Mi a véleményed a háborús bűnösökről? Megbocsátható-e a tettük?

Hogyan lehetséges, hogy háborús körülmények között az ember elállatiasodik, és olyan dolgokra is képessé válik, amilyeneket soha nem is feltételezett volna magáról? – Előfordulhat ilyesmi a hétköznapi életben is „kicsiben”?

7. Mennyit ér egy ember élete? Te mennyit lennél hajlandó fizetni hasonló helyzetben a szeretteidért – és mennyit egy vadidegen emberért, hogy megmentsd az életét?

Háború nélkül miért vagyunk olyan nehezen képesek a legkisebb árat is „megfizetni” azért, hogy valaki boldog legyen vagy előbbre jusson az életében?

8. Egy 2005-ös jelentés szerint a föld területének egyharmadán folyik jelenleg is háború. Hogyan lehetséges, hogy a 21. század civilizált emberisége még mindg itt tart? Miért nem vagyunk képesek békében és harmóniában élni?

Mi az oka a mi hétköznapi háborúskodásainknak a házasságban, családban, munkahelyen, baráti körben, stb.?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük