TARTALOM

Mi történne, ha kiderülne, hogy egy újabb jégkorszak küszöbén állunk? Ez a kérdés nem hagyja nyugodni Jack Hall (Dennis Quaid) klimatológust. Hall kutatásai alapján arra a következtetésre jut, hogy a globális felmelegedés váratlan és karasztrofális változást idézhet elő bolygónk éghajlati viszonyaiban. Az antarktiszi jég szerkezeti vizsgálata mindenesetre azt mutatja, hogy hasonló folyamat lezajlására már tízezer évvel ezelőtt volt példa. Hall természetesen haladéktalanul tájékoztatja az illetékeseket a veszély közeledtéről, azonban úgy tűnik, a figyelmeztetéssel sajnos már elkésett. Szeme láttára válik le ugyanis egy sziget nagyságú jégtömb a Déli-sark hatalmas, egybefüggő jégtáblájából. A folyamat drámai gyorsasággal idéz elő katasztrofális időjárási viszonyokat a Föld különböző pontjain. Hihetetlen erősségű földrengések rázzák meg Tokiót, eddig ismeretlen erejű hurrikánok tombolnak Hawaiion, Új-Delhi megbénul a rázuhant hótömegtől, Los Angelesen pedig mindent elpusztító tornádó söpör végig…

ADATLAP

Megjelenés éve: 2004
Játékidő: 124 perc
Műfaj: akcióthriller

Rendező: Roland Emmerich
Főszereplők:
Dennis Quaid (Jack Hall)
Jake Gyllenhaal (Sam Hall)
Emmy Rossum (Laura)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. A film mottója: „Hol leszel akkor?”
Az életben jöhetnek természeti katasztrófák, és jöhet az utolsó ítélet – ezek ellen az ember nem tud mit tenni, teljesen ki van szolgáltatva egy megállíthatatlan és befolyásolhatatlan folyamatnak. A kérdés: hol leszel akkor?

Miben reménykedhetnél egy ilyen helyzetben? Hogyan néznél a jövő felé?

2. A film történetének egyik szála arról szól, hogyan menti meg az édesapa a fiát. Megígéri neki, hogy érte megy, és be is tartja az ígéretét.

Te kiért mennél vissza egy ilyen helyzetben?

Mi motivál valakit arra, hogy mindent feláldozva megmentsen valakit?

3. Ronald Emmerich nyilatkozta: „Mikor minden felborul körülöttünk, saját magunkra, az egész életünkre is másképp nézünk. Ami addig számított, jelentéktelenné válhat, amire addig nem is gondoltunk, döntő fontosságú lehet.”
Volt-e már olyan változás az életedben, ami gyökeresen felforgatta azt, ami miatt azok a dolgok, amiket előtte fontosnak tartottál, elvesztették a jelentőségüket, és minden megváltozott?

Mi okozhat ilyen változást az életedben egy természeti katasztrófán kívül?

4. „Minden, ami eddig foglalkoztatott, amiért eddig küzdöttem, a jövő, amire készültem – nem létezik többé. Tudom, te mindig mondtad, hogy ezt a versenyt is mennyire komolyan veszem. Igazad volt. De ezek többé nem számítanak.” – mondja Laura a jégkorszak beköszöntekor.

Ha tudnád, hogy mikor jönne el a vég (az utolsó ítélet, a halál), akkor mi az, amit most megváltoztatnál az életedben, hogy akkor felkészültebb légy?

5. Amikor eljön egy ilyen természeti katasztrófa, a dolgok átértékelődnek. Azok a dolgok, a munkahely, a kocsi, a fizetés már semmit sem érnek, viszont a kapcsolataink felértékelődnek, a legdrágább hirtelen a másik ember élete lesz, amit meg kell menteni.

Ha jönne a jégkorszak, mi lenne az életedben a három legfontosabb dolog? Mire lenne a legnagyobb szükséged akkor?

Hol vannak ezek a mostani életedben, értékrendedben? Hányadik helyen? Vajon nem kellene addig az igazán fontos dolgokkal törődnöd, amíg még lehet?

6. „Ha nem vigyázunk a körülöttünk lévő dolgokra, felboríthatjuk bolygónk egyensúlyát, s ez, a filmben látottakhoz hasonlóan, végzetes lehet az ember számára.” – nyilatkozza a Laurát játszó Emmy Rossum.
Mit gondolsz, jól vigyázunk a ránk bízott Földre? Miért / miért nem?

Mit tehetünk mi, kis pontok a hatmilliárd ember közül azért, hogy ilyen katasztrófák ne következzenek be? Van-e jelentősége bárminek is, amit mi személyesen tehetünk a környezetünkért?

7. „A film címe, hogy „Holnapután” önmagában is egy pszichológiai telitalálat. Valami, ami fenyeget, de nem ma, és nem is holnap, csak holnap után, azaz két darab ajtó is elválaszt minket tőle. Másrészt a „holnapután”, ha valaki úgy nézi, egy drasztikusan, elképesztően közeli időpont. Amíg a „holnap” egy elvont fogalom, jelentheti magát a jövőt is, addig a holnapután maga a praktikus, konkrét és hétköznapi valóság. Ahogyan az előbb említett repülőgép-jelenetben is mindenki összes energiája arra ment rá, hogy elhessegessék a katasztrófának még a gondolatát is, ugyanígy történt egy körrel feljebb is, az államvezetésben.” (Idézet a www.csapnivalo.hu filmkritikájából)
Mennyire veszed komolyan a jövőt? Ennek az írásnak az értelmében mit jelent neked a „holnapután”?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük