Hogy légy hívő keresztyénként egyedülálló?

1Korinthus 7:7 „Mert szeretném, ha minden ember úgy volna, mint én magam is; de kinek-kinek tulajdon kegyelmi ajándéka vagyon Istentől, egynek így, másnak pedig úgy”.

Mi a közös Jézusban, Pálban, Keresztelő Jánosban, Barnabásban, Illésben, Elizeusban, Jeremiásban, Szent Ágostonban, Szent Ferencben, Teréz anyában vagy John Stottban (híres angol lelkész)? Az, hogy mindnyájan egyedülállók voltak. Az egyedüllét nem jelenti azt, hogy Isten nem törődött a szükségleteikkel. Inkább azt jelenti, hogy olyan nagy feladatot készített el számukra, amelybe a házasélet már „nem fért bele”.

Hadd kezdjem azzal, hogy 40 éves, és egyedülálló vagyok. Egyedülálló voltam és szemérmes, amíg 34 éves koromban meg nem nősültem. Feleségemnek volt néhány múltból hozott sebe, amely kihatott a házasságunkra, én pedig túlságosan belemerültem szolgálatomba, hogy az eljövendő robbanást észleljem. Voltam egyedülálló, házas és elvált. Ez nem ideális állapot. A társadalomnak nem ez a terve, és biztos vagyok benne, hogy Isten sem ezt akarja. Mint keresztyének, úgy gondoljuk, hogy semmi sem lehet alantasabb, vagy szörnyűségesebb, mint a bűn. Állítom, hogy 25 éves koromban „meg kellett” volna nősülnöm, és úgy is maradni örökre. De sem az én, sem rajtam kívül még sokak élete sajnos nem így alakult. Tehát mit kellene tennünk azoknak, akiknek még vagy már nincs családunk, és minden órában a számítógép előtt ülünk? Először is lássunk néhányat azok közül az ártalmas lehetőségekből, amiket mindenképpen el kellene kerülnünk:

1. A duzzogó

Duzzogj Istennel, a házasokkal és az egyházzal úgy, hogy boldogtalanságod már visszataszító! Maradj távol a gyülekezettől, hogy lesd: ki hív fel, és amikor senki, akkor méltatlankodj, legalább 3 napig légy felháborodott!

2. A flörtölő

Igazából „nem csinálod”, de mindenkivel elhiteted, hogy csapodár vagy. Mindennel flörtölsz, ami mozog. Pletykával kezded, aztán szentebbnek érzed magad, mert „ők” olyan bűnnel vádolnak, amit nem is követtél el. Azt hiszed, igazad van, dühös és felsőbbrendű vagy, és egy csomó olyan barátod van az ellenkező nemből, akik csalódottak.

3. A kőbezárt lélek

Magadba zárkóztál, és olyan vagy, mint egy öreg hölgy, aki a csipkefüggöny mögül kukkol ki az utcára. Minden ellenkező neművel szemben bizalmatlan vagy. Borzasztóan büszke vagy tisztaságodra, és erkölcsileg tétován különbnek érzed magad, de rettenetesen egyedül vagy. Könyörögj Istenhez, hogy adjon neked örvendező Életet!

4. Az imaharcos

A pünkösdi mozgalom egy új kifejezést hozott: „minden lében kanál” (kotnyeles. Gyakran csak te imádkozol az ellenkező neműekkel (néha órákon át). Sose történik semmi kellemetlen vagy kínos dolog, de te szereted a meghitt érzéseket. A „gyarmati sors” a te lételemed. Izgalommal tölt el, amikor szembe találod magad egy bizarr lelkigondozói esettel. Odaadó szenvedéllyel nézel az emberek arcába, amikor ékes szólóan imádkozol. Tulajdonképpen ez egyfajta bosszú sorsod miatt, de nem is tudsz róla.

5. Gúnyos Géza/Gizi

Ő a szellemes egyedülálló. 5 rétegű szarkazmussal van körbebástyázva. Jó és okos beszélgető, de sosem engedi, hogy érzései elmélyüljenek. Sok sebe van, és érző szíve – hacsak nem engeded, hogy megkeseredjen. Légy vele óvatos! Nehogy saját védekező mechanizmusod csapdájába ess.

6. Várépítő Kft.

Amint találkozol egy ellenkező neművel, és vonzódsz is hozzá, már házassági terveid vannak. Ahelyett, hogy megismernéd, a legkisebb ürüggyel légvárat építesz. Ritkán akarod igazán megismerni a másik embert, mielőtt „felértek a csúcsra”, így fantáziád érintetlen marad. Csak a tények tudnak a földre hozni. Igazából nem szereted a másik ember –ő csak egy kampó, amire álmaidat akaszthatod.

Ezeknél sokkal jobb lehetőségek is vannak. (És rosszabbakat is hozzá tudnék tenni). Az Újszövetség megmutatja, hogy az egyedülálló embereknek különleges lehetőségük van Istent szolgálni akadályok nélkül. Ez az újság hetente 70 órát vesz el tőlem, és ha házas lennék, nem lennék erre képes. Sok olyan szolgálat van, amire csak akkor vagyunk képesek, ha rengeteg szabad időnk van. Az egyedülálló embereknek szabad a szívük és a gondolataik. A házasság sok irányba visz: megpróbálsz tetszeni Istennek és a társadalomnak is. A legtöbb házasság, még ha keresztyén is, problémával van teli, és csak 20°%-uk nevezhető boldognak. Sok pár csak egymás mellett él. Jobb megküzdeni a magány állandó harcaival és betölteni azt az Úrért való szolgálattal, mint olyan házasságban élni, amelyik csak „félgőzzel működik”, olyan szolgálattal, amit sosem végzel el teljesen, vagy amit csak azért csinálsz, hogy etesd a családot. Vannak házasságok, amelyek valóban jól működnek, és van néhány ember, aki valóban nagyon boldog, és mindig van két vagy három család minden gyülekezetben, akiket nagyon irigylek, hogy bárcsak ilyen házasságom lenne. Mégis tudom, hogy a nagy átlagnál boldogabb vagyok és teljesebb életet élek, mint a legtöbb házas ember. Vállalhatok olyan kockázatokat, amelyeket egy házas sosem merne felelősségteljesen vállalni. Keményen dolgozhatok, tudom élvezni a nyugalmat és a csöndet. Találkozhatok barátokkal, vagy épp nézhetem a tévét egész éjjel. És mindenekfelett órákat tölthetek megszakítatlan imádsággal, és az arcom ragyog. Ez most valóban működik!

Amikor 28 éves voltam, azt hittem, hogy az egyedüllét meg fog ölni. Nem így történt. „Tigris”-nek neveztem, mert a magány erős érzései és a társ utáni vágy pokoli erővel „csapott le” rám a semmiből. Amikor 38 éves voltam és elváltam, azt hittem, hogy a magány fog megölni, mert minden szexuális repülést a feleségemtől kaptam. Nem volt hova mennem- és ez fájt. Isten kegyelme megőrzött attól, hogy a velem szembe jövő kísértésekbe belemenjek. De nem vagyok fából, ezért ezeket az ösztönöket irányítás alá vettem, és így az élet

Íme néhány tanács, ami nekem is segített ezen túljutni. Remélem, te is tudod használni.

I.                   Összpontosíts Isten jóságára, és légy hálás. Valaki egyszer írt egy könyvet „Háládatosság – az imádság szíve” (Gratefulness – The Heart of  Prayer) címmel. Inkább arra a 99 dologra gondolj, amid van, mintsem arra az 1-re, amid nincs.

II.                Ne nyomja rá bélyegét imaéletedre az egyedüllét. Átmentem egy olyan stádiumon, amikor csak azért imádkoztam, hogy legyen társam. Nem érdekeltek a szerencsétlenek, a misszió nem volt fontos, gyülekezetemmel nem törődtem, nem gondoltam bibliaórai társaimmal sem. Minden, amit akartam, az „ő” volt. Én voltam a legszerencsétlenebb ember. Amint újra felülvizsgáltam ezt, boldog lettem. Nem zsarolhatod Istent, mondván: „Semmi másért nem fogok imádkozni, amíg ezt meg nem kapom”. Ez nem működik.

III.             Öldököld meg a tested.

Légy óvatos az életről alkotott elképzeléseddel, és az elméd mozijával. Van jó néhány kiváló könyv, hogy hogyan újuljunk meg gondolkodásunkban. Óriási segítségnek találtam a Római levél 6.-8. részeit és az 1Ján. 2. és 3. fejezeteit.

IV.             Foglald el magad, hogy a boldogtalanságnak esélye se legyen életedbe betörni.

A legrosszabb időszakok azok voltak, amikor megpróbáltam a tétlenséget élvezni. A lustaság a lélek ellensége. Élvezem a munkám, így ez segít. Vállalj feladatokat, kapcsolódj be egy gyülekezet életébe. Csatlakozz egy önkéntes keresztyén szervezethez. A Gonosz sok tétlen kezet és gondolatot talál, és megvan a programja a boldogtalansághoz, amit számodra is elkészített, – hacsak te nem készítesz valami jobbat.

V.        Szeresd egyházadat.

Könnyű csalódni a helyi gyülekezetben, amikor egyedülállók vagyunk. Érzelmi szükségleteink mélyek, és az „egyház” – úgy tűnik – ezzel nem törődik. Ne tántorodj, néhány őszinte barát végül felbukkan.

VI. Ne menj bele különböző játszmákba, és ne idegesítsen, ha az emberek össze akarnak hozni valakivel, vagy pletykálkodnak. A Lélek gyümölcse a türelem.

VII.     Értékeld a meglévő barátságokat, és dolgozz rajtuk. Gazdag jutalmuk lehet. Ne  ess abba a hibába, hogy minden barátságot elhanyagolsz, mialatt az „igazi”-ra vársz.

Eredeti cikk: How To Be A Truly Christian Single


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük