Hívd a srácokat vasárnap – 1.rész

Hívd a srácokat vasárnap

Akcióterv

Bemutatja a:

CHURCH FOR MEN

P.O. Box 672316 Chugiak, AK 99567

www.churchformen.com

Eredeti cikk: Go for the Guys Sunday Action Plan

Hívd a srácokat vasárnap – 1.rész

Hívd a srácokat vasárnap – 2.rész

Mi az a „Hívd a srácokat vasárnap”?

_

Miért kell nekünk egy különleges vasárnap, ami a férfiakat és fiúkat célozza meg? Nem a férfiak dominálják az egyházat már így is?

Habár a legtöbb amerikai vezető lelkész férfi, a széksorok között a nők vannak fölényes többségben. Nézzük a tényeket:

A számok magukért beszélnek: a gyülekezetek lassan elveszítik a férfiakat és fiúkat. Ami eddig csak kis szivárgás volt, egyre inkább egy áradat.

A férfiak részvételének a hiánya nem csak elszomorító, hanem szorosan összefügg az egyház hanyatlásával is.

Egy átlagos istentisztelet az Egyesült Államokban a felnőttek közül 61% nőt és 39% férfit vonz. (Vesd össze az 1952-es 53-47 százalék aránnyal!) A fiúk kb. 90%-a, akik a gyülekezetben nőnek fel, tizen- és huszonéves korukban elhagyják a gyülekezetet. A legtöbbjük soha nem tér vissza.

Ezen a vasárnapon Amerikában hatmillió feleség vesz részt az istentiszteleten a férje nélkül. Ez minden ötödik nő.

A legtöbb gyülekezetbe járó fickó „életfogytiglan” van ott, akik a gyülekezetben nőttek fel. A férfiak célcsoportját a legnehezebb elérni. A gyülekezetek kevesebb mint 10%-a tud fenntartani jól menő férfiszolgálatot.

Valószínűleg te is nagyon szeretnéd, ha több lelkes férfi és fiú járna a gyülekezetbe. De hogy kell ennek nekikezdeni? Egy igazán jó első lépés egy Hívd a srácokat vasárnap levezénylése.

Mi az a Hívd a srácokat vasárnap?
A Hívd a srácokat vasárnap alapötlete az, hogy sokféle férfinak tegyük vonzóvá a gyülekezetet.

A Hívd a srácokat vasárnap segít, hogy a gyülekezeted szélesebb körben érje el a „nem annyira vallásos” fickókat, akiket Jézus maga után tudott vonni.

Egyszerűen fogalmazva, ez egy különleges Istentisztelet, amit a gyülekezeted szervez negyedévente egyszer, és úgy van teljesen kialakítva az egész, hogy a férfiaknak legyen vonzó. A légkörtől a prédikációig minden férfias hangnemben van közvetítve.

Néhány ilyen vasárnap után a férfiaitok már várni fogják ezt a kínálkozó lehetőséget, hogy a férfi barátaikat elhívhassák a gyülekezetbe. Egy kutatás szerint a gyülekezetbe ellátogatók 85%-a személyes meghívás útján jön el. De sajnos túl gyakran félnek meghívni a haverjaikat a férfiak, mert a szívük mélyén tudják, hogy az istentiszteletek általában nem tetszenek a srácoknak.

Egy ilyen Hívd a srácokat vasárnap magabiztosságot ad a férfiaknak, hogy meghívhatják a barátaikat, mert biztosítva van, hogy az istentiszteletre rezdülni tud majd a férfiak szíve.

Mi a helyzet a nőkkel? Kihagyva fogják érezni magukat?
A lényeg: a nők szoktak férfias dolgokat csinálni, de a férfiak nem szoktak nőies dolgokat. Ezért kell az egyensúlyt elbillentenünk a férfias szellemű istentisztelet felé. Ez az a forma, amelyben a legvalószínűbb, hogy mindenki jól fogja érezni magát. Íme egy csodálatos igazság a nőkkel kapcsolatban: ők jól érzik magukat a fiús dolgok között is. Például a Home Depot hetente egyszer megrendez egy Do-it-Herself Workshop-ot (Nők számára rendezett workshop), ahol a nők az elektromos szerszámgépek használatát tanulhatják meg. A JoAnn Fabrics viszont nem rendez férfiaknak workshopot. A férfiak nem szoktak azért összejönni, hogy párnára való díszhuzatokon dolgozzanak.

Tehát a srácokra orientált istentiszteleti forma fogja a legvalószínűbb módon felkelteni az érdeklődést mind a férfiakban, mind a nőkben. A legtöbb nő örömmel próbál ki valami újdonságot annak érdekében, hogy a nehezen elérhető férjének, vagy fiának, vagy apjának vonzó legyen a program.

Ez nem csak egy marketinges trükk? A férfiak cinkostársai vagyunk?
Mondjuk hogy egy bevándorló csapat költözött a környékre. El szeretnéd érni őket az evangéliummal. Mit tennél?

Megtanulnád a nyelvüket. Megismerkednél a kultúrájukkal. Törődnél a szükségleteikkel. Ahogy megbizonyosodnak a bevándorlók arról, hogy tényleg foglalkozol velük, akkor bemutatnád nekik az evangéliumot, egy olyan formában, ami kapcsolódik a kultúrájukhoz.

A férfiak alkotják a világ legnagyobb el nem ért embercsoportját. Megvan a saját nyelvük, kultúrájuk és egyedi szükségleteik. Egyértelmű, hogy az egyház túlságosan régóta figyelmen kívül hagyja ezeket a szükségleteket. Egy Hívd a srácokat vasárnap egy kicsiny kezdete annak, ahogy a gyülekezeted elkezdheti a férfiakkal való kommunikálást – úgy, ahogy ők is értik.

1. lépés: Válassz egy témát
Légy szíves, ne azt a nevet add neki, hogy Férfi vasárnap! És ne is azt, hogy Hívd a srácokat vasárnap! A férfiak nem fognak eljönni, ha azt hiszik, hogy ők lesznek a figyelem középpontjában.
Fontos, hogy olyan témát válasszunk, ami beindítja a fantáziájukat – ami a környéketeken élő férfiak érdeklődési körét tükrözi. A férfiak egy adott téma köré sereglenek általában. Válassz egy olyan témát, ami a legjobban képviseli azokat a férfiakat, akiknek az érdeklődését fel szeretnéd kelteni. Például, ha olyan helyen laksz, ahol sokan űznek szabadidősportokat, akkor nevezd a „Nagy Szabadidősportos Vasárnap”-nak. Majd építsd eköré a téma köré az istentiszteletet, beleértve a dekorációt, a dalokat, a prédikációs témát, a fő tanulságot, a video és audio klipeket, stb.

Íme néhány mintatéma, ami lehet hogy tetszeni fog és felhasználod:

 • Nagy Szabadidősportos Vasárnap (Vadászat És Horgászat)
 • Sport Vasárnap (Csapatsportok, Vagy Golf, Tenisz Stb.)
 • Zsákolás Vasárnap (Kosárlabda)
 • Szerszámgépes Nap (szerszámgépek, építkezés)
 • Nagy Vasak Vasárnap (régi autók, motorok, hómobilok, stb.)
 • Pilóták Vasárnapja (repülőgépek)
 • Nagy Barbecue Vasárnap (vidéki stílus, alkalom után kertiparti)

Valószínűleg még egy csomó ötleted lesz. A lényeg olyan stílust és témát választani, ami beindítja a fantáziájukat – ami azoknak a férfiaknak az érdeklődési körét tükrözi, akiket szeretnétek elérni.

Ha megvan a téma, már tervezheted is a többi elemet. Ezekre lesz szükséged:

 • Hirdetés a faliújságon és a pulpitusnál
 • Szóróanyag, ami segít a férfiaknak a barátaik meghívásában
 • Dekorációs tervek
 • Helyénvaló zene
 • Szórakoztató elemek
 • Férfiközpontú üzenet
 • Fő tanulság
 • Video/audio/drámajelenet elemek
 • Egy férficsődület
2. lépés: Reklámozd
Logó

Ha van grafikus a gyülekezetben, kérd meg, hogy készítsen egy logót. Olyan dizájn legyen választva, ami férfias és nem vallásos – valami olyan, amit a srácok büszkén hordanának a kalapjukon vagy a pólójukon.

Használd ezt a logót a faliújságon, a kivetítőn és a gyülekezeti újságban. Minden alkalommal, amikor ezt az eseményt reklámozod, használd ezt a logót.

Szóróanyag / Felkészítés
Fektess be sok erőfeszítést az esemény reklámozásába. A legrosszabb az, ha megtervezel egy eseményt és nem reklámozod. Ha megbukik a dolog, akkor csak azt a sztereotípiát fogja erősíteni, hogy a férfiakat nem is érdekli Isten. Készíts egy egyszerű szóróanyagot, amit a férfiak használni tudnak a barátaik meghívásához. Gyakran a képeslap- vagy jegy-méretű lapok a leghatásosabbak. Inkább eseménynek nevezd, és ne istentiszteletnek. Hangsúlyozd ki, hogy ez egy szórakozás lesz, számukra érdekes lesz, és egy óra hosszáig fog tartani.

Lehet, hogy többet szeretnél tenni a tagok – mind férfiak, mind nők – személyes felkészítése érdekében, a barátaik meghívása terén. Ha van egy éppen készülődő férfiszolgálatos vagy női szolgálatos összejövetel, akkor ott is hirdesd az eseményt. Oszd ki a szóróanyagokat. Adjatok elő egy szerepjátékos paródia jelenetet, ami bemutatja, hogyan hívjuk meg a barátainkat. Emlékezz rá: a gyülekezetbe látogatók 85%-a úgy jön el, hogy egy ismerősük meghívja őket.

Hirdetés a pulpitusról
Legyél kreatív és ötletes a hirdetésekkel. Ha a gyülekezeti teremben van lehetőség videót vetíteni, akkor például egy helyi sportboltban készítsetek felvételt a hirdetésről! Itt van néhány minta-hirdetés, amit a pulpitusnál lehet használni. Legyen könnyed és humoros!

3 héttel előtte:

Apák napján egy kicsit más dolgot fogunk csinálni, mint amit itt megszoktunk eddig. Úgy neveztük el, hogy Nagy Szabadidősportos Vasárnap, azért, hogy elérjük a környéken élő férfiakat. (Mondj egy pár infót arról, hogy milyen tervek vannak.)

2 héttel előtte:

Apák napjára hívjátok meg a srácokat a Nagy Szabadidősportos Vasárnapra. Vadász stílusban készítjük a dekorációt, én a terepkabátomban jövök aznap a gyülekezetbe. Az alkalom csak egy órás lesz, a prédikációm pedig 10 perces. Srácok, kaphatnék egy ÁMENT? (további részletek)

1 héttel előtte:

Jövő héten lesz a Nagy Szabadidősportos Vasárnap. ha ismertek olyan fickókat, akik nem járnak gyülekezetbe, akkor ez az a vasárnap, amire meg kell hívni őket. Az alkalom rövidebb lesz a szokásosnál, és rengeteg olyan dolog lesz, amit a fiúk szeretnek (részletek). A segítők kiosztanak egy-egy jegyet, amit odaadhattok meghívóként a srácoknak. Lesznek nyeremények is… (további részletek).

Hirdetés a faliújságon:

 • Június 18 Apák Napja, és mindannyian kimegyünk a férfiakért és a fiúkért. A neve „Nagy Szabadidősportos Vasárnap”, és ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy a férfibarátaitokat elhívjátok a gyülekezetbe. További információ…
 • Mikor jöttél utoljára rikító narancssárga cuccban a gyülekezetbe? Most megteheted! Június 18-án lesz a „Nagy Szabadidősportos Vasárnap” a New Life Gyülekezetben. Mindannyian ott leszünk a srácok miatt, és Don lelkész azt ígérte, hogy terepkabátban fog prédikálni! További információ…
 • Jövő héten lesz a „Nagy Szabadidősportos Vasárnap” a New Life Gyülekezetben. Mondd el másoknak, hogy férfias istentisztelet lesz, Don lelkész terepkabátban fog prédikálni, és csak 10 perces lesz a prédikációja. Fiúk, mondjunk erre egy ÁMENT! További információ…

Újsághirdetés:

Apák Napján az egész New Life Gyülekezet kivonul a srácok miatt. Csatlakozz hozzánk a „Nagy Szabadidősportos Vasárnap” alkalmából. Don Snell lelkész egy férfias 10 perces prédikációt fog mondani, és az egész alkalom a vadászat és a horgászat témája köré fog épülni. Rengeteg szórakozást és még fődíjat is adunk a legrikítóbb narancssárga kabátért. További információért…

3. lépés: Készülj fel rá
Fontos, hogy mindenki ott legyen az eseményen a férfiak kedvéért. Nyilvánvaló, hogy az istentiszteleti elemeket is a férfiak ízléséhez fogod szabni, mint például az éneklést és a prédikációt. de ugyanolyan fontosak a kis dolgok is, mint például a dekoráció, az öltözködés és egy kis viccelődés.
Dekoráció

A férfiak erősen szimbolikus teremtmények. Az egész testükön hordanak szimbólumokat: a kedvenc NASCAR autós dzsekijüket, a kedvenc baseball csapatuk sapkáját, stb. A férfiakat jobban beindítja az, amit látnak, mintsem az amit hallanak. A férfias dekorációtól otthonosan érzik magukat.

Amikor egy férfi besétál egy keresztény gyülekezetbe, akkor vagy olyan dekorációt lát, ami a nemek szempontjából semleges, vagy olyat, ami nőies. Lágy levendulaszínű falak. Párnás ülőhelyek. Friss virágok. Papírzsebkendős dobozok. Csipketerítők. És persze steppelt zászlók a falon. Nem csoda, hogy a férfiak egyáltalán nem érzik oda valóknak magukat a gyülekezetben.

Régi autók fogadják az istentiszteletre érkező férfiakat a Richland-i Bethel Chruch-nél.

Nagyon fontos kilépni a „csónakból”, hogy úgy dekoráljuk a termet, a hallt, még a parkolót is, hogy a férfiak azokat a szimbólumokat lássák, amiket ők is elismernek. Ha például a témád a „Nagy Vasak vasárnapja”, vedd fel a kapcsolatot egy közeli régi autós klubbal, és kérd meg őket, hogy hozzanak egy tucat csillogó járművet az eseményre. A bejárat előtt parkoljanak, és így a férfiak ezek mellett haladnak el, miközben bejönnek. Parkoljon egy Harley a hallban, vagy ami még jobb: közvetlenül a pulpitus mögött!

Szintén fontos, hogy rakjátok el a steppelt zászlókat, a csipketerítőket, és a friss virágokat, legalább erre a vasárnapra.

Íme néhány dekorációs ötlet, témánként csoportosítva:

Nagy Szabadidősportos: Kemping felszerelés, sátrak, csónakok, horgászcucc, lámpák, tábori kályhák, kitömött állatfejek. Frissen vágjatok fenyőágakat az alkalom előtti percekben, hogy a teremben érezhető legyen a szaga.

Sport: Mindenféle sportfelszerelés. Helyi sportklubok képei vagy zászlói.

Szerszámgépek napja: Vedd fel a kapcsolatot egy közeli asztalos iskolával, és kérd meg a diákokat, hogy készítsenek kereteket 5×10-es anyagból. Hozd el a kereteket a terembe. Rakj köréjük szerszámosládákat és szerszámgépeket. A férfiak szeretik a frissen vágott faanyag illatát.

Nagy Vasak Napja: Annyi nagyszerű jármű parkoljon a gyülekezetben és körülötte, amennyi csak elfér. (lásd fent) Kérd meg a környékbeli szerszámgépes embert, hogy hozza el a kamionját és parkoljon a gyülekezet bejárata előtt.

Repülős nap: Ha vannak pilóták a gyülekezetben, akkor el tudnak hozni propellereket, térképeket és mindenféle repülős felszerelést. Kérdezd meg, hogy valamelyikük le tud-e parkolni egy kisrepülővel a gyülekezet bejáratánál.

Nagy Barbecue Nap: Öltöztesd fel a termet kertipartis stílusban. Adj neki bőven!

Öltözék / Szórakoztató dolgok
Cyndi Lauper azt énekelte, hogy „A lányok csak szórakozni akarnak”. Az igazság az, hogy a srácok nagyon szeretik, ha van valami szórakoztató a gyülekezetben. Ennek egyik módja a barátságos versenyek. Biztasd az embereket, hogy a témához illő stílusú ruhákat vegyenek fel. Ha Szerszámgépek Napja van, akkor a fődíjat a legrongyosabb farmer vigye el. Ha a szabadidősportos nap van, akkor a legrondább ilyen cuccért add oda a fődíjat. Olyan díjakat válassz, ami kapcsolódik a témához: ajándékutalvány a sportboltba, az autóalkatrész-üzletbe, stb.

Ha nagyon szeretnéd szórakoztatni a férfiakat, akkor csináljatok valami őrültséget is! Az a szomorú igazság, hogy a legtöbb srác még soha nem szórakozott a gyülekezetben. A többségük gyermekként sem nevetett sokat a gyülekezetben. Úgyhogy tudatosan tegyél bele valami humorosat, szórakoztatót az istentiszteletbe. A mi gyülekezetünkben fatönkfűrészelő versenyeket rendeztünk, golflabdaütő versenyeket, papírrepülő dobó versenyt. A srácok nagyon szeretik a barátságos versenyeket. Nagyszerű lehetőség arra, hogy már az alkalom elején megtörjön a jég.

De várj egy percet …
Néhányan talán már készen álltok túlreagálni a dolgot. Nem tudtok elképzelni olyan gyülekezeti termet ahol egy Harley parkol. Nem tudtok elképzelni terepkabátban prédikáló lelkészt. Talán úgy érzitek, hogy a versenyek krisztusiatlanok. Vagy úgy érezhetitek, hogy a papírrepülők dobálása elvonja a figyelmet az istentisztelet magasztosságától.

De kérlek gondolkozz el egy percre ezen: az olyan tárgyak, mint a gyertyák, a palástok, és a steppelt zászlók azért érződnek olyan „szentnek”, mert mindig is ott voltak a gyülekezetben. A motorokat, a sátrakat és a fűrészeket azért nem érezzük szentnek, mert soha nem láttuk őket a gyülekezetben.

Gyere, szórakozz egyet ezen a héten! Majd jövő héten visszajöhetsz úgy, hogy akkor nem szórakozol. Pedig Jézus a saját korának a kulturális jelképeit alkalmazta: a búzát, a juhokat, a pénzérméket, az olajlámpásokat. Ugyanilyen bátornak kell lennünk a mai férfias szimbólumokat használva, hogy elérjük a férfiakat. És nincs semmi szentségtelen abban, ha egy kicsit viccelődünk! Nem csak a férfiaknál fog nagy tetszést aratni, hanem az fiataloknál (férfiak és nők) is.

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük