Hamis istenképeink

Ez az összejövetel vizsgálat tárgyává teszi az Istenről kialakított tudatos és tudat alatti nézeteinket, majd igyekszik a Szentírásból utánajárni, hogy milyen Ő valójában.

BEVEZETÉS

Ma este óvodás gyerekekként kezdjük és színezni fogunk! Itt van mindenkinek egy tiszta, sima papírlap. Közösen fogjuk használni a színes zsírkrétákat (mint a jó kisfiúk és kislányok!).

Most szánjunk néhány percet arra, hogy lerajzoljátok nekem, milyen Isten. Nem szükséges, hogy „élethű” legyen, ha akarsz, rajzolhatsz valami szimbolikust is. Lényeg, hogy adj Istenről egy vizuális benyomást.

Amikor a csoport befejezte a rajzolást, a képeket ragaszd fel, hogy mindenki láthassa.

ESZMECSERE

Vannak emberek, akik maguk teremtik meg Istent, aki hasonlít az apjukra, csak kicsit nagyobb, mások úgy gondolják, hogy Ő hosszú szakállú öregember, mint időapó s megint mások homályként néznek rá, messze az űrben, talán egy felhőn ülve. De valójában ilyen lenne Isten? Többségünk azt mondaná, hogy nem – de nehéz előállni pontos leírással.

Milyen félreértelmezései vannak a fiataloknak Istenről?

1. Isten egy családi ereklye. A szülők hagyták örökül, nemzedékről nemzedékre száll. A vele kapcsolatos tapasztalatunk szigorúan környezeti. Gondolatainkban Isten múlt időben van jelen, nagyon nehéz Őt időszerűnek tartani manapság és elhinni, hogy Őt most érdeklik a mi konkrét gondjaink.

2. Isten egy rendőr. Ő egy mennyei palánk mögött ül a rendőrautójában és arra vár, hogy elkapja azokat, akik túl nagy sebességgel haladnak vagy túl sok vidámságban van részük.

3. Isten egy kedves öregember. Ez a félreértelmezés kapcsolódik az elsőhöz. Isten egy kedves ember, akit nem érintenek a mi felgyorsult, anyagias társadalmunk dolgai – de jó érzés a templomban „imádni” Őt. Ez az Isten hasonló egy kis télapóhoz, vagyis ha igazán bajban vagyunk, Ő kisegít minket. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen Istennek nincs hatalma arra, hogy igazából megértsen és segítsen nekünk életünk folyamán.

4. Isten egy mankó. Ez az Isten az, akihez bajunkban odafuthatunk. Ő egy menedék, Aki biztonságot jelent nekünk. Ezért pl. sok ember szeret imádkozni, de nem olvassa az igét. Motivációikat az „Isten akarata” kifejezéssel palástolják.

5. Isten egy csalódás. Ebben benne van az „én” elfogadása, azaz sokan nem vagyunk megelégedve testi adottságainkkal. Vannak, akik azért imádkoztak, hogy 1.9 m magasak és 100 kg súlyúak legyenek, de Isten csalódást okozott nekik. Mások arra hajlanak, hogy vádolják Istent, amiért halál, éhség, háború és szenvedés van a világon. Ez az istenszemlélet oda vezet, hogy sok ember azt mondja: „Megpróbáltam, de nem megy. „Nem akarjuk az életünket rábízni arra, akiről úgy gondoljuk, hogy elrontotta a múltunkat.

6. Isten katolikus. Istent gyakran beskatulyázzák egy felekezet vagy dogma korlátai közé. (Így gyakran előfordul, hogy ha egy tinédzser elutasítja a teológia egy kis részét, akkor Istent is elutasítja.) Nehéz meglátni, hogy miképpen munkálkodik Isten olyan hívők életében, akik más gyülekezethez vagy csoporthoz tartoznak!

7. Isten egy hit. Ő – ill. „Ez”! – egy elvont filozófiai fogalom, egy az általános tények közül, melyekben mindannyian „hiszünk”, de semmi több. Ő egyenlő az igazsággal, az igazságossággal ill. a sorssal.

8. Isten vallásos. Őt kizárólag szellemi dolgok érdeklik, mint a Biblia, az imádság, a bizonyságtétel stb. Ő jól megfér egy vallásos dobozban de egyébként…

9. Isten egy templomba járó. Az előzőekhez hasonlóan Ő csak vallásos összejöveteleken létezik. Ott kerülhetek kapcsolatba vele – ha egyáltalán elmegyek oda -, máskülönben kívül esek az Ő hatókörén.

10.  Isten egy fehér, angolszász protestáns, de legalábbis magyar. Ez az Isten oda van láncolva a mi konkrét, kulturális, politikai vagy nemzeti csoportunkhoz. Ő nagyobb érdeklődéssel tekint ránk, mint a többi „alsóbb” réteg vagy nemzetiség.

Tudjátok, mi a helyzet? Legtöbbször, amikor valaki azt mondja, hogy: „Én nem hiszek Istenben”, e félreértelmezések valamelyikére utal. Talán erre rögtön azt kell kérdeznünk, hogy „Miféle Istenben nem hiszel te?” Miután az illető elmondja, hogy milyen Istenben nem hisz, általában azt felelhetjük: „Ilyen istenben én sem hiszek”.

FELFEDEZÉS

Nos, mi milyen Istenben hiszünk? A Biblia Istenében. Lehet, hogy nem teljesen ismert előttünk, hogy mit mond a Biblia Istenről, nézzük meg.

Oszd ki az „Isten: Ki Ő?” lapokat.

Így készítsd el:

Három függőleges oszlop van megfejelve balról jobbra: „Szentírás”, „Milyen Isten valójában?” és „Személyes példák”. A „Szentírás oszlopba írd be az alábbi igehelyeket: Ézs. 40:12-18, Róm. 5:6-8, II. Móz. 34:5-7, Fil. 1:6, 2:13, II. Pét. 3:8-9, I. Ján. 1:5-10. Olvasd fel mindegyiket egyszer, hangosan és a fiatalok írjanak jellemző szavakat, jelzőket a középső oszlopba. Utána elmondják a csoport előtt, amit írtak.

Töltsék ki a harmadik oszlopot is – egy megtapasztalásukat, amikor Isten megmutatta ezt a sajátosságát, valamiféle bizonyítékát Isten természetének.

ELMÉLYÜLÉS

Mindez adalék ahhoz a tényhez, hogy Istenben lehet bízni. Ha tudom, hogy Ő szeret engem, akkor nem számít semmi… hogy Ő valami fontosat akar kihozni belőlem… hogy megérti napi gondjaimat, akkor átadhatom Neki azokat a dolgokat, amelyek számomra a leginkább fontosak.

Fejezd be egy olyan imádsággal, amelyben nincs kérés, hanem csak köszönet azért, hogy Isten az, aki.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük