Ha Leonardo prédikálni tudna

A bibliai igehirdetés művészete és tudománya

Pár éve elvittem a családomat a múzeumba, hogy megnézzünk egy vándorkiállítást Leonardo da Vinci munkásságáról. A kiállításon a nagy művész találmányainak aprólékos részletességgel elkészített másolatai voltak láthatóak. Úgy tűnt, kevés olyan dolog volt, ami ne foglalkoztatta volna – az emberi mozgástantól kezdve a repüléshez való kellékekig minden. A jegyzetfüzeteinek a másolatai is ott voltak, tele filozófiai gondolatokkal, technológiai újításokkal és művészeti inspirációval. A kiállítás fénypontja a Mona Lisa egy „pontos” másolata volt, ami annyira jó másolat, hogy gyakran ezzel szokták helyettesíteni az eredetit a Louvre-ban.

Miközben egy olyan korban élünk, amikor mindenki a saját szakmájára specializálódik, nekem csodálatos élmény volt egy olyan ember hatása alá kerülni, aki oly könnyedén keresztezte egymással a különböző tudományágakat. Nagyon tetszett, ahogy a természettudomány és a technológia gyümölcseit egyesítette a művészet szépségével és dicsőségével. Ő volt az eredeti „reneszánsz ember”.

Szerintem elég jó prédikátor is lehetett volna belőle.

Az igehirdetés tudománya

Az igehirdetés tudomány. Egy olyan „technikai” tudományág, ami a „prédikációs termék” aprólékos tanulmányozását és gondos összeállítását igényli. A homiletikai tankönyvek a prédikálás „funkcionális elemeiről” és a prédikációhoz vezető technikai „lépésekről” írnak. A szemináriumok az eredeti nyelvek tanulmányozását hangsúlyozzák, annak érdekében, hogy az igehirdetők helyesen hasogassák az igazság Igéjét.

Ez helyénvaló, ha figyelembe vesszük, hogy a prédikálás Isten igazságának a bemutatása, amit az Ő Igéje közvetít nekünk. Magát Istent írjuk körül az igehirdetésünkkel, és ahogy a mondásban is van, ő „a részletekben rejlik”. Ezt az igehirdetőknek jól kell érteniük. Nem engedhetjük meg magunknak a felületes hermeneutikát. A hallgatóknak arra van szükségük, hogy a prédikátor világosan és logikusan tárja eléjük az igazságot.

A nemrég megjelent film „A Beautiful Mind” („Egy csodálatos elme”) úgy mutatja be a Nobel-díjas matematikust, John Nash-t, hogy megszállottan kutatta azt, amit ő úgy nevezett, hogy „vezérlő dinamika”. Bámulatos volt látni, ahogy a leghétköznapibb jelenségeket is be tudta mutatni a matematika nyelvén. A galambok csapatos mozgását, vagy a szerelmes fiatalok egymásra való kölcsönös hatásait le lehetett írni, sőt bizonyos mértékben még magyarázni is lehetett, algoritmusos egyenletek segítségével.

Az egész élet minden részletében benne rejlik valamilyen logika. Mint a számítógép belsejében a láthatatlan áramkörök tervezési sémájában, minden működésnek megvan a maga oka. A prédikálás ezeknek az okoknak a feltárására törekszik, bemutatva azt az igazságot, ami túl gyakran kerül ki a látókörünkből. A prédikálás precizitást követel.

Az igehirdetés művészete

Ezzel egyidejűleg az igehirdetésnek „művészi” oldala is van. A legjobb igehirdetők kreativitást mutatnak, sőt egy már-már hóbortos szenvedélyt. A legimpozánsabb prédikációkban szépség és tűz van. A tudósok arról panaszkodnak, hogy az igazságot nem lehet elvont dolgokkal továbbadni, de az igazi művészek ezt jobban tudják.

A feleségem vizuális művészetet tanul, és hosszas beszélgetéseink szoktak lenni erről a témáról. A legtöbb ábrázolóművész a művészeti alkotásának a formája által akar kommunikálni. A probléma persze az, hogy a legtöbb kortárs művész úgy szeretne kommunikálni, hogy közben nem akar meggyőzni semmiről. A mai nagynevű művészek megelégednek olyan látvány létrehozásával, amelyek nyitva hagyják a lehetőségeket a közönség számára, hogy mindenki a saját értelmezését gondolja bele. Hiába is keresnénk a „jelentését” egy Jackson Pollock festménynek, vagy Picasso vagy Modrian alkotásainak. A feleségem ennél többet akar elérni a festészetével, mint ahogy én is ennél többet akarok elérni az igehirdetésemmel. Ő valójában meg akarja győzni az embereket, és a művészet biztosítja az eszközt hozzá.

Az igehirdetés ehhez hasonló módon, az ellen a tendencia ellen kell, hogy irányuljon, ami a hallgatóknak különböző lehetőségeket ad a saját értelmezésük behelyettesítésére. Az igehirdetés jelentést hordoz, de sokféle módon teszi ezt. Nem korlátozódik a racionális, lineáris, kognitív előadásmódra. A prédikálás képes megmozgatni a lelket és felkelteni az elme intuitív részét, amelyet Istentől kaptunk. A prédikálás a szívhez tud szólni.

Ha Leonardo prédikálni tudna

A lányom most készül középiskolába, és máris azon kell gondolkodnia, hogy milyen fakultációra fog járni. Nyilvánvaló, hogy a döntése az egész életét meghatározó következményekkel fog járni. El tudom képzelni, ahogy Leonardo da Vinci a középiskolai felkészítő tanárával beszélget. „Hát Leonardo, előtted aztán szép mérnöki pálya lehetősége áll, de ugyanakkor az ecsettel sem bánsz rosszul! Át kell gondolnod, hogy mit választasz.” Én személy szerint nagyon örülök neki, hogy erre a beszélgetésre soha nem került sor.

Kíváncsi lennék, milyen lenne, ha Leonardo prédikálni tudna? Da Vinci technikai találmányainak a pompássága a forma és a funkció ötvözésében látszik meg. Nem csak repülni tudott a szerkezete, hanem még a látvány is szép volt. Művészet volt a tudományában, ahogy a legjobb mai igehirdetésekben is. Én nem vagyok Leonardo da Vinci, de hiszek abban, hogy a prédikációmat gazdagabbá teszi, ha ötvözöm egymással az igehirdetés tudományát és művészetét.

A prédikálás tudománya különösen abban látható, amikor az igehirdető odafigyel a részletekre az exegetikai tanulmányában. Például, vajon a János 1:1 azt mondja-e, hogy „az Ige Isten volt”, vagy hogy „az Ige egy Isten volt”. Nem mindegy. Fontos, hogy az igehirdető pontos nyelvezetet használjon ennek az igehelynek a prédikálásában. Ugyanakkor ennek az igazságnak a jelentéséről a maga szépségében kell beszélnie. Az a tény, hogy az Ige, aki testté lett és közöttünk lakozott, jelen volt a teremtésnél is, egy gondolatébresztő dolog, amit színesen és szenvedéllyel lehet elmondani. Leonardo valószínűleg megtalálta volna a módját.

Ha én úgy tudnék prédikálni mint Leonardo, akkor egyesíteném a prédikáció tudományát és a művészetét. Az exegetikai részletekre odafigyelve becsületes maradhat a prédikálásom. A kreatív kifejezésmódtól szárnyalnának a szavaim. Isten Igéje arra törekszik, hogy mindkettőben teljes mértékben kifejezze magát.

Eredeti cikk: If Leonardo Could Preach


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük