Filmklubok kincsesbányái az inteneten

Ha valaki filmklubot szeretne tartani, akkor arra nagyon komolyan fel kell készülni. Nem csak a helyszínt kell biztosítani, a filmet beszerezni, embereket meghívni, és reklámozni az alkalmat. Hiszen akár egy olyan filmklubot tartunk, ami után kiscsoportos beszélgetés van, akár egy (kis)előadás – „miniprédikáció” a film után, a célunk, hogy Isten üzenete (ami lehet az evangélium, vagy keresztény értékek átadása) eljusson az emberekhez. Mostani cikkünkben arra keressük a választ, hogy milyen forrásokból meríthet, aki szeretne „felkészített” lenni a feladatra.

A filmválasztással kapcsolatban annyit jegyeznék meg, hogy rengeteg filmet lehet illusztrációnak használni, de mégsem mindegyik alkalmas. Sok mindent figyelembe kell venni (korosztály, film műfaja, a nézők toleranciaszintje, keresztény hitben való érettségük…). Tehát az első kihívás a film kiválasztása! (Ha végigolvassuk a cikket, találunk olyan honlapokat, amik ebben is adhatnak ötletet, illetve a legjobb, ha megnézzük, mi az ami manapság sokakat érdekel, például filmes toplistákat keresünk.)

1. Ami nagyon fontos, hogy mindenképpen nézzük meg a filmet először, még mielőtt meghirdetnénk az alkalmat! Lehetnek benne meglepetések, amit az ajánlóban nem írtak, amit nem említett valaki… (Kellemetlen, ha a film után nem tudunk felállni, és elkezdeni vezetni a beszélgetést, mert nem láttuk a filmet, és annyira ledöbbenünk a végén, hogy megszólalni sem tudunk.)

2. Ha megemésztettük a filmet, írjuk le a gondolatinkat. Témajavaslatokat, kérdéseket, írjunk ki idézeteket. (Ha segít, akkor jegyzetelhetünk film közben is akár.) Próbáljuk meg a fő mondanivalóját megragadni, az üzenetet. Vagy kiragadni azokat a részeket, amik az üzenetet alátámasztják.

3. Most jönnek először az alapkérdések. Legelőször mindenképpen keressünk a filmről neten egy rövid tartalmi leírást, adatokat, milyen hosszú, szereplők, rendező, igaz történet-e, háttér információk, érdekességek, hogyan készült, a rendező mit akart üzenni vele… De ez még csak a kezdet!

4. Ezek után jön a mélyebb kutatómunka. A legjobb, ha azzal kezdjük, hogy a hívők mit szólnak a filmhez. Mivel (még) nincs olyan magyar keresztény honlap, ami kifejezetten csak erről szól, így ilyesmit kevés helyen lehet találni. (Például itt nálunk a Tonhalon!) Találkozhatunk velük keresztény folyóiratokban, gyülekezetek, keresztény szervezetek honlapján, illetve néhány filmklubozással kapcsolatos keresztény könyv is megjelent már. Egyáltalán nem szégyen mások munkáit felhasználni, átdolgozni, ötletet meríteni belőle… hiszen azért írták.

5. A kutatómunkánkat folytatva a keresztény világban, már csak főleg angol nyelvű honlapokat tudok ajánlani:

  1. Az első, a Ministry &Media, ahol rengeteg filmes kérdést találunk, (bár igaz, hogy ennek az oldalnak a használata nem ingyenes) de aki szeretné, kérhet két hét ingyenes használatot.
   http://www.ministryandmedia.com/
  2. Az egyik kedvencem a Damaris. Itt a filmeket megtalálhatjuk ABC sorrendben, és van amelyikhez cikket találunk, valamelyikhez pedig beszélgetésindító kérdéseket, esetleg mindkettőt vagy többet is.
   http://www.damaris.org/content/index.php?type=6&category=2
  3. A másik kedvencem a Christian Answers – Keresztény válaszok. Itt már morálisan osztályozva is vannak a cikkek, meg van határozva a célközönség, van egy cikk a filmről keresztény szempontból, és ami a legjobb, hogy a végén olvashatjuk a keresztény közönség véleményét kategorizálva: pozitív, negatív, semleges vélemények, illetve a fiatal nézők véleménye.  (Az lenne jó, ha itt a Tonhalon is a filmeknél minél többen véleményeznék a filmeket, illetve ha van még valakinek gondolata a filmről, vagy szeretne még kérdést hozzátenni a meglévőkhöz, akkor azt is be lehet írni a hozzászólásokba.)
   http://christiananswers.net/spotlight/home.html
  4. A következő egy metodista honlap, a United Metodist Church honlapja. Itt szintén filmleírásokat, és kérdéseket találunk.
   http://www.umc.org/site/c.lwL4KnN1LtH/b.2285817/k.644B/Movie_Review_Archive.htm
  5. Cikkeket találhatunk az ELCA honlapján is:
   http://www.elca.org/Growing-In-Faith/Ministry/Youth-Ministry/Resources/Movie-Discussion-Guides.aspx
  6. Filmes esszéket olvashatunk a Pauline Center for media students honlapján:
   http://www.daughtersofstpaul.com/mediastudies/reviews/index.html
  7. A Movie Glimpse- nek még a neve is azt jelenti, „bepillantást nyerni”. Segít megtalálni a filmekben a lelki tartalmakat.
   http://www.movieglimpse.com/
  8. A MovieMission honlapján néhány film tanulmányozó füzete tölthető le.
   http://www.moviemission.com/nowplaying/default.asp?CatID=25
  9. Azoknak, akik csak egy-egy jelenetet szeretnének bemutatni egy ifin vagy istentiszteleten, nekik jól jöhet a következő Source –Forrás.
   http://www.thesource4ym.com/videoclips/
  10. A HollywoodJesus.com nagyon jó cikkeket közöl a filmekről.
   http://www.hollywoodjesus.com/
  11. A Christianity Today honlapján is találunk a filmekhez segítséget, de ez is fizetős oldal.
   http://christianitytodaymoviesstore.com/foradults.html

Ez csak néhány azok közül a források közül, amiket az angolul tudó filmklubosok felhasználhatnak… (Aki tud még, nyugodtan jöhet a kommentekbe!)

6. És még mindig nem fejeztük be a munkát. Hiszen már tudjuk mit gondolnak a keresztények (magyar, amerikai) és talán már nekünk is megvan a véleményünk. Viszont fel kell készülnünk arra, hogy akik eljönnek, ők mit fognak gondolni, főleg ha sok nem hívő vendégre számítunk. Ehhez pedig a legjobb, ha böngészünk a neten. Az első forrásunk lehet a legnagyobb magyar filmportál a port.hu, ahol elolvashatjuk a hozzászólásokat. Aztán jöhetnek a filmkritikák. Majd ha beírjuk a film címét a keresőbe, biztosan kidob néhány blogot, fórumot, ajánlót…

Ezeket a lépéseket nem muszáj sorra venni, nem kell minden cikket töviről hegyire elolvasni, (és nehogy minden bejegyzést elolvassunk a filmekről) csak segít, hogy az üzenetünket minél tájékozottabban, hatékonyabban tudjuk átadni az alkalom látogatóinak.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük