TARTALOM

Mindig is izgalmas személyiség volt: negyven évvel ezelőtt felbukkant, írt egy Pulitzer-díjas regényt, utána pedig eltűnt. Körülbelül ennyit lehet tudni William Forresterről, mígnem egy szép napon Jamal Wallace, a rámenős 16 éves fiatalember, aki maga is írói ambíciókat dédelget, kiragadja visszavonultságából a már élete telén járó írót, és feleleveníti álmait. A környék remetéjeként ismert őszes hajú Forrester különös viselkedése mindenki számára talány. Amikor a fekete Jamal, akit egy elit manhattani középiskola tagjai közé választ kitűnő szellemi és fizikai képességei miatt, titokban bemászik Forrester lakásába, és véletlenül ott hagyja saját irományaival teli hátizsákját, az események mindkettőjük számára nem várt fordulatot vesznek. Túljutva kölcsönös előítéleteiken Jamal Forresterben irodalmi munkássága első hívére és későbbi pártfogójára lel, akinek támogatása egész életét megváltoztatja; Forrester pedig évek hosszú sora után először lát okot arra, hogy feladja önként vállalt magányát.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2000
Játékidő: 136 perc
Műfaj: dráma

Rendező: Gus Van Sant
Főszereplők:
Sean Connery (William Forrester)
Rob Brown (Jamal Wallace)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

William Walace, a híres író kész vállalni barátságát egy tinédzser, sötétbőrű fiúval. A fiút el akarják tanácsolni az iskolából, mert azzal vádolják, hogy iskolai dolgozatait – mivel túl jól sikerülnek – nem ő írja.

1. Hol vannak a barátság határai? Kik között jöhet létre barátság? Csak azonos korú, kultúrájú emberek között? Elképzelhető-e a valóságban egy ilyen barátság, mint ebben a filmben?

2. Milyen áldozatot hozott Jama, és milyet Forrester a barátságukért?

Milyen áldozatokat kell meghozni egy-egy barátság megtartásáért az életben? Mondjatok példákat a saját életetekbõl – ti milyen áldozatot hoztatok már a barátaitokért?

3. Milyen feszültségek voltak a fekete Jamal és az elit iskola fehér diákjai között? Tapasztaltál te is ilyen jellegű feszültséget a környezetedben? Hogyan lehet segíteni a feszültségek oldásában?

4. A film erőteljes üzenete az előítéletekkel szembeni harc.

Neked kikkel szemben vannak előítéleteid? Hogyan tudsz küzdeni ellenük?

5. Milyen szerepe van a mai világban és akár a te életedben az irodalomnak, a könyveknek vagy a verseknek? Mi értelme van ilyeneket olvasni?

Miért nem szeretnek olvasni a mai emberek?

6. Miért választotta William Wallace a világtól való elzárkózást? Mitől akarta megvédeni így magát? Sikerült neki? Hasznos volt ez a kísérlete?

7. Van esélyük a nagyon hátrányos helyzetű fiataloknak arra, hogy valóban jelentős karriert futhassanak be akár gazdasági, akár művészeti területeken ma Magyarországon? Hogyan lehetne segíteni őket? – Te tudnál segíteni valahogy, ha van ilyen fiatal a környezetedben?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük