TARTALOM

Képzeljünk el egy világot, ahol a motorbicikli önmagát irányítja, robotok vezényelnek szimfonikus zenekarokat és egy állat gondolatmintái irányítanak egy robotot. Nem, ezek nem a távoli jövő képei… Szalagcímek a mai újságból. Alig 30 évnyire a jövőben…

A közeljövő robotjai a mindennapok szerves részeivé válnak. Minden családban ott van egy, vagy akár több. Takarítanak, csomagokat visznek, sétáltatják az ölebet – de a gyerekekre is ők vigyáznak. De mi történik, ha ez a harmónia megbomlik? Ez a kérdés az Én, a robot központi problémája.

Az Amerikában „működő” robotok száma megháromszorozódik. Az U.S. Robotics új modelljének forgalmazását követően minden ötödik emberre egy robot jut. A rendkívül kemény ötvözetből készült új robotot úgy tervezték, hogy a bébiszitteléstől a főzésig és a családi könyvvitelig mindenre képes legyen. A robot tömegforgalmazása nyomán az U.S. Robotics a bolygó leghatalmasabb vállalatává válik…

ADATLAP

Megjelenés éve: 2004
Játékidő: 115 perc
Műfaj: sci-fi

Rendező: Alex Proyas
Főszereplők:
Will Smith (Del Spooner)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Mi volt a célja a három törvénynek a robotok számára?

Mi a célja a törvényeknek a mi valós életünkben?

Szükségünk lenne akkor is törvényekre, ha nem lenne szabad akarat? Miért vagy miért nem?

2. Mit gondolsz a szabad akaratról – létezik ilyen egyáltalán? Igaznak gondolod, hogy szabad akarat nélkül mi is csak robotok vagyunk?

3. Miért fontos annyira a szabadság, hogy az emberek háborúkat vívtak érte a történelem során?

4. A robotok létezésének és minden tevékenységének van célja. A te életednek mi a célja? És mennyire tudod betölteni?

5. Mennyire látod reálisnak a film által bemutatott jövőképet? Mi az, ami vonzó, és mi taszító benne?

Mennyire vagyunk már most is kiszolgáltatva a gépeinknek? Nem tartod veszélyesnek ezt? Milyen veszélyeket rejt magában a gépesített civilizáció?

6. Lehet egy gépnek / robotnak személyisége? Érzései? Mi az, ami megkükönbözteti az embert a legfejlettebb mesterséges intelligenciától?

7. Hogyan lehetséges az, hogy bár egyre inkább automatizáljuk az életünket, egyre gyorsabbak az autóink, egyre több dolgot végeznek gépek helyettünk az életben, mégis egyre elfoglaltabbak és boldogtalanabbak vagyunk? Mit ront el az emberiség? És mennyire jellemző ez a probléma rád?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük