TARTALOM

A Mózes bibliai történetét feldolgozó különleges mese két fivérről szól: egyikük királyok sarjaként született, másikuk szegény árva, akinek titkot rejt a múltja. Együtt cseperednek fel és a közös ifjúkori élmények, a jó értelemben vett fiatalos versengés erős köteléket sző közöttük. De a sors végül szembeállítja őket egymással, hiszen egyikük a világ leghatalmasabb birodalmának uralkodója lesz, másikuk e birodalom elnyomott népének választott vezére. Végső összecsapásuk örökre megváltoztatja az életüket – és a világot…

ADATLAP

Gyártó: DreamWorks
Bemutatás éve: 1998

Játékidő: 95 perc

GYEREKEKSZÁJ

„Ez a történet megmutatja, hogy Isten vezetni és védeni kész téged mindenen át. Ő mindig ott van, hogy válaszoljon az imádságaidra. A kedvenc részem az, amikor Mózes megtalálja az égő csipkebokrot és meghallja, mit akar Isten tőle.”
Victoria, 12 éves

„Ezt a filmet nézve a családok megtanulhatják, hogy azok az emberek, akik összetartanak és összefognak, bármit képesek megtenni isten segítségével, ha hisznek. Ez a film segített nekem megérteni a bibliai történetet.”
Rebecca, 13 éves

„A történet szereplői megtanítanak arra, hogy figyeljek Istenre és a másik emberre. Azt kívánom, bárcsak Ramszesz rögtön hallgatott volna Mózesre. Akkor a fiának nem kellett volna meghalnia.”
Hilary, 10 éves

„Szeretem, mert a Bibliát követi. Megtanultam, hogy az embereknek tisztességesen kell bánni egymással.”
Connor, 8 éves

KÉRDÉSEK A FILM UTÁNI BESZÉLGETÉSHEZ

A film az izraeliták gyakran visszatérő kiáltásával kezdődik: „Elohim, hallj meg minket most. Szabadíts meg minket!” Ami az ezutáni 99 percben következik az a szabadításuk története. A film elviszi a nézőket Egyiptomba, ahol a Izrael rabszolgaságban van, azután gyorsan a bébi Mózes gyengéd jelenetére vált, helyet adva az ő saját megszabadulása bemutatásának. Mózessel fejeződik be, sok évvel később, ahogyan lejön a Sinai hegyről a Tízparancsolattal. A közbeeső jelenetek fókusza a Kivonulás, „kiemelkedő elbeszélése Isten héber népének: az elnyomás alóli szabadulásuknak.”

Az egyház jól teszi, ha a fiatalokat egy átlagos órai leckénél teljesebben belevezeti ebbe a történetbe – a filmbeli jelenetek ereje, a történet drámaisága, nagyszerűen megérteti Izrael megkötözöttségét és Isten szabadítását. Még több kapcsolatot hangsúlyozhatunk, mivel minket is ugyanígy megmentett Isten azokból a dolgokból, amik megkötöztek minket – hagyományos neveik szerint: bűn, halál és a Gonosz hatalma.

Mielőtt megnéznénk a filmet, vegyük rá a fiatalokat, hogy olvassák el Mózes történetét, ahogyan a Bibliában található (2Móz 1:1-15:21). Segítség lehet, ha elválasztjuk a jeleneteket és megkérjük, hogy egy személy egy kisebb részt olvasson a textusból, ez egyszerre befektetés a szövegbe és kíváncsiság egymás felé. Különösen segítség lehet, mert így a fiatalok elkezdik beazonosítani a filmből azokat a jeleneteket, amelyek nem részei a bibliai beszámolónak. Ez a megfigyelés lehetőséget ad az ifjúsági vezetőknek, hogy megmagyarázzák a „Midrash” szót (a héber daras igéből, ami azt jelenti: „megvizsgál” ) és meghívás a Biblia tanulmányozásának egy új szintjére.

1. Amikor Mózes anyja elhelyezte őt a kosárban és kitette, ez egy drámai jelenet a dühöngő vizekről és a veszélyről. Az izgalmas megjelenítés mellett, mit gondoltok, a készítők miért bővítették ki így a jelenetet? (2Móz 2:1-4)

2. Gondolkodjatok a két „testvér” Ramszesz és Mózes kapcsolatáról. Emlékezzetek a kocsiverseny a jelenetre, vagy a mentegetőzésükre a fáraó előtt. Gondoljatok arra, hogyan bátorították egymást a szidás után, amikor a fáraó ezt mondta: „Egyetlen gyenge láncszem meg tud törni egy hatalmas dinasztiát” Mit fedeztetek fel a filmben, ami sehol nem található a Szentírásban? Adott ez nektek másfajta megértését Mózesnek? Volt ennek jelentősége, amikor Mózes azt kérte a fáraótól „Engedd elmenni a népemet?”

3. Miután Miriam azt mondja Mózesnek „Isten megszabadított téged, hogy a megszabadítónk legyél” Mózes hazamegy és csodálkozik a lány szavain; a másképp látja a hieroglifákat – a képzelete életre kelti őket és Mózes először látja az egyiptomiakat, úgy, hogy üldözik/zaklatják Izraelt. Volt már olyan pillanat az életedben, mikor vak voltál más emberek szenvedéseire? Volt olyan, hogy valakinek a szavai vagy egy tapasztalat segített neked másképp látni a dolgokat? Vitassátok meg az igazságtalanságokat, és fontoljátok meg, hogyan tudnátok irányítani azokat, ha teljesebben megértettétek a szituációt.

4. Fontoljátok meg azt a jelenetet, amikor Mózes megöli a férfit. Vitassátok meg a különbségeket, hogyan van ez megjelenítve a filmben, összehasonlítva azzal, hogyan mondja el a Szentírás (2Móz 2:11-15). Vajon miért csinálták a filmkészítők ezeket a változtatásokat?

5. Emlékezzetek a filmnek arra a részére, mikor Mózes Midiánba érkezik és Jetróval énekel? Az ének azt kérdezi: „Hogyan döntöd el mennyit ér egy ember?” Mit válaszolt volna Mózes mielőtt elhagyta a palotát? És mit akkor, amikor feleségül vette Cippórát és pásztor lett? (Emlékeztető: a dal refrénje az, hogy az embernek az életét a menny szemével kell nézni. „look at your life through heaven’s eyes”) Hogyan döntöd el, hogy valaki mennyit ér?

6. Amikor Mózes találkozott Istennel az égő csipkebokorban, mi vette el a félelmeit?

7. Mózes azt mondja Cippórának, hogy látja, hogy a felesége családjának van reménye, álmai és jövője a méltóság/nagyság ígéretével – minden olyan dolog ami „az ő népének” (az izraelitáknak) nincs. Ő ezt meg akarja adni nekik, és ezért elkezdi küldetését, hogy megnyerje a fáraót, a testvérét Ramszeszt, hogy engedje el a népét. De a válasz ez: „Nem engedem el őket ÉS megkettőzöm a munkaterhüket!” Beszélgessetek arról miben reménykedett Mózes és mit szerzett meg az izraelitáknak.

8. Nem számít, hogy rossz dolgok jönnek, van egy refrén a filmben, amely megegyezik a Szentírással, Mózes által megszólaltatva: „Az egyetlen dolog, amit a fáraó nem tud elvenni, az a hitetek – Higgyetek!” Vitassátok meg, hogy az Isten szabadításába vetett hit hogyan juttatja át az embereket a nehézségeken. A film fő dala a „When you Belive” (Ha hiszel…) összegzi ezt az üzenetet. Készíts másolatokat a szövegről és vitassátok meg!

9. Beszéljetek a tizedik csapásról és arról, hogy mit éreztetek, amikor olvastátok vagy néztétek!

10. Fontoljátok meg a jelenetet, amikor az egyiptomi hadsereg utolérte az izraelitákat és a tenger volt előttük. Mit gondoltok mi tett Mózes belegázolva a vízbe és felemelve a botját? Milyen érzések (a meglepetésen és csodálkozáson kívül) az izraeliták, amikor a tenger kettévált?

11. Gondoljatok a záró jelenetre, amikor Ramszesz a sziklán áll sírva és Mózes ezt mondja: „Isten áldjon, testvérem.” Mi választotta el kettőjüket? Mi motiválta Ramszeszt? Mi motiválta Mózest?

12. Végül vitassátok meg, hogy az egyház a szabadításnak milyen üzenetét hirdeti ma, amikor elmondja a Kivonulás történetét? Hol vagyunk mi Istennek ebben a szabadítási történetében? Hogyan állítható párhuzamba Izrael szabadulása a mi személyes keresztény életünkkel?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük