Egyedi és értékes vagy – 3. rész: Fontossági sorrend

3. alkalom:

Fontossági sorrend

Jövőbenéző

Ossz ki lapokat. Mindenki írja rá a nevét olvashatóan a lapja egyik oldalára, majd gyűjtsd össze egy dobozban. Ezután küldd körbe a dobozt, és húzass mindenkivel egy nevet, de győződj meg róla, hogy senki nem a sajátját húzza. Kérd meg őket, hogy tartsák a kihúzott nevet titokban.

Ezután kérd meg őket, hogy a kihúzott lap másik oldalára írják le azt, hogy szerintük 2010-ben milyen lesz az a személy, akinek a neve a lapon található. Olyan részletekre is figyeljenek oda ebben a leírásban, mint családi állapot, munkahely, karrier, külső tulajdonságok, lakóhely, hobbik, stb.

Adj nekik 3-5 percet erre a feladatra. Ezek után kérd meg őket, hogy a saját nevük (vezeték –és keresztnév) kezdőbetűit írják oda a jobb alsó sarokba azon az oldalon, ahol a kis jellemzést megírták.

Gyűjtsd össze a lapokat, és helyezd őket a dobozba. Ezután találomra húzz ki néhány lapot, és olvasd fel az azokon található kis jellemzéseket, és a csoport próbálja meg kitalálni, hogy kiről lehet szó.

Most és mindörökké

Kezdd így:

Nagyon érdekesek voltak ezek a kis jellemrajzok. Gondolkodtatok már azon, hogy milyenek is lesztek ti vagy a barátaitok 10, 15, vagy 20 év múlva? Én, szerintem,…(itt mondj valami vicceset saját magadról)

Tudtátok, hogy az, ahogyan a jelenben élünk, nagyban meghatározza azt, hogy milyenek leszünk a jövőben. Ez egy nagy igazság. Ha, például, most kimaradsz (lógsz) az iskolából, és érettségi helyett el kell menned kőművesnek, elég kicsi az esélye annak, hogy híres agysebész, vagy mikrobiológus lesz belőled a távoli jövőben. Ha viszont tudatosan, és következetesen fejleszted az ének-tehetségedet, sikeres karriert csinálhatsz a zenei világában. Ha úgy döntesz, hogy mostantól fogva soha többet nem úszol, valószínűleg, nem leszel tagja hazád úszóválogatottjának az Olimpiai Játékokon.

Ezek elég egyértelmű példák, de vannak más jellegű döntések is, amelyek befolyásolják azt, hogy milyen emberré is válunk majd. Most ezeket a döntéseket fogjuk közelebbről megnézni.

A legfontosabb meghatározó tényező, ami szerepet játszik abban, hogy milyen emberré válunk, talán éppen az önértékelés – ahogyan mi önmagunkról gondolkodunk. Mint azt már korábban említettük is, tulajdonképpen ez a témánk most heteken keresztül: a helyes önértékelés. Eddig már volt szó arról, hogy nagyon fontos a saját lehetőségeinkhez képest támasztani elvárásokat magunk felé, és nem másokhoz képest. Múlt héten pedig megnéztük azt, hogy milyen jó tulajdonságaink vannak azzal, hogy megneveztünk legalább egy jó tulajdonságunkat az életünk különböző területein. Ugye emlékeztek erre a játékra is?

Életformáló

Egy másik nagyon fontos tényező a helyes önkép kialakításában az, hogy mások milyen véleménnyel vannak rólunk, és, hogy hogyan viselkednek velünk. Itt van néhány példa – hallgassátok meg ezeket nagyon figyelmesen, és próbáljátok megválaszolni a kérdéseket.

A kis Judit 5 éves, és zongoraórára kezdett járni. A tanára és az anyukája mindig mondják neki, hogy milyen jól játszik. Mit gondoltok, Judit mit gondol a saját zongorajátékáról?

Lacinak két bátyja van. 9 éves, és korához képest nagyon alacsony. A bátyjai mind 1.70 magasak, és 60 kg-ot nyomnak a mérlegen. A bátyjai mindig azzal ugratják, hogy „tökmagnak” szólítják. Mit gondoltok, milyen hatással van ez arra a képre, ahogyan Laci önmagát látja?

Timi 6. osztályos, és egy kicsit túlsúlyos. Habár nem kövér, és az anyukája szerint ki fogja nőni ezt a kis duciságot, néhány hangadó osztálytársa mindig nevetségessé teszi őt mások előtt azzal, hogy „hűtőszekrénynek” csúfolják. Mit gondoltok, hogyan fog ez hatni Timi önbecsülésére?

Az igazság az, hogy mindenféle embertől kapunk visszajelzéseket saját magunkról. Véleményezik a külsőnket, az adottságainkat, a jó- és rossz tulajdonságainkat. Az, amit mondanak rólunk, és az, ahogyan bánnak velünk, nagyon nagy hatással van ránk. Ha mindig mindenki azt hajtogatja neked, hogy te nagyon jó vagy valamiben, rövid időn belül, te is egyet fogsz érteni velük, és kedvező megvilágításban fogod látni magadat. Ha azonban az emberek mindig azt hajtogatják neked, hogy valamit nem tudsz jól csinálni, te is el fogod ezt hinni, és alábecsülöd magadat.

Látjátok, az, ahogyan reagálunk arra, amit mások mondanak rólunk, meghatározza azt, hogy milyen emberekké válunk a jövőben. Természetesen némely ember többet jelent a számunkra, mint mások. Az ilyen emberek véleménye kétszer     annyit segít, vagy árt, mint azoké, akiknek a szavára nem adunk, vagy akiket nem ismerünk igazán. Néha azonban mégis engedjük, hogy a számunkra keveset jelentő emberek véleménye is beleszóljon az életünkbe. Az iskolában a diákok, vagy akár vadidegenek is hatással lehetnek az önértékelésünkre. Most ezt az esetet fogjuk közelebbről megvizsgálni.

Jézus egyszer azt mondta, hogy: „Nektek barátaimnak mondom: ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de azután többé nem árthatnak. Megmondom nektek, kitől féljetek, akinek azonfelül, hogy megöl, arra is van hatalma, hogy a gyehennára vessen.”

Más szóval, néha tényleg el kell döntenünk, hogy ki és mi igazán fontos a számunkra.

Most és mindörökké

Most 2 év

múlva

10 év

múlva

nyugdíjasként az örökkévalóságban
A legjobb barátom
A kedvesem
A szüleim
Az osztály-főnököm
A lelkészem
Az osztály-társaim
Jézus

Krisztus

Más:

Az első oszlopban csak egy lehetséges felsorolást láthattok arra, hogy kik lehetnek azok a személyek, akik befolyásolhatnak minket. Természetesen másokat is belevehetnénk még a felsorolásba.

A feladat az lesz, hogy „osztályozzátok” ezeket az embereket 1-5 között, bejelölve őszintén azt, hogy mennyire befolyásos személy az illető rád nézve az idő távlatában, mennyire fog meghatározni engem a jövőben az, hogy ez a személy most mit gondol rólam és mennyiben hat rám. Az 5-ös a legfontosabb, az 1-es a legkevésbé fontos.

Most biztos azt kérdezitek magatoktól, hogy miért is fontos egyáltalán ez a táblázat. Ez egy jó kérdés. Először is, azért töltjük ki ezt a táblázatot őszintén, hogy kiderüljön számunkra, hogy ki is igazán fontos az életünkben éppen most, ki az, aki most nagy hatással van rátok, és hogyan gondolkodtok a személyéről, a jövőjéről az idő távlatában.

A második oka annak, amiért kitöltjük ezt a táblázatot az, hogy megnézzük, kinek a rólatok alkotott véleménye lesz a legnagyobb hatással rátok a jövőben.

A harmadik, hogy megnézzük, van-e valami különbség a MOST és a többi oszlop között.

És végül az utolsó ok, amiért kitöltjük ezt a táblázatot az, hogy tudatosan eldönthessük, hogy ki(k)nek a véleményére adjunk.

Ha alaposan megnézed ezt a kis táblázatot, könnyen beláthatod, hogy a jelen nem minden – mindenkinek egy teljes, egész élete van múlttal és jövővel együtt. Határozd el, hogy egy kicsit jobban fogsz törődni a jövőddel is, mint talán eddig!

Isten szeretete

Olvasd fel hangosan a Bibliából a Róma 8:38-39-at:

Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak, sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban.

Ezek a versek a Bibliából Isten szeretetéről szólnak.

Két héttel ezelőtt megnéztük Zákeus történetét, és az volt az útravaló gondolat, hogy Isten olyannak szeret téged amilyen vagy. Múlt héten a tékozló fiúról mondott példázatot néztük meg, és az volt az útravalónk, hogy Isten szeret téged függetlenül attól, hogy mit tettél.

A mai útravaló pedig az, hogy Isten szeret téged függetlenül attól, hogy éppen hogyan érzed magad.

Hadd olvassam fel még egyszer az előbbi igeverseket. Ezúttal, azonban a saját szavaimmal fogom őket elmondani:

„Tudom, hogy semmi sem választhat el engem Isten szeretetétől. Az sem, ha jól érzem magam, az sem, ha olyan rosszul érzem magam, hogy azt hiszem, hogy meg fogok halni; az sem, ha a suli legnépszerűbb diákja vagyok, az sem, ha mindenki mellőz engem, ha elzárva, egyedül érzem magam, és magányosan; az sem, ha örömmámorban úszom a sikertől, és az sem, ha kudarcot vallottam valamiben. Soha semmi sem lesz képes megszüntetni, vagy elzárni Isten irántam való szeretetét. Meg vagyok győződve arról, hogy ez igaz, mert Isten elküldte Jézust, az ő egyetlen fiát azért, hogy helyettem haljon meg a kereszten.”

Remélem, hogy most már tiszta a kép előttetek Isten szeretetéről, és, hogy meg is fogjátok tapasztalni ezt a szeretetet a saját életetekben. Mindig emlékezzetek arra, hogy Isten szeret benneteket, függetlenül attól, hogy éppen hogy érzitek magatokat. Ez lesz e hétre az útravalónk.

Mindent a földre!

Kérj önként jelentkező párokat, egy-egy fiút és leányt.

A fiúk feküdjenek le a földre. Tegyél törölközőt a fejük alá, a nyakuk köré, és a pólójukra. Adj a párjuknak egy-egy kanalat, és egy pohár joghurtot. (Ha lehetséges legyen mindegyik pohárban különböző színű joghurt.)

Magyarázd el, hogy ha jelet adsz, a lányoknak meg kell etetniük a párjukat a joghurttal. Ezt viszont csak úgy tehetik meg, ha a fiúk felett állva, szemmagasságból pottyantják bele a földön fekvő párjuk szájába. Az a nyertes, aki „tisztábban” tudja megetetni a párját.

Egyedi és értékes vagy – 1. rész: A külsőségek
Egyedi és értékes vagy – 2. rész: Miben vagy jó?
Egyedi és értékes vagy – 3. rész: Fontossági sorrend


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük