Egy gyülekezet vezető szerepet tölt be a helyi közösség problémáinak leküzdésében

Talán nincs még egy gyülekezet Dél-Kaliforniában, amelyik annyi ételt osztana szét, mint a Templo Calvario Santa Ana-ban. Ez egy többségében spanyol nyelvű város, amely egyfajta kapuként szolgál a mexikói bevándorlók számára.

„Belvárosi gyülekezet vagyunk, és nagyon benne vagyunk az olyan problémák ellen való harcban, mint a túlnépesedés és az iskolából kimaradtak magas aránya.” – mondja Lee De Leon, segédlelkész. Santa Ana, mondja Lee, a legzsúfoltabb város Kaliforniában és az ország azon városai közé tartozik, ahol az iskolai lemorzsolódás a legnagyobb méreteket ölti.

A gyülekezet élen járó missziója az Obras de Amor (Szeretet cselekedetei), amely ételeket és különböző termékeket mozgat meg tonnányi mennyiségben egy felekezetközi hálózaton belül, amelyet 50-60 Egyesült Királyságbeli gyülekezettel közösen végez. A Templo Calvario-nak óriási raktártelepe van, teherautós fagyasztókkal és hűtőhelyiségekkel, valamint három teljes munkaidős alkamazottal, úgy 40-50 önkéntessel kiegészülve.

„Sok partner gyülekezetünk kicsiben kezdi, pl. kioszt egy raklapnyi ételt.” – mondja De Leon. „A lényeg az, hogy fel kell mérni a helyi közösség igényeit. Mivel küszködnek az emberek? Nem biztos, hogy mindig az étel a probléma. Lehet, hogy sok egyedülálló anya van a térségben, akiknek szüksége lenne gyerekvigyázásra. Lehet, hogy erre határozza majd el magát egy gyülekezet.”

Templo Calvario kulcsfontosságú területekre fókuszál, amelyekről azt tartják, hogy anyagi, személyzeti és energia- befektetéssel fejleszthetők. Van egy családi segélyközpontjuk, tanító központjuk egy sűrűn lakott területen, és néhány charter iskolájuk. Fejlesztés alatt áll egy közösségfejlesztő társaság, amely a lakásproblémákat célozza meg, valamint kilátásba helyezi az üzleti élet segítését, és a munkahelyteremtést. A legtöbb szolgáltatás teljesen ingyenes.

„Ez mindig is a gyülekezeti élet része volt”, mondja De Leon. „Sok jelenlegi tagunk az ételosztó vagy más szolgálaton keresztül csatlakozott hozzánk. Ezek a szolgálatok szinte ajtóként üzemelnek a gyülekezethez. Jönnek olyan családok, akik éhesek, vagy nem tudják égve hagyni a villanyt otthon, és így találnak rá a gyülekezetre.”

Gondosan ügyelnek arra, hogy ne feledjék, elsődleges küldetésük az, hogy életeket formáljanak át Jézus Krisztus erejével és szeretetével.

„Érezni a feszültséget. Jó szolgálatást akarsz nyújtani, és profi akarsz lenni abban, amit csinálsz, és ez mind nagyon szép, különösképp, amikor a kormánytól kaphatsz pénzt arra, hogy ezeket a szolgáltatásokat nyújthasd. Nagy gonddal kell ezt végezni, és tisztelettel fogadni a lehetőséget, és mi így is teszünk. És ha ezt a szolgáltatást átitatjuk Krisztus szeretetével, még a kismama is, akit arra tanítasz, hogyan gondoskodhat még jobban a gyermekéről, meg fogja érezni, mi van a szívedben, és mindig elmondhatod az ilyen embereknek, hogy a szolgáltatásokon kívül, amiket nyújtasz, vannak bibliaórák és más dolgok is. Nem csak azt szeretnéd látni, hogy a helyi közösség jobban nézzen ki, és jobban érezze magát a bőrében, és nagyobb biztonságban élhessen, hanem azt is, ahogyan az emberek szívére hatással van Isten, és érintést kapnak.”

Templo Calvario 100 fős gyülekezet volt 1976-ban, mikor Lee bátyja átvette a vezetését. Ma 10.000 ember látogat el a gyülekezetbe minden héten, és 6.000 ember jár a vasárnapi istentiszteletre.

“Filozófiánk az, hogy ’Arra áldattam meg, hogy másokat is megáldjak’ vagyis az ottani nyelven Soy bendicido, para bendecir,” mondja Lee.

[Joel Kilpatrick könyvek szerzője és újságíró, aki Thousand Oaks-ban él, Kaliforniában.]


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük