TARTALOM

A zord szögesdrótok mögött csaholó vérebek, nyomukban a gyanakvó gazda. Nincs menekvés. Vagy mégis…? A baromfiudvar tollas foglyai nem adják fel. A talpraesett Rozsda vezetésével újabb és újabb szökési tervet kovácsolnak. De a kísérletek sorra kudarcba fulladnak, mígnem egy nap eljön a szabadság hírnöke! Egy amerikai kakas süvít át a kerítés fölött, és nyekken nagyot az etetővályúban. A felbolydult tyúkok a megmentőjüket látják az égből pottyant jövevényben, és arra kérik, tanítsa meg őket repülni…

ADATLAP

Gyártó: DreamWorks
Bemutatás éve: 2000

Játékidő: 84 perc

GYEREKSZÁJ

„Mivel mind összedolgoztak, lett lehetőségük a megmenekülésre. Ha nem lett volna a csapatmunka, sohasem tudták volna felemelni a gépüket a földről.”

Charlie, 12 éves

„Legjobban Gingert szerettem, mert ő meg akarta tanítani a társait arra, hogy milyen szabadnak lenni. Ginger nagyon okos és nagyon jó szervező.”

Brittney, 11 éves

„Nem szerettem, mikor Rocky elment. Azt kívántam, bárcsak maradna ott és elmondaná az igazat.”

Diego, 11 éves

„Ami legjobban tetszett ebben a filmben az a csapatmunka, a hűség, a barátság, a bátorság és a remény, ami a szereplőkben élt. Megtanultam hinni magamban és másokban.”

Sarah, 12 éves

„A Csibefutamból a családok megtanulhatják, hogy a szeretet a támogatás és a csapatmunka, együtt mindent legyőz.”

Candice, 12 éves

EVANGÉLIUMI ÜZENET

1. Az emberek – éppúgy, mint a mesében szereplő csirkék – foglyok. A baromfiudvarban az értékük a teljesítményükkel azonos, és ha már nem hajtanak hasznot a rabságban tartójuknak, kíméletlenül levágják őket.

Így él az ember is egy olyan világban, amely az embert eltárgyiasítja, ahol az ember is a képességei, a gazdagsága alapján értékeli az embertársait, és ahol a „fölösleges” emberek senkinek sem kellenek. Az egész vége pedig a halál.

2. A csirkéknek van vezetőjük – Rozsda – akinek a segítségével mindenféle szökési tervet kipróbálnak, hogy szabaduljanak a börtönükből, de egyedül nem képesek megszabadulni. Minden erőfeszítésük hiábavaló.

Ugyanígy az ember sem tud megszabadulni a bűn rabságából a saját maga erejével. Sok vezető próbált mindenféle praktikát mutatni az embereknek, hogy legyőzhessék bűnüket és megszabaduljanak, de egyik sem vezetett eredményre.

3. Az alapvető probléma, hogy a csirkék már nem tudnak repülni, mivel a rabságban elkorcsosult az a képességük, amely őket valójában csirkévé teszi.

Az embert Isten saját képére formálta, azonban az ember a bűn miatt elveszítette azt a képességét, amely szabaddá teszi őt.

4. A szabadulást nem egy módszer hozza meg, hanem egy személy. A filmben kívülről pottyan be a baromfiudvar világába egy „idegen”.

Jézus Krisztus az, aki az emberek számára elhozza a szabadítást, aki nem a mi világunkhoz tartozik – ahogyan Rocky kakas sem a baromfiudvarban született. De vállalta a velünk való együtt nyomorgattatást, hogy közben ráébresszen bennünket arra, hogy kik is vagyunk valójában.

5. A csirkék legnagyobb küzdelme saját magukkal volt – hinniük kellett abban, hogy kik ők valójában. A szabadulás egyetlen módja, hogy elhiszik, hogy amit Rocky mond a csirkékről – tudniillik, hogy tudnak repülni – az igaz, és azután repülnek is.

Ez a szabadulás útja a mi számunkra is: elhinni, hogy amit Jézus mond, az igaz. Annak pedig az a lényege, hogy az ember élhet a bűn nélkül a baromfiudvaron kívül is, csak vissza kell találnia az eredeti önmagához – azaz az istenképűségéhez.

KÉRDÉSEK A FILM UTÁNI BESZÉLGETÉSHEZ

TÉMA: A KEGYES HAZUGSÁG

Létezik-e kegyes hazugság – és elfogadható-e? Miért / miért nem?

Milyen szituációban ér a kísértés, hogyne legyél teljesen őszinte?

Olvasd el a Péld 10:32-őt. Hogyan lehetsz mindig igazmondó, de közben tapintatos az emberek érzései iránt?

Hogyan mutatta be Jézus az igazságot az embereknek?

Valóban kívánatos/szükséges az őszinteség, hogy mindent elmondjunk, amit tudunk, minden esetben? Miért vagy miért nem?

Nehezebb vagy könnyebb teljesen őszintének lenni olyan valakivel, aki közel áll hozzád? Magyarázd meg!

Milyen irányelvek segítenek dönteni, hogy egy helyzetben kegyetlenül őszinte vagy inkább megértően… legyél?

TEVÉKENYSÉG

Rajzold le a Csibefutam-ból a kedvenc szereplődet. Írd rá a papírra, hogy mi az, ami legjobban tetszett neked ebben a szereplőben, mint pl. a hűség vagy a csapatmunkában való részvétel. Ragaszd ki a hűtőre a rajzot, hogy a családból mindenki láthassa és beszélgessetek róla.

Játszd el azt a részletet a filmből, amelyik a kedvenced és a család találja ki, hogy melyik jelenet ez. Magyarázd meg, hogy miért szereted ezt a jelenetet.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük