Csavard be, mint Beckham

TARTALOM

Mi van, ha 18 vagy, imádod Beckham-t, és úgy meg tudod csavarni a labdát, mint ő? Azt hiszed hogy a világ a lábaid előtt hever, mi? Hát tévedsz! Ha téged Jessnek hívnak, 18 vagy, indiai és tetejében lány, akkor felejtsd el! Azt hiszed a házasság-megszállott rokonaid hagyják, hogy a férfiak játékát játszd?

Ha téged Jules-nek hívnak, 18 vagy, angol és lány, ez azt jelenti, hogy elmehetsz Amerikába, ahol a lányokat is megfizetik, akik támogatókra és normális megbecsülésre is szert tehetnek.

Edzőjük, Joe segítségével Jess és Jules mindaddig jó úton haladnak, míg mindkettőjük szerelmes nem lesz – történetesen épp az edzőjükbe.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2002
Játékidő: 108 perc
Műfaj: vígjáték

Rendező: Gurinder Chadha
Főszereplők:
Parminder K. Nagra (Jess Bhamra)
Keira Knightley (Jules)
Jonathan Rhys-Meyers (Joe)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Játszol-e valamilyen csapatjátékban? Van-e köztetek etnikai kisebbséghez tartozó? Bevennétek-e valaki ilyet, ha kérné?

2. Létezik-e még egyértelmű női-szerep, férfi-szerep; női-munka, férfi munka; női-sport, férfi-sport ebben a mai nagyon uniszex divatot diktáló világunkban?

3. Engednéd-e a lányodnak vagy a szerelmednek, hogy focizzon, karatézzon, ejtőernyőzzön, extrém vagy nem épp „női sportot” űzzön? Vagy a fiadnak, kedvesednek, hogy balettozzon?

A te szüleid mit engednének meg neked?

Mit gondolsz, amikor Jesse édesapja végül megengedte a lányának, hogy Amerikába menjen – és ezzel megszegte a családi hagyományokat – rosszul tette, vagy jól?

4. Milyen megfontolást tartanál fontosnak a házasságodban?

a, csak a szerelem fontos, mindegy, hogy a nagy Ő szegény, vagy kisebbségi, vagy fogyatékos

b, fontos a szerelem, de legyen egészséges és magyar (vagy legalábbis nyugati civilizációhoz tartozó)

c, nem óhajtok házasodni

5. Ismersz vegyes nemzetiségű házaspárokat? (pl. hong-kongi+magyar, arab+magyar, fekete+magyar, roma+magyar). Mennyire értik meg egymást? Lehetnek boldogok ennek ellenére? – Mitől függ két ember boldogsága?

6. Szerinted milyen előítéletekkel kell szembesülnie a körülötted élő embereknek? (etnikai?, vallási?, erkölcsi?, szociális helyzet miatti?) És hogyan lehetne segíteni az előítéletek feloldásán?

7. Ha találkoznál valakivel, akit az eltérő kultúrája miatt a társadalom kiközösít, hogyan próbálnál segíteni neki?

8. Hogyan lehetnénk érzékenyebbek, együttérzőbbek a más kulturális háttérből jöttek problémái, nehézségei felé a mi társadalmunkban?

9. Hogyan adnád át az Evangélium üzenetét egy nagyon eltérő kultúrájú embernek? Pl. egy ázsiainak? (Vagy meg sem próbálnád?) – Játszatok ilyen szituációs játékokat: pl. keresztyén nő és muszlim harcos beszélgetése a túlvilágról!

10. Ha egy ázsiai személy szeretne keresztyénné lenni, valószínűleg sokkal nagyobb nyomás nehezedne rá, mint a filmben látott. Hogyan próbálnál segíteni neki?

11. Hogyan fogadja a gyülekezetetek a más etnikumból, más kulturális vagy szociális háttérből jötteket?

Vannak a gyülekezetetekben nem magyarok? Nem keresztyén háttérből, pl. keleti vallásból, vagy iszlámból megtértek?

12. Mi a véleményed, a film ellenezte, vagy elfogadta a szexuális másságot? Szerinted mi a helyes hozzáállás? (a Biblia fényében!)


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük