Charlie és a csokigyár

TARTALOM

A csokigyár, amelyről a szegény családban élő Charlie álmodik, borzasztóan titokzatos. Tizenöt éve senki nem látott egyetlen munkást se bemenni, se kijönni, nem látták a csokoládégyáros Willy Wonkát, csak az irtózatos mennyiségű csoki áramlik ki a gyárból. Azután fantasztikus hír röppen világgá: Willy Wonka bejelenti, hogy kinyitja gyára kapuit az öt szerencsés nyertes előtt, aki egy-egy aranyjegyet talál csokoládéja csomagolópapírjában. Charlie is a kevés kiválasztott közé kerül. Találkoznak a titokzatos férfival, és arra is fény derül, mi a látogatás megszervezésének igazi célja.

ADATLAP

Megjelenés éve: 1998
Játékidő: 99 perc
Műfaj: vígjáték

Rendező: Tim Burton
Főszereplők:
Johnny Depp (Willy Wonka)
Freddie Highmore (Charlie Bucket)
Helena Bonham Carter (Mrs. Bucket)

KÉRDÉSEK A BESZÉLGETÉSHEZ

A gyerekek négy bűne:

1. Mértéktelenség (falánkság) – Augustus

2. Akaratosság, elégedetlenség és hálátlanság – Veruca

3. Nagyravágyás, felfuvalkodottság – Violet

4. Agresszivitás – Mike

1. Mi volt az első reakciód, amikor megláttad Augusztust? A kövérség (elhízottság) bűn? Miért vagy miért nem?

Milyen okai lehetnek annak, ha valaki túl sokat eszik? Milyen okai lehetnek annak – az ételeket nem számítva – ha valaki túlsúlyos?

Milyen fizikai problémák okozhatnak elhízást? Milyen érzelmi problémák? Milyen lelki problémák?

Milyen hátrányos megkülönböztetést tapasztalhatnak a kövér (elhízott/túlsúlyos – lehet szépíteni) emberek? Hogyan tehetjük mi ezt a szolgálatot olyan hellyé, ahol az emberek – nem számít, milyenek – érezhetik Isten szeretetét?

2. Miért volt Violet olyan versenyképes/(karrierista?)? Mit gondolsz ez jó dolog? Miért vagy miért nem?

Te szeretnél /elhatároztad magadról, hogy versenyképes leszel? Miért vagy miért nem? Milyen haszna van annak, ha valaki? Mik a lehetséges problémák ezzel kapcsolatban?

Láttál már olyan embert, aki valahogy kompromittálta a tisztességét/(tisztességtelen dolgot tett) azért, hogy győzzön? Mit gondolsz, szerinted volt lelkiismeretük?

Hol van a határ az egészséges és a nem egészséges verseny között? Hogyan tudod elkapni/megállítani magadat, mielőtt még átlépsz a vonalon/határon?

Mit árul el valakinek az Istennel való kapcsolatáról az, ha az a célja, hogy mindenki előtt győzzön? Hogyan tudod megtartani (magadban) Krisztus lelk(ület)ét, hogy mindenki lássa, akár nyersz akár vesztesz?

3. Ismertél valaha olyan romlott személyt, mint Veruca? Ismertesd!/Mutasd be!

Mi gátolja a romlott embereket, hogy megelégedettséget érezzenek? Mit gondolsz, Charlie elégedett volt?

Mit mond ez el a mohóság/sóvárgás természetéről? Ez a fajta magatartás hogyan választ el minket a többi embertől? Istentől?

Van valamilyen „verukás” tendencia az életedben? Ha igen, miért? Hogyan tanulhatsz elégedettséget ezen a területen?

4. Milyen haszna van a médiahasználatnak? Milyen negatív következményei vannak?

Mikor használ valaki túl sok médiát? Hogyan tudnád besorolni a te médiahasználatodat?

Mit csinálnál, ha nem nézhetnél tévét, nem használhatnád az internetet, mobiltelefont és nem hallgathatnál zenét egész héten? Mit árul el ez a médiában való bizalmadról?

Hogyan helyettesítik az emberek az igazi barátságot a médiával? Mit nyújthat a barátság, amit a média sohasem?

Hogyan tudja a média meggátolni valakinek az Istennel való kapcsolatát? Neked szükséges-e megváltoztatnod a (tv)nézési és (zene)hallgatási szokásaidat [+telefonálási, számítógépezési stb.]? Ha igen, hogy fogod ezt tenni?

5. Mitől volt Charlie boldog annak ellenére, hogy szegény volt? Ismertél valaha olyan valakit, aki szörnyű körülmények között is boldog volt? Ha igen, mi volt az ő titka?

Te boldog embernek tartod magad? A boldogság milyen külső forrásai fontosak számodra?

Milyen belső forrása van a boldogságodnak? Milyen nagy benyomást tesz a mindennapi életedre és boldogságérzetedre, hogy hiszel Krisztusban?

Miért voltak Willy Wonkának nézeteltérései az apjával? Bele tudod érezni magad? Magyarázd meg!

Mi történik, ha valaki elkerül a szüleitől? Miért van olyan rettentő nagy szükségünk a szüleink elfogadására/elismerésére/biztatására/megerősítésére? Mit okozhat, ha ezt valaki nem kapja meg?

Kötelességünk-e beszélni távoli vagy elidegenedett szülőkkel? Miért vagy miért nem?

Mit fog ez tenni érted, hogy javítsa szüleiddel való kapcsolatodat? Akarod ezt tenni? Miért vagy miért nem? Hogyan tudja ez tökéletesíteni/javítani az életedet érzelmileg? Lelkileg?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük