TARTALOM

Oszkár kis hal a nagy tóban, az eszénél csak a szája jár gyorsabban, és miközben a Bálnamosóban gürcöl „vakardhalként”, arról álmodozik, hogy egy nap kifogja az aranyhalat és felkerül a Korál csúcsára, a gazdagok és híresek közé.

És egy nap valóban az ölébe hullik no, nem a szerencse, hanem egy nagy fehér cápa hullája, és hősünk azon kapja magát, hogy ő lett Oszkár, a Cápaölő. Így történik, hogy a kis hal megeteti a nagyhalakat, a bökkenő mindössze annyi, hogy az áldozat a rettegett Nagy Fehér Főnök, Don Lino fia volt. És akire egyszer ráharap a halvilág…

ADATLAP

Gyártó: DreamWorks
Bemutatás éve: 2004.

Játékidő: 86 perc

GYEREKSZÁJ

„Ez a film nagyon mókás volt. Nem ajánlanám azért kisebb gyerekeknek, mert vannak benne olyan dolgok, amiket nem értenének. Az egyetlen dolog, amit megfontolandónak tartok a filmmel kapcsolatban, hogy vannak benne rossz/téves dolgok, amik ellentétben állnak azzal, amit a Biblia mond.” Kailey,11éves

„Tök jó film volt. Semmi durva nem volt benne. Nincs benne semmi olyan, ami miatt nem vihetnéd el rá a gyerekeidet, mert szeretni fogják, mert ma a szüleim is elvittek, hogy megnézhessem. Mind úgy gondoljuk, hogy nagyszerű volt, főleg apunak tetszett. És nagyon vicces is volt. Tényleg el kéne menned, ha még nem láttad!”

Tessa, 10 éves

„Bárkinek ajánlanám ezt a filmet. Nagyon vicces és nincs benne semmi durva.”

Addy, 13 éves

„A hugaimmal és az öcsémmel mentem el megnézni ezt a filmet (mind 10 év körüliek), mindannyiunknak tetszett. Will Smith igazán vicces. Megjegyeztem, amikor a végén Lenny delfinnek öltözött, az apja pont úgy viselkedett, mint egy igazi apa, ha rájönne, hogy a fia meleg. Azt hiszem a végére megtanulta elfogadni őt. Attól tartok ez azt mutatja, hogy az emberek hajlamosak elfogadni a homoszexualitást még akkor is, ha mi keresztények tudjuk, hogy ez nem helyes. Mondhatod azt, hogy tisztelettel bántak velük, ahogy nekünk is kell, ha valaha Jézus felé akarjuk fordítani őket. De azért akkor is CÁPA! Egy szó mint száz, ez egy jó családi mozi, elég készlettel ahhoz, hogy a gyerekeket és a felnőtteket is szórakoztassa.

Caleb, 14 éves

„A tíz éves öcsémmel néztük meg a filmet, és mindketten élveztük. Volt egy rész, amelyik különösen jól megmutatta, hogy Angie tényleg igazán szereti Oscart és törődik vele, míg Lola csak a pénzéért és a hírnevéért szerette őt. Amikor Oscarnak már nem volt sokmindene, Angie igazán szerette és nem törődött azzal, hogy mije nincs, míg Lola senknek tartotta. Amikor aztán Oscar híres lett, megfordult a helyzet. Oscar belátta, hogy nem tudna boldog lenni Lolával és hogy a lány nem szereti őt igazán és csak a hírneve és a gazdagsága érdekli. A végén Angie hajlandó megbocsátani Oscarnak és elfogadni őt, még a hírneve és a gazdagsága nélkül is.”

Will Herrmann, 14 éves

„Egy csodás film, ami szédítően mulatságosnak tűnt az előzetesekből és még annál is viccesebb volt. Szeretncsétlen módon lehet, hogy a nézők többet vártak egy computer animációs filmtől, és a „Cápamese” nem teljesítette az elvárásokat. Hasonlít a Jégkorszakra, de több benne a cselszövés és nincs annyi jó vicc. Van benne pár poén, amitől szétdurransz, de nem annyi, mint más filmekben.

Esetleg a nem keresztények számára bejön a csókolózás a halak közt és a Lola nevű rossz hírű hal. A rajzfilm csak utal valamire, de nem durva. Végülis jó film a gyerekeknek, de ne számítsatok Némóra vagy Shrekre.”

Chris, 15 éves

KÉRDÉSEK A FILM UTÁNI BESZÉLGETÉSHEZ

Melyik szereplők voltak „hamisak” a filmben? Miért nem tudtak egyszerűen csak őszinték lenni önmagukhoz?

Milyen okok miatt lesznek az emberek csalók? Láttál már valakit, aki valamilyen módon csalt?

Éreztél valaha késztetést/nyomást arra, hogy csalj? Ha igen, hogyan bántál ezzel/kezelted ezt [a késztetést]?

Mi teszi, hogy az emberek azt hiszik másvalakinek kell elnniük? Azt jelenti ez, hogy Isten tévedett/elszúrta, amikor teremtette őket? Miért vagy miért nem?

Hogyan enyhítheti a stresszt, ha önmagad vagy/önmagadat adod? Minek kell történnie ahhoz, hogy teljesen önmagad lehess, mindenféle „csalás” nélkül?

Mi tesz egy személyt „valakivé” a mi társadalmunkban? A ti iskolátokban? Te „valakinek” vagy „senkinek” érzed magad? Magyarázd meg!

Mi tesz egy személyt „valakivé” Isten szemében? Mi miért nem úgy nézünk egymásra, mint ahogy Isten néz az emberekre?

Hogyan változnának meg a dolgok, ha nem osztanánk az embereket „valakik”-re és „senkik”-re? Mit gondolsz lehetséges ez? Miért vagy miért nem?

Minek kellene történnie ahhoz, hogy hajlandó legyél olyan valakivé lenni, aki Isten képmására van teremtve? Hogyan történhetne meg ez a változás az életedben? Hogyan változtatná meg ez azt, hogy hogy nézel másokra/milyennek látsz másokat?

Meg tudod érteni Lenny apjától való félelmét? Miért vagy miért nem?

Milyen nyomást/kényszert gyakorolnak rád a szüleid? Ez szeretetből fakad náluk? Miért vagy miért nem?

Érzed, hogy tudnál nyitott és őszinte lenni a szüleiddel? Miért vagy miért nem?

Ha mondhatnál valamit most az egyik vagy mindkét szülődnek, mi lenne az? Mi akadályoz meg abban, hogy ezt egyenesen megmondd?

Hogyan nyerhetsz Istentől békességet és bölcsességet, hogy képes legyél beszélgetni a szüleiddel? Mik azok a gyakorlati módok, ahogyan beszélgetést lehet kezdeni a szüleiddel arról, hogy hogy megy az életetek?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük