Bibliatanulmányozó csoportok szervezése

1. Ki vezesse a bibliatanulmányozó csoportokat?

Ez kulcsfontosságú döntés, mely komoly hatással lesz a fiatalok közti szolgálatod indítékára és mélységére. Saját egyéni helyzetednek megfelelően válaszolj erre a kérdésre, alapos átgondolás után. Először is szögezd le magadban, hogy azoknak kell vezetniük a csoportokat, akik a vezetői csoportod tagjai. Ez ésszerű, mert vezetőid megtapasztalnak egy „tanítványi csoportot” minden héten a vezetői csoport összejövetelein. Egyedül ok azok, akik tudni fogják, hogyan kell kialakítani megfelelő légkört a növekedéshez. Másodsorban ne ragaszkodj ahhoz, hogy a vezetői csoportból mindenki vezessen bibliatanulmányozó csoportot. Lehet, hogy nem erre van elhívásuk az ifjúsági munkában. Bátoríthatod a vezetői csoportod tagjait, hogy vezessenek csoportokat, de végül is azok vállalják el ezt a feladatot, akik érdeklődnek iránta. Harmadsorban kicsiben kezd el. Először csak egy vagy két csoportot indíts el. Talán egy csoportot a fiúknak, egyet pedig a lányoknak. Az egyik csoportot te vezesd, hogy megadd az ütemet a vezetői csoportnak későbbre. Ez abban is segít, hogy időt ad neked egy olyan szervezet kialakítására, melybe egyre több fiatal bekapcsolódhat, és arra, hogy eldöntsd, kik legyenek a vezetők. Negyedszer, továbbra is képezz vezetőket a bibliatanulmányozó csoportok számára. Amint egyre többen vesznek részt a vezetői közösségedben, bíztasd őket a fiatalok tanítvánnyá nevelésére. Adj nekik egy csoportot, és segíts elkezdeniük. Ezzel a hozzáállással mindig növekedni fog azoknak a fiataloknak a száma, akik egyre érettebbé válnak Krisztusban, és ég a szívük a lelki munkáért. Ez a csoport lesz a mag. Ötödször, ha vannak az ifjúsági órán kívül fiatalokkal dolgozó munkatársaid a vezetői csoportban akkor bíztasd őket, hogy vezessenek ők is egy kis csoportot, mely azokból a fiatalokból áll, akikkel foglalkoznak (pl. éneklés, zenélés, sport, sátormisszió, stb. céljából).

2. Hogyan szólítsam fel a diákokat, hogy kapcsolódjanak be egy kis  csoportba?

Azokat a fiatalokat akarjuk bevonni a csoportba, akik növekedni szeretnének. Ez nem azt jelenti, hogy éretteknek kell lenniük, amikor elkezdik. Valójában azt fogod tapasztalni, hogy akikre egyáltalán nem gondoltál, azok fognak reagálni felhívásodra. Mindenkit fogadj el, úgy ahogy van, de juttasd el oda, ahol lennie kell! Fontos az a mód, ahogy felhívod a fiatalokat a bibliatanulmányozó csoportban való részvételre. Először vesd fel a lehetőséget az egész ifjúsági csoportnak, azután kérdezz vissza rá egyénileg. Egyes fiatalok, akikről úgy gondoltad, hogy mozdulnak majd rá, lehet, hogy nem reagáltak a nyilvános felhívásra. Menj oda hozzájuk egyénileg, és kérdezz rájuk. Másodsorban ismertesd a tanítványság árát. Harmadszor mondd el nekik a csoport hasznait, és ismertess saját példákat az életedből, vagy más fiatalok életéből, akik már részt vettek ilyen csoportokban. Negyedszer vedd át a vállalásokat az első csoport foglalkozáson (és bármelyik másik foglalkozáson is), hogy hangsúlyozd ezek fontosságát. Kérdezz meg mindenkit egyénileg, hogy érti-e miről van szó. Ötödször kérdd meg, hogy írják alá a „személyes odaszánást”. Ha 14-15 évesekből áll a csoportod, akkor a szülők is írják alá ezt a személyes odaszánást, hiszen lehet, hogy segíteniük kell abban, hogy gyerekeik eljussanak a  csoport összejöveteleire.

3. Mit csináljak, ha a fiatalok  nem végzik el a feladatukat?

Ha betartottad a megfelelő lépéseket a fiatalok felhívásában, akkor ezeknek a kérdéseknek a legnagyobb részére választ kapsz . De vannak más módok is, ahogy folyamatosan ösztönözni lehet őket. Ezek hatékonysága attól függ, hogy milyen jó személyes kapcsolatod van a tinikkel. Megdöbbentő, hogy milyen közvetlen hatással van az az idő, amit a csoporton kívül rájuk szánsz az ösztönzésükre, hogy részt vegyenek a csoportban, és elvégezzék a feladataikat.

1. Hívd fel őket minden héten kétszer vagy háromszor az összejövetel előtt, és kérdezd meg őket, hogy vannak, és emlékeztesd őket a feladatra. Ez építi a kapcsolatodat velük, és ugyanakkor emlékezteti őket arra, hogy mit vársz tőlük.

2. Alakítsd ki az egymás közti számonkérés rendszerét. Legyenek ok felelősek azért, hogy segítsenek egymásnak a feladat elvégzésében. A nagyon lelkiismeretes fiatal segíthet a hanyagabbnak.

3. Ha valaki küszködik, akkor menj oda hozzá te magad, és csináljátok meg együtt a feladatokat.

4. Ha az egész csoport küszködik, akkor beszéljetek erről. Legyetek őszinték, és keressétek meg, hogy mi az oka. Találjatok együtt megoldásokat. Bármit teszel, ragaszkodj hozzájuk. Ne kelts bennük olyan gondolatot, hogy magukra hagyod őket, mert nem csinálják meg a feladataikat.

5. Igyekezz arra, hogy gyakorolni kezdjétek, amit megtanulnak. A tinédzserek sokszor túltanítottak, és kevésbé aktivizáltak, s lehet, hogy arra van szükségük, hogy végre valóra váltsák a tanultakat – vidd el őket egy missziós lehetőségre, amikor Krisztusról beszélhetnek valamelyik barátjuknak. Minden héten a csoport összejövetel után menjetek el olyan helyre, ahol világi fiatalokkal találkozhattok. Bármit tesztek, ne erősítsd meg azt a gondolatot, hogy Jézus követése unalmas!

4. Bevonjak-e fiúkat és lányokat ugyanabba a csoportba?

Hacsak nem szükséges, ne tedd! Az évek során az a tapasztalatunk, hogy jobb külön foglalkozni a fiúkkal és a lányokkal. Ennek semmi köze sincs a törvényeskedéshez vagy a koedukált oktatás ellenzéséhez. A Biblia azt mondja, hogy az idősebb férfiak tanítsák a fiatal embereket és az idősebb nők tanítsák a fiatalabb nőket (Tit 2:1-8). Ez a legjobb mód két okból:

1. Amikor a fiúk és lányok egy csoportba kerülnek, akkor sokan azért jelentkeznek a csoportba, hogy együtt legyenek a barátnőjükkel vagy barátjukkal, és nem az mozgatja őket, hogy jobban megismerjék Istent.

2. Ezekben a bibliatanulmányozó csoportokban elő fognak jönni olyan kérdések, amikről a tinik szeretnének beszélgetni, mint a szex és az önkielégítés. Vegyes csoportban nehéz ilyen kérdéseket megbeszélni. A külön csoportok lehetővé teszik a mélyebb és jelentőség-teljesebb beszélgetéseket.

Eredeti cikk:


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük