Benjamin Button különös élete

TARTALOM

Benjamin Button (Brad Pitt) különös körülmények között született – és még különösebb élet jutott neki. Amikor ismeretlen kezek későbbi nevelőszülei küszöbére helyezik pólyáját, egy aggastyán újszülöttet bíznak a sorsra. A fiú csöpp, de nyolcvan éves. Őszen, kopaszon, meggörnyedve jár iskolába, ám ahogy telik az idő, izmai ruganyosabbá, bőre simábbá, arca mosolygósabbá válik. Számára visszafelé járnak az órák. Csak egy barátja van: egy a kislány, aki meglátja a vén ifjoncban a lehetetlen szépségét – és kitart mellette élete végéig.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2008
Játékidő: 166 perc
Műfaj: dráma
Rendező: David Fincher

Főszereplők:

Brad Pitt (Benjamin Button)
Cate Blanchett (Daisy)
Julia Ormond (Caroline)
Elias Koteas (Gateau)
Jason Flemyng (Thomas Button)
Tilda Swinton (Elizabeth Abbott)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

Szerinted milyen előnye és milyen hátránya volt Benjaminnak azzal, hogy fordítva élte az életét?

Benjamin nevelőanyukája a fiút Isten csodájának nevezi, és mindvégig imádkozik érte, amíg távol van. Milyen hatása volt szerinted Benjamin életére, hogy az anyukája hitt Istenben?

Szerinted mi történt az istentiszteleten, ahol imádkoztak gyermekért, és hogy Benjamin járni tudjon?

Benjamin nevelőanyukája azt mondta neki: „Neked saját utad van… légy hálás azért, amit kaptál.” Szerinte Benjamin is Isten teremtménye és az ő életének is van célja és értelme. Mi a véleményed erről?

Az anyukájának a másik kedvenc mondása az volt, hogy „Nem tudhatod, mit hoz a holnap”. Ez milyen pozitív és negatív hatással lehet az életünkre? Hogyan kell ehhez viszonyulnunk? Hogyan segített ez Benjaminnak az életében?

A film nagyon sokat foglalkozik a halállal. Benjamin az idősek otthonában nő fel, ahol a halál mindennapos. Az egyik idős asszony azt mondja neki, hogy az hogy elveszítjük a szeretteinket, arra emlékeztet minket, milyen fontosak nekünk. Szerinted sokszor miért csak a haláluk, elköltözésük, elvesztésük juttatja az eszünkbe, hogy milyen fontos nekünk valaki?

Két temetést is láthattunk a filmben: Benjamin apjáét és a nevelőapjáét. Mi volt a különbség a kettő között és miért?

Mi a véleményed a hajóskapitány utolsó mondatairól, amik többször is elhangzanak a filmben? Mit kell elengedni és mikor? Van valami az életedben, amit neked kell elengedni?

Benjamin édesapja bocsánatot kért a fiától, amiért elhagyta őt, és a fia megbocsájtott neki. Még a naplementét is elvitte megnézni. Te a helyében meg tudtál volna bocsájtani? Szerinted miért olyan nehéz dolog ez?

Mi volt a véleményed Benjamin „párkapcsolatiról”?

Mi a véleményed Daisy táncos karrierjéről, és arról, ahogy vége lett? Szerinted minden művésznek ilyen életet kell élnie, hogy sikeres legyen?

Benjamin szerint csak a véletlenek sorozata okozta Daisy balesetét? Te hiszel a sorsban, ahogy Daisy is említette?

Szerinted Benjamin és Daisy miért csak az életük közepén tudtak boldogok lenni?

Jól tette Benjamin, hogy elhagyta Daisy-t és a lányát, hogy normális életet élhessenek?

Benjamin szerint az életünk a lehetőségekről szól – és azokról, amiket elszalasztottunk. Egyetértesz ezzel? Milyen nagy lehetőségeid voltak, amiket megragadtál és melyeket szalasztottál el? Miért?

Vajon bölcsen használjuk fel az életünket és a lehetőségeinket, amiket Istentől kaptunk? Szerinted mit jelent, hogy „mindennek rendelt ideje van”?

Szerinted milyen dolgok tartanak örökké?

Az otthon egyik lakója többször is elmeséli, hogy hogyan csapott bele a villám. És elmondja, hogy Isten mindig emlékezteti rá, hogy milyen szerencsés, hogy még életben van. Téged hogyan emlékeztet Isten, hogy szerencsés vagy? Mikor jutnak eszedbe ezek a dolgok és mikor nem?

Benjamin azt mondta: „Sohasem túl késő – az én estemben túl korai – újrakezdeni.” Egyetértesz ezzel?

Azt is írta a lányának, hogy reméli olyan éltet fog élni, amire büszke lesz. És ha mégsem, reméli, hogy lesz ereje újrakezdeni. Érezted már úgy, hogy új életet kellene kezdened (akár csak valamilyen területen)? Megtetted vagy nem? Ha igen, milyen volt? Ha nem, mi akadályozott meg benne?

Szerinted a kolibri mit jelképezett a filmben?

Milyen szerepe volt az órás, a fia, és a visszafelé járó óra történetének a filmben? Szerinted mit jelentett a film végén, hogy a hurrikán alatt láttuk, ahogy az óra visszafelé jár?

Gondolkozzatok el a következő idézeten a film fényében:

„Tökéletesen igazuk van a filozófusoknak, amikor azt mondják, hogy az életet visszafelé kell megérteni. Arról azonban megfeledkeznek, hogy előrefelé kell élni.” Sören Kierkegaard


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük