Belevezetni másokat a … dicsőítésbe? – A diákok által vezetett dicsőítő csoportok kritikája

Tina mindig érezte, hogy valami nagy dologra hivatott. A családja gyerekkora óta mindennel ellátta, hogy ezt be tudja tölteni. Zongoraórákra, szolfézsra, balett órákra, drámára járatták – bármit, mindent megadtak neki, nehogy elszalassza a lehetőségeket. Mindig tudta, hogy mit mondjon és hogyan mondja, hogy lenyűgözze a többieket, akiknek ez kellett. Ahogy Tina tinédzser lett, könnyen beilleszkedett az ifjúsági csoportba. Készen állt bármilyen vezetői feladatra, amit csak fel tudtak ajánlani neki. Erre a pillanatra készült évek óta.

Ez történik a nagy gyülekezetekben és a kicsikben is, a városiakban és a vidékiekben. Tinédzser vezetők. Megbirkóznak a helyzettel, erre lettek nevelve. Mint ahogy a tejben a föle felemelkedik a folyadék tetejére, úgy foglalják el ők is a vezetői pozíciókat az ifjúsági csoporton belül. Ifjúsági pásztorok országszerte remek munkát végeznek, hogy felkészítsék őket. Ez nem csak egy trend: ez bibliai alapelv. Erről szól a tanítványozás.

Azonban, amikor a tinédzserek a saját társaik felé emelkednek pozícióban, az problémákhoz is vezethetnek. És nincs másik olyan terület, ahol ez jobban látszik, mint a dicsőítés. Az elmúlt évtizedben a tinédzserek körében történt lelki megújulásnak köszönhetően sok ifjúsági szolgálat épült a dicsőítés köré – intenzív alkalmak, szívpumpáló zenével, intim pillanatok a dicsőítésben. Emiatt rengeteg lehetőség alakult ki a zenészeknek, énekeseknek, és vokalistáknak egyaránt. És remek beosztásokat kaptak, amik még Dávid király szívét is lángra lobbantanák.

Dicsőítésvezetők.

Az ifjúsági csoport előtt állnak, bátorítják a többieket a dicsőítésre azzal, ahogy dicsőítenek, és magasztalásra, ahogy magasztalnak. Felváltva felemelik a kezüket a mennyei gyönyörért, és kapaszkodnak a mikrofonba, mintha az életük múlna rajta. Belépnek Isten tróntermébe kegyelemmel és érzékenységgel telve. Teljesen átadják magukat a hívásnak.

A színpadon.

Szomorú, hogy sokan a színpadon kívül megmutatják igazi énüket. Egyre több és több ifjúsági pásztornak kell szembenéznie azzal, hogy egy Dr. Jekyll / Mr. Hyde típusú tinédzser vezeti a dicsőítést. Nagyon sok fiatal, akik úgy tűnik, a legjobbak abban, hogy az embereket Isten dicsőségébe bevezessék, a színpadon kívül valahová máshová vezetik őket. Amikor kialszanak a fények, és a társaik között vannak, akkor másféle dalokat énekelnek, a sajátjukat. Talán leginkább a büszkeséggel és a lelki gőggel küzdenek, ami gyakori probléma a felnőtt zenészeknél és művészeknél is, és gyakori a tinédzsereknél is, ha vezető szerepbe kerülnek.

Mit kell tennie egy odaadó ifjúsági pásztornak? Talán Johnny a legtehetségesebb fiatal a csoportban. Talán „összedől az épület” annyira jól tud dicsőíteni. Talán mindenkinél jobban játszik a gitáron. Esetlen szupersztár vokalista. Vagy nagyon jó a dobolásban. Ettől automatikusan helye van a csapatban? Nem feltétlenül.

Kinek kell vezetni?

Amikor megkérdeztük, hogy ki „alkalmas” a dicsőítés vezetésére, milyennek kell lennie a vezetőnek, a keresztény diákok és vezetők különböző felekezetekből, különböző korosztályokból és kultúrákból, a következő válaszokat adták:

A tinédzsereknek Istenkövetőnek kell lenni. Be kell bizonyítaniuk, hogy nem csak a gyülekezetben keresztények, hanem otthon és az iskolában is. Tudom, hogy a tehetség fontos, de a szív sokkal többet nyom a latba. – Deena, 20 éves

Szerintem a vezetőknek erős keresztényeknek kell lenni, akik legalább egy éve járnak már gyülekezetbe. – Kevin, 11 éves

Az ifjúsági dicsőítés vezetőinek jónak kell lenni abban, amit csinálnak. Azért kellene ott lenniük (a dicsőítő csapatban) hogy dicsőítsék Istent, és nem azért, hogy felhívják magukra a figyelmet. – Kent, 17 éves

A jellem a legfontosabb egy vezetőnél, főleg az ifjúsági munka területén. Ez természetesen azt jelenti, hogy a vezetettek bízni fognak benne és a szülők is. Jellem – látás/éleslátás – bátorság/kockázatvállalás és befolyás a négy legfontosabb terület, amitől egy vezető hatékony lesz. – Robert, zenei szolgálatban vesz részt

Az abszolút legfontosabb tulajdonság, amivel az ifjúsági dicsőítés vezetőjének vagy a dicsőítő csapat tagjának rendelkeznie kell, a szenvedélyes istenkövetés. Azt kell, hogy mondjam, hogy a rendkívüli tehetség egyáltalán nem is számít. A dicsőítő szív és a vágy, hogy lássa a többi fiatalt, ahogy Istent követi, ez alapfeltétel! – Randi, 20 éves

A legfontosabb tulajdonsága az ifjúsági dicsőítő csapat tagjának, hogy elkötelezett a tisztaságra és igazán dicsőítő szíve van. A tehetségnek nem kell kivételesnek lenni, de kell tehetség is, azért hogy ki tudja fejezni a kiválóságot, amit mindennek be kell mutatni, amiben Isten keze benne van. – Kevin, 21 éves

Fontos, hogy az egész gyülekezethez kapcsolódjon, ne csak az ifjúsági csoporthoz. A vezetőknek bármikor készen kell állniuk bizonyságot tenni az istenélményükről. – Don, lelkipásztor

Tinédzserek a vezetésben. Mint üstökösök a sztárság útján. Így az ifjúsági munkások tisztánlátásnak kell kísérni őket ezen az úton.

Az óvatosság a kulcs. Fiatal keresztényeknek végignézni azt, amikor egy vezető elbukik, pusztító lehet. Ha a tinédzser vezetők nem lesznek olyanok, mint amilyennek elképzelik őket, az elbátortalanítja a társaikat. Ha még rosszabb a helyzet, akkor még az Istenbe vetett hitüket is elhagyhatják, mert elveszítették a hitüket egy hívő társukban. És ha a fiatal képmutató életet él, és az ifjúsági vezető ezt nem veszi észre, a többi fiatal a csoportban (és a szüleik) elkezdenek gondolkozni az ifjúsági pásztor ítélőképességén. Onnantól, hogy a tinédzser vezetőt a csoport élére teszik, azt jelenti, hogy ez a fiatal a gyülekezeti vezetők teljes támogatását élvezi. Ha ez a tini elbukik, az nagyon sok problémát okoz, ami odáig vezet, hogy ki nevezte ki őt arra a helyre.

Semmi sem bizonyítja ezt ékesebben, mint Mark életének a példája. Nagyon tehetséges tinédzser dicsőítő volt, akinek a kimagaslónál is hatalmasabb tehetsége volt. A vokálozásban senkit sem lehetett hozzá hasonlítani. Énekversenyeket is nyert, és hatalmas tehetségként tartották számon.  És erős keresztény volt. Legalábbis annak tűnt. Az ifjúsági pásztora csodálta őt. A felnőttek a gyülekezetben imádták. Markot vezető pozícióba emelték az ifjúságban, ő lett a szólista, a zenei vezető, és az egész dicsőítés vezetője. Ő volt mindenki öröme és büszkesége.

Egy ideig.

Az idő megmutatta, hogy ez a fiatalember kísértésekkel és bűnökkel küzdött, és sokkal mélyebbre került, mint ahogy azt bárki sejthette volna. Mindenbe belekóstolt, az alkoholtól kezdve a cigarettán keresztül a szexuális bűnökig. De a legnagyobb baj az volt, hogy nem bánta a bűneit, nem tért meg, és úgy állt az ifjúság elé, mint vezető hívő, még azok elé is, akik a csoportból jobban ismerték ezt az oldalát is. Néhányan csendben ültek és vártak, remélve, hogy az ifjúsági pásztor magától is rájön.

Nem jött rá.

Ugyanekkor Mark élvezte a hihetetlen hírnevet. A feje megtelt ennek az egésznek a mámorával. A lányok elájultak tőle. Mark énekelgetett. A barátok sóhajtoztak. Mark hazudott. A vezetők vigyorogtak. Mark pedig „bűnözött”. És a vezetőségben senki sem volt okosabb. Annyira hihetetlen volt az egész, hogy szinte „bűnnek tűnt” felnyitni a vezetők szemét. Amikor eljött a pillanat, senki sem volt annyira meglepve, mint az ifjúsági pásztor. És a tinik a csoportban mindvégig tudták.

Vagy ott van Candy története. Csodálatos lány, csodálatos hanggal. Akárcsak Mark, őt is kiskorától kezdve emelték. A gyülekezet büszkesége volt, és kivételes lehetőségeket kapott, hogy „szolgáljon” hatalmas tömegek előtt. Amikor Candy elfoglalta helyét a mikrofon mögött az ifjúsági csapatban, a többi fiatal közül néhányan ráncolták a szemöldöküket, mert a társai nagyon sznobnak tartották. Folyton csak önmagáról beszélt. Az identitása a saját hangbeli képességeiben volt. Másokhoz hasonlította magát, és sokszor kinevette őket, amikor hibáztak.

Minden alaklommal, amikor szólót kellett énekelni, Candy feltételezte, hogy csakis ő lehet az, aki azt elénekli. Más lányok, akiknek a hangja nem volt annyira „képzett”, csak vártak a sorukra… ami sosem érkezett el. Candy volt a főnök. Ugyanakkor az ifjúsági vezetők emelték őt tovább, mosolyogtak a teljesítményén, mintha csak a sajátjuk lett volna. Az ő győzelme a vezetők győzelme is volt. Sosem vették észre az összetört szívű lányokat, akik éjjelente álomba sírták magukat, mert nem kaptak esélyt sem. Nem vették észre azokat, akik kimentek az ifjúsági terem hátsó ajtaján, és soha nem jöttek vissza.

Milyen mérce legyen?

Hogyan kezeljük azt a küzdelmet, amivel az „ünnepelt” vezetők szembenéznek? Hol találnak az ifjúsági pásztorok olyan ifjúsági vezetőket, akik elmondják, hogy ezzel küzdenek? Itt van néhány kérdés, amit az ifjúsági vezetők feltehetnek, ha olyan fiatalt keresnek, akit megbízhatnak vezetői feladattal:

 • Tanítható szelleműek?
 • Milyen tekintélyük, hírük van a társai között?
 • És a társaik szülei között?
 • Vágynak arra, hogy a figyelem középpontjában legyenek?
 • A lelkipásztor mit gondol annak a lehetőségéről, hogy vezetők lesznek?
 • Van problémájuk a vezetőséggel, lázadoznak-e otthon vagy az iskolában?
 • Volt rá példa, hogy magukat másokhoz hasonlítgatták?
 • Hogy viselik a hízelgést? Alázattal és megtért szívvel?
 • Kritizálják azokat, akiknek hasonló tehetségük van? Vannak féltékenységi problémáik?
 • Fordítanak időt arra, hogy szeretettel mentoroljanak másokat a csoportból?
 • Küzdenek haraggal?

Az elmúlt húsz évben, amíg fiatalokkal dolgoztam, ezek a kérdések segítettek megállapítani, hogy melyik különleges tinédzser volt annyira kész a vezetésre, mint amennyire „úgy tűnt”.

Ugyanakkor tanulom, hogy erősen figyeljek Isten hangjára, amikor a vezetéssel kapcsolatos döntéseket kell meghozni. Egyedül Isten tudja, hogy melyik pozícióban kinek kell betölteni a helyet, ami lehet a dicsőítő csapatban, vagy bármilyen más ifjúsági területen. Istennek teljesen más ötlete lehet a vezetőről, mint nekem. Amikor eljött az ideje, hogy Jézus kiválassza a vezetői csapatát, akkor átlagos, hétköznapi embereket választott, nem feltétlenül a legtehetségesebbeket.

Ezt észben tartva, itt van néhány javaslat tinédzserektől és vezetőktől, hogy hogyan építsük fel a lehető legerősebb dicsőítő csoportot:

Kezdjük az alapoknál. Kezdjük egy új tervvel. Legyünk készek néhányak önérzetét megsérteni, azzal hogy ezt tesszük. Ez nem lesz könnyű, de sokat meg fogsz ismerni a tinédzserek jelleméről, csak ezzel az egyetlen lépéssel. Akik negatívan reagálnak, azokra jobban oda kell figyelni.

A dicsőítésre, szolgálatra vagy másmilyen vezetésre való elhívás „érzése” alapvető minden csapattag részéről. Interjúvolj meg minden jelöltet egyenként, és derítsd ki a vezetési filozófiájukat. Ebből sokat fogsz tanulni.

Derítsd ki milyenek a gyülekezet falain kívül. Ismerd meg őket személyesen, tudnod kell, hogy tényleg Istenért égő szívük van. Vedd figyelembe, hogy mások mit mondanak róluk.

Az ifjúsági vezetőknek az egységet kell hangsúlyozni a diákok és a felnőtt vezetők között. Együtt kell menniük kirándulásokra és lelkigyakorlatokra. Ne legyen senki kikiáltva „a” vezetőnek. Engedjük meg, hogy különböző alkalmakkor más fiatal is vezessen.

Adj lehetőséget a vezetésre azoknak is, akik kevésbé tehetségesek, amikor ez lehetséges.

A siker kulcsa a vezetésben a rendszeres, felkent imádság együtt, mint vezetői csapat. (A dicsőítés vezetőknek majdnem annyi időt kell tölteni imádsággal, mint gyakorlással.)

Vond be a vezetők szüleit. Kérd meg a szülőket, hogy írjanak alá egy megállapodást, miszerint tudomásul veszik, hogy a gyerekeik elszámoltathatóak az otthoni és iskolai viselkedésükért és tetteikért, nem csak a gyülekezetiekért.

Az ifjúsági vezetőknek bele kell tenniük az életüket a vezetői csapatba. Az ifjúsági pásztor/vezető felelőssége, hogy megtanítsa a fiataloknak a dicsőítés, a szolgálat, és az ifjúsági szolgálat más területeinek igazi jelentését.

Legyen helye a hibázásnak és a növekedésnek. A tiniknek tudniuk kell, hogy kaphatnak második esélyt. Ha a helytelen viselkedés miatt el kell mennie valakinek a csapatból, akkor maradjunk közel ehhez a fiatalhoz egy ideig, és biztosítsuk róla, hogy a megfelelő viselkedéssel visszakerülhet a csapatba.

Keressük meg a tehetséges, felkent felnőtteket a gyülekezetben, akik segíthetnek a csapatnak, ráhangolódjanak a képességeikre a vezetés terén. Engedjük meg, hogy mentorolják a fiatalokat, és bátorítóként és modellként szerepeljenek.

Erős vezetők képzése nem fejlődnek csak úgy, kemény munka és időbefektetés nélkül. A legfontosabb pedig, hogy a hangsúly újra a diák vezetők jellemén legyen. Tehetséges fiatalok jönnek és mennek, de a vezetőket, akik hűek az elhívásukhoz, sosem felejti el a társaik.

Janice Thompson a houstoni (Texas) Christian Arts Academy (Keresztény Művészeti Akadémia) dráma tanszékének vezetője, és ifjúsági munkás és a drámaoktató a gyülekezetében. Különböző felekezetek fiataljaival dolgozott együtt az elmúlt 22 évben.

Eredeti cikk: Leading Others Into… Worship? Critiques of Many Student-led Worship Teams


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük