TARTALOM

Más jövőt képzelt magának. Bruce Wayne milliomosok gyerekeként élte boldog életét, ám szülei brutális meggyilkolása után elhagyja Gothamet, és fiatal éveit vándorlással tölti. A felnövekvő Bruce (Christian Bale) a Távol-Kelet misztikus titkait tanulmányozza, olyan vidékekre jut el, ahova előtte még kevesen; edzi magát, felkészül. Azután visszatér Gotham Citybe. Egyetlen célja, hogy az igazságtalanság ellen harcoljon, minden erejével, eszével és különleges technikai felszerelésével védje az ártatlanokat és harcoljon a gonoszság ellen. A város árnyékba borult utcáin felbukkan a maszkos lovag, a rejtélyes, megfoghatatlan idegen, aki denevérként szeli ketté az éjszakai eget: Batman! A jóságnak szüksége van a gonoszra: a világos oldalra a sötétségen át vezet az út.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2005
Játékidő: 134 perc
Műfaj: thriller

Rendező: Christopher Nolan
Főszereplők:
Christian Bale (Bruce Wayne/Batman)
Michael Caine (Alfred Pennyworth)
Liam Neeson (Henri Ducard)
Morgan Freeman (Lucius Fox)
Katie Holmes (Rachel Dawes)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Mi volt Bruce Wayne legmélyebb félelme?

Hogyan tudta legyőzni a szívében élő félelmet?

Mitől félünk mi, és hogyan tudunk úrrá lenni a saját félelmeinken?

2. Ha Batman történetét lecsupaszítjuk a törvényszerűség rideg síkjára, akkor Batman egy öntörvényű bosszúálló hős, aki a törvény felett állva akar igazságot szolgáltatni.

Mi a véleményed erről? Lehet-e törvényen kívül törvénykezni?

Ha igen, akkor milyen feltételekkel? Ki és milyen szempontok alapján dönthet a „törvények” és a közrend megkerülésével, hogy „rendet tesz”. Nem szubjektív ez?

3. Milyen más lehetőségei voltak Bruce Wayne-nek azon kívül, hogy Batman legyen? Miért használja Rachel Dawes mindig a hivatalos jogi utakat? Miben hasonlít Batman és Rachel? Szerinted Rachel helyesli Batman tetteit?

4. Az emberek hogyan segíthetnek a másokon esett igazságtalanságok orvoslásában?

Meddig van jogunk beleavatkozni egy másik ember életébe?

5. „Már elveszítettem sok feltevésemet, hogy mi a jó és mi a rossz.” (Bruce Wayne) Hiszel benne, hogy van objektív jó és rossz? Vagy ez inkább az emberektől függ, hogy mi a jó és mi a rossz?

6. Aki szörnyekkel küzd, annak meg kell tanulni, hogy hogyan ne váljon ő is szörnnyé.” (Friedrich Nietzshe)

Bruce Wayne-t csak az igazság érdekelte? Szerinted szörny lett belőle? Mivel akadályozhatja meg, hogy azzá váljon, és mégis folytassa a harcot a bűnözők ellen?

7. Bruce Wayne úgy dönt, hogy egy szimbólumot használ, hogy felkeltse az emberekben a félelmet, hogy abbahagyják a bűnözést: „Az embereket csak a sokkoló példa rázza fel az apátiából, Bruce Wayne ehhez kevés, az embert sokan nem veszik komolyan, elpusztítható, de egy jelkép örök érvényű, legyőzhetetlen.” (Bruce)

A félelem változásra ösztönöz téged? Mi a jobb, ha az indíték vagy a félelem/büntetés ösztönöz változásra? Miért?

8. Rachel sosem tudta biztosítani, hogy a város leggaládabb bűnözői elnyerik méltó büntetésük, mert az igazságszolgáltatási rendszer annyira korrupt lett. Az mondja:

„Van esélye a városnak, ha a jók nem tesznek semmit?” Ez egy átirata annak a mondatnak, amit a 18. századi angol filozófus, Edmund Burke mondott:

„Az egyetlen szükséges dolog a gonosz győzelméhez, ha a jó emberek nem tesznek semmit.”

Szerinted ez igaz? Ha az emberek nem csinálnak meg valamit, ami jó, azzal rosszat tesznek? Hol kezdődik a csata a jóért?

9. Egyetértesz Rachellel, amikor azt mondta, hogy az embereket a tetteik határozzák meg, és nem az, hogy mi van belül? Mondj erre példát!

10. Miben hiszel, és milyen értékeket tartasz fontosnak? Hogyan ülteted ezt át a gyakorlatba? Ha nem teszed, akkor honnan fogják tudni az emberek, hogy miben hiszel?

Szerinted a keresztények jók abban, hogy megmutassák a hitüket?

Hogyan változna a világ véleménye a keresztényekről, ha mindannyian meg is mutatnánk a hitünk a cselekedeteinkkel? Mi akadályoz meg minket abban, hogy megtegyük?

11. Mi történt volna, ha Bruce úgy dönt, hogy nem áll fel, miután elbukott? Milyen híres embereket ismersz, akik elbuktak, és sosem álltak fel utána? Mi volt az ő örökségük?

Melyik bibliai szereplők buktak el, és álltak fel utána? Mit kellett tenniük, hogy helyre tudjanak állni? Hogyan lehettek a cselekedetik becsületesek a bűneik ellenére?

Mit mond ez neked Istenről? Hogyan alkalmazhatod ezt az életedre?

Mi akadályozza meg a keresztényeket, hogy felálljanak, miután elbuktak? Hogyan adódnak így össze a hibák?

Amikor valaki hibát követ el, miért szégyelli magát annyira? Istennek melyik ígéretébe kapaszkodhat ilyenkor?

12. Mi lenne az első dolgod, ha milliárdos lennél? Hogyan használta fel Bruce Wayne a gazdagságát? Mennyire hasonlít ez a keresztény sáfárságra?

Az emberek általában miért nem használják az idejüket, pénzüket, vagy a képességeiket, hogy segítsenek másokon? Hogyan változna a világ, ha mindenki úgy használná a vagyonát, mint Batman?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük