TARTALOM

A Föld, 2027. A jövőt illető remények egyre sorvadnak. Csaknem 19 év telt el az utolsó csecsemő megszületése óta. Míg a legtöbben elfogadják az elkerülhetetlent és szeparatizmusba, törvényenkívüliségbe és nihilizmusba süllyednek, mások tovább harcolnak a bolygó egyesítéséért és az egyre csökkenő populáció jogaiért.
Nagy-Britannia az egyetlen ország, mely militarista-imperialista politikájának köszönhetően túléli az egyre fokozódó belső harcokat, viszont elképesztő mennyiségű illegális menekült köt ki a partjainál. Ám a totalitárius állam internálótáborokba tereli és deportálja őket.
Theot ez vajmi kevéssé érdekli, teljesen átadja magát a zsibbadt passzivitásnak. Az egykori aktivistából lett bürokrata megkeményítette szívét saját fájdalmas múltjával és az értelmetlen jövő realitásaival szemben.
Mindennek azonban hirtelen vége szakad, amikor Theot ismeretlenek egy furgon hátuljába tuszkolják, és Julian elé viszik. Julian egykor Theo társa volt szerelemben és háborúban, ma pedig a megmaradt menekültek jogaiért küzdő titkos szervezet vezetője. Most egy szívességet kér Theotól: úti okmányokat kell szereznie egy fiatal nőnek, Kee-nek, akit épségben ki kell juttatni az országból.
Theot meggyőzi az 5000 fontos jutalom, és Julian embereinek maroknyi csapatával és Kee-vel nekivág a veszélyes útnak az ellenőrzőpontokon át, a part felé. Ám amikor terroristák támadják meg őket, hamarosan kiderül, hogy Kee nem csupán egyszerű menekült, hanem 8 hónapos terhesként ő az a csoda, amire az egész bolygó vár.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2006
Játékidő: 105 perc
Műfaj: sci-fi
Rendező: Alfonso Cuarón

Főszereplők:

Clive Owen (Theodore Faron)
Julianne Moore (Julian)
Michael Caine (Jasper)
Chiwetel Ejiofor (Luke)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

Mennyire elfogadható az a jövőkép, ami a filmben ábrázolva van? Mi teszi hihetővé? Ez milyen érzelmi hatással van rád?

Milyen mértékben tudod megérteni azt a globális gyászt, amit a „kis Diego” halála okozott? Mit gondolsz, fog változni a hozzáállás a fiatalokhoz? Ha igen, hogyan?

Szerinted a Kormány miért bánt ilyen brutálisan a menekültekkel? Szerinted elképzelhető, hogy ilyen helyzet alakuljon ki?

Milyen mértékben volt téma a filmben az illegális bevándorlás, vagy az inkább csak a film hátteréül szolgált? Szerinted mennyire utal a film a jelenlegi menekülthelyzetre?

„Julian tévedett. Békés úton akarta ezt véghezvinni. De hogyan maradjunk békések, ha megfosztanak a méltóságunktól?” (Luke)

Szerinted miért látja úgy Luke, hogy az erőszak az egyetlen, amivel válaszolhatnak a menekültekkel való bánásmódra? Egyetértesz vele? Miért? / Miért nem?

Mennyire fontos az emberi méltóság? Hogyan lehet elvenni, vagy aláásni? A keresztények úgy látják, hogy az emberi méltóságunk abból fakad, hogy Isten képmására lettünk teremtve. Milyen más módon látják ezt a mai emberek? Melyik elképzelés álla a legközelebb hozzád? Miért? A társadalomnak milyen fontos feladatokat kell ellátni, hogy meg tudja védeni az emberi méltóságot?

A reklám, amit látunk a filmben, egy öngyilkossági csomagot kínál. Szerinted van bármilyen hasonló reklám manapság, ami bármilyen módon hasonlít erre? Szerinted a Quietus miért volt ennyire fontos a filmben? Szerinted miért támogatták a filmben ennyire az öngyilkosságot? Mit éreztél ezzel kapcsolatban?

Mi volt az első benyomásod Theo Faron-ról? Ahogy egyre több minden derült ki a múltjáról, sikerült jobban megértened őt?

„Minden nap egy mitikus, kozmikus csata, amihez hit szükséges…Tehát itt a hit és a véletlen…  Theo hite elveszett a véletlen miatt. Szóval minek törni magunkat, ha az élet úgyis meghozza a maga döntéseit?” (Jasper)

Szerinted mire gondolt Jasper? Egyetértesz vele? Miért? / Miért nem?

Hogyan jellemeznéd Theo személyiségét a film első felében? Szerinted mi volt a célja? Ez hogyan változott? Mi lett a célja? Mi okozta ezt a változást?

Miért kap olyan fontos szerepet Theo lábbelije a filmben? Hogyan utal ez a lelkében

végbemenő változásokra? Még milyen külső nyomai vannak annak a változásnak, amit átél?

Kee: Szűz vagyok.
Theo: Tessék?
Kee: [nevet] Nem, de király lenne, nem?
Theo: Igen, az lenne.

Miben hasonlít Kee terhessége az evangéliumbeli Máriáéhoz? Miben nem? Mennyiben segít megértenünk a film, hogy milyen érzés lehetett Máriának és Józsefnek, akik a Megváltót várták?

‘Kee, a te babád az a csoda, amire az egész világ várt” (Jasper)

A filmben miért csoda a gyermek? Mi az, ami mégis elrontja ezt a filmben? Amikor Theo meglátja, hogy Kee terhes, és amikor Syd meglátja a babát, mindegyikük azt mondja: „Jézus Krisztus”! Szerinted ez szándékos, vagy csak véletlen? Miért? Miben hasonlít Kee gyermekszületésének jelentősége Jézus születésének jelentőségéhez?

„A végén nem akartam reményt kelteni az emberekben, mert az olyan belsőséges dolog. Azt akartuk, hogy a remény lehetőségét felvillantsuk, és majd a nézők eldöntik, hogy reménykednek vagy sem. Tehát, ha te egy reményteljes ember vagy, akkor rengeteg reményt fogsz találni a végén, ha pedig rideg vagy, akkor teljesen reménytelennek fogod látni a végét.” (Alfonso Cuarón)

Te milyennek látod a végét?

„Isten elvette tőlünk a legdrágább ajándékát.” Szerinted büntetne Isten így minket? Vagy az ember tehet a meddőségről?

Szerinted mi okozhatná, hogy a Földön minden nő meddő legyen? Szerinted mennyire hiányoznának a gyerekek a világból?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük