TARTALOM

Howard Hughes a huszadik század legfigyelemreméltóbb egyéniségei közé tartozott. Sikeres feltalálóként, dörzsölt iparmágnásként és ünnepelt hollywoodi producerként az álmai megvalósításáért a mindenre kész amerikai ideálját testesítette meg, legnagyobb szenvedélye azonban mindenekelőtt a repüléshez fűzte. Martin Scorsese kamerája előtt Hughes életének eredményekben leggazdagabb évei elevenednek meg: az a húszas évek közepétől a negyvenes évekig terjedő időszak, melynek során Hughes merészsége és szenvedélye révén mind a repülést, mind a filmkészítést forradalmasította. Hughes életének ezen fejezetét azonban, nemcsak a határtalan kísérletező kedv, a szenvedélyes szerelmi ügyek és a kíméletlen üzleti csatározások jellemezték, ezek voltak azok az évek is, amikor Hughes-nak először kellett szembenéznie a siker és a hírnév árnyoldalával, és saját maximalizmusa következményeivel.

Scorsese filmje nemcsak a sorozatos győzelmekről és diadalokról, hanem Hughes magánéletéről is képet fest. Mesél Hollywood két legendás színésznőjéhez, Katharine Hepburn-höz (Cate Blanchett) és Ava Gardnerhez (Kate Beckinsale) fűződő kapcsolatáról, és beszámol a Pan American befolyásos vezetőjével, Juan Triplle-lel (Alec Baldwin) folytatott heves küzdelméről. Feltűnik a filmben Hughes jobb keze, a mágnás mellett egész életében kitartó Noah Dietrich (John C. Reilly), és a Hughes-val állandó harcban álló Owen Brewster szenátor (Alan Alda), továbbá tanúi lehetünk annak a tragikus kimenetelű repülőgép-balesetnek is, mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az egyre súlyosabb fóbiákkal küzdő Hughes remetei magányban töltse élete hátralévő részét.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2004
Játékidő: 170 perc
Műfaj: dráma

Rendező: Martin Scorsese
Főszereplők:
Leonardo DiCaprio (Howard Hughes)
Cate Blanchett (Katharine Hepburn)
Kate Beckinsale (Ava Gardner)
Alec Baldwin (Juan Trippe)
Jude Law (Errol Flynn)
Willem Dafoe (Roland Sweet)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Volt olyan tette Howard Hughes-nak, amely halála után is tovább élt? Mit gondoltok, ezek hasznos törekvések voltak? Miért vagy miért nem?

2. Milyen típusú tevékenységnek van örökkévaló kihatása? Mi tartja az emberekben a lelket, hogy ennyire szenvedélyesen elmerüljenek egy bizonyos tevékenységbe?

Mi a te szenvedélyed? Hogyan űzöd ezt a szenvedélyt? Mit teszel meg érte?

Az örökkévalóságra törekszel ezzel a tevékenységgel? Ha nem, hogyan irányítódhat mégis afelé?

3. Milyen fóbiái voltak Howard Hughes-nak? Hogyan befolyásolták ezek a félelmei az életét?

Félsz valamitől? Ha igen, akkor mi az, és miért félsz tőle? Hogyan befolyásolják ezek a félelmek a te életedet és kapcsolatodat Istennel?

Milyen ígéreteket és válaszokat adott Isten a félelmeinkre? Mi kell ahhoz, hogy jobban bízz Isten ígéretében?

4. Mit gondolsz a maximalizmusról, mint emberi tulajdonságról? Hogyan jelent ez meg Hughes életében? Előnyére vált vagy hátrányára?

5. Hasonlísd össze Hughes viszonyát és kapcsolatát a két színésznővel: Katharine-nel és Ava-val! Melyiket szerette? Miért kellett neki mindkettő?

6. Mennyire látod egészségesnek vagy motiválónak, ahogyan Hughes az álmaiért küzdött?

Neked milyen álmaid vannak, amelyekért küzdesz? És mennyire vagy kitartó bennük?

7. Mit köszönhetett Hughes a hírnévnek és a sikereinek, és mit veszített el miattuk? Összegezve könnyebb vagy nehezebb a „hírességek” élete a miénknél?

8. Miért zárkózott be Hughes a szobájába, és vált remetévé? Mi az, amivel nem tudott megküzdeni? És mennyire volt sikeres vagy egyáltalán értelmes ez a „megoldás”? Milyen helyzetekben segíthet az, ha „elmenekülünk a világból”?

9. Mit tennél, ha kiderülne, hogy abban, amire a legjobban vágysz, nem vagy jó? (Például ha mindenképpen autóversenyző szeretnél lenni, de rosszak a reflexeid.) Érdemes küzdeni olyan álmokért, amelyek nem reálisak?
Ha nem, miért teszik mégis olyan sokan?
Te tennél ilyet?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük