Amikor kiszakad az új gyülekezet

A lelkipásztor eltávolít egy csoportot, egy hatalmi helyzetben levő klikk meggátolja a változást, egy karizmatikus csoportot kizárnak, a lelkipásztort menesztik – egy csoport kiválik és egy új közösséget alapít. Nem azt vitatjuk, hogy helyes vagy helytelen a szakadás, még csak nem is azt, hogy kinek kellene ezek után pásztorolni a közösséget. Azzal foglalkozunk, hogy miként kellene a valósággal szembenéznünk: szakadások történnek, és némelykor az eredmény egy erős új gyülekezet. De ők egy másik kategória. A kiválás nyomán keletkezett gyülekezetek más új gyülekezetektől többnyire a következőkben különböznek:

·          Nagyobb embercsoport

·          Az egységet megerősítő közös tapasztalat

·          Kevésbé igénylik az ideiglenes vezetői bizottság munkáját

·          Nagyobb érettség

·          Megszakított kapcsolatok

Következésképpen milyen elvek irányíthatják egy ilyen gyülekezet pásztorát a vezetésben?

1. Segíteni az új gyülekezetnek felfedezni a saját egyedi látását

Az új gyülekezet nem élhet folyamatos ellenreakcióban, hanem csak látásban. Amikor a hatalmas First Baptist Church (Modesto) a nyolcvanas évek elején bejelentette függetlenedését az ABC-től, a hűséges amerikai baptisták megalapították az American Baptist Church-öt. Mark Lambert lelkipásztor pedig évekig küszködött azért, hogy meggátolja az így megalakult új magnak, amely főleg idősebb tagokból állt, a múlt újraélesztésére tett törekvéseit, s ehelyett egy új, sajátos, a jövőjükre vonatkozó látás megragadására irányítsa a figyelmet.

Robert Porter ma egy olyan 300 tagú gyülekezet pásztora – Genesis Missionary Baptist Church -, amely a ‘90-es évek közepén vált ki a Shiloh Baptist Church-ből. „A csoport, amely kiválik, magával viszi ugyanazokat a régi szokásokat és cselekvésmintákat az új gyülekezetbe, anélkül, hogy ennek tudatában lenne,” vélekedik Robert Porter.

Steve Gage, a Solid Rock Baptist Church pásztora Grand Blancban (Michigan). Az ő gyülekezete nemrég vált ki a Flint-i Judson Baptist Church tagjai közül. „Az eltávozó csoport kemény ellenszenvet alakíthat ki a régi csoporttal szemben, ami nagyon romboló lehet. A mi gyülekezetünkben a problémát a dicsőítés módja jelentette. A régi közösség eltávolodott korábbi karizmatikus gyakorlatától. Most azonban az új csoport nagyobb szabadságot és több erőt akar.”

Az új lelkipásztornak fokozatosan rá kell vezetnie a szakadó közösséget arra, hogy ellenreakció helyett látásra van szüksége. Így az emberek pozitív célokat tudnak meghatározni a létezésükre vonatkozóan.

2. A gyógyítás munkája

„A megkeseredés lelke mindkét csoportot eláraszthatja” mondja Gage. „Az emberek úgy érezhetik, hogy letűntek a szép idők, s ez megöli a felszabadult dicsőítést.” Az új pásztornak nagy áldás lehet, ha eleinte egy ideiglenes vezető segít a gyógyulásban. De sajnos néhányan úgy kezdenek a szakadás után, hogy még frissek a sebek. „Figyelj az emberekre”, tanácsolja Gage pásztor. „Azonban légy óvatos, nehogy látszólagos problémák vezessenek félre. Az emberek többnyire nagyon leegyszerűsített magyarázatokkal jönnek, pedig a valóságban legalább öt-hat tényező összjátékáról van szó. Néha pedig egész egyszerűen vissza kell lépned,” folytatta, „mert a kapcsolatok gyógyulásához időre van szükség.”

„A gyógyulás a vezetőségen múlik,” tartja Porter (Genesis Baptist). „Az új testnek nyitottnak kell lennie a régi felé, szeretnie kell azt. Ezután már a régi közösségen múlik a folytatás.” Ha a régi gyülekezet új lelkipásztort hív, az új pásztor sokat segíthet a régi gyülekezetnek is a megbocsátásban. Kimondhatja: „Helyre kell állítanunk a kapcsolatunkat a gyermekünkkel.” Ezt követően egy közös zenés vagy Hálaadó [Amerikában nemzeti ünnep] istentisztelet jól jelképezheti a gyógyulást.

3. Elfogadni az elkülönülés tényét

A különválás fájdalma és botránya, sőt az aggodalmak ellenére is, némelykor a legjobb megoldás az érintett csoportnak elmenni és újat kezdeni. „Egyetlen egy modellt alkalmazunk a viszályokkal küzdő gyülekezetek esetében, s ez a viszályok megoldása,” mondja Dr. Duncan McIntosh, az ABC gyülekezet-fejlődési szakértője. „A legtöbb gyülekezetben függőségek eredményezik a szakadást – hatalom, ingatlanok, pénz stb. Azonban a viszály feloldása nem gyógyítja meg a hibás magatartásformákat is.” A gyülekezetek sokszor betegebbek mintsem azt gondolnánk.

„A régi gyülekezetünk történetében ismétlődő jelenség, hogy csoportok válnak ki,” meséli Gage lelkipásztor, „ők maguk is egy másik gyülekezetről szakadtak le Flintben tizenöt évvel a karizmatikus robbanás előtt. Mióta mi elmentünk, három pártoskodó csoport folyamatosan akadékoskodik, és haragot szít a közösségben. Ahelyett, hogy maradjunk és gyomrozzuk egymást, jobb viszonylag békésen elmenni és szolgálni egy új közösségben.” A Solid Rock Baptist gyülekezetet Flint külvárosában plántálták.

4. Keresni Isten akaratát az új helyzetben

„A összeütközésnek mindig növekedés az eredménye, ” mondja Dr. Curtis Mitchell, az Antioch Progressive Baptist Church (Sacramento, California) lelkipásztora. „Barnabás elszakadt Páltól Márk miatt. De így, ahol eddig csak két misszionárus volt, most egyszerre négy is lett. Néha annyira megrekedünk a saját szűk köreinkben, hogy másokat ezzel kizárunk.”

Az Antioch és a Genesis gyülekezet is a Shiloh Baptist Church-ből (Sacramento) szakadt ki, öt év különbséggel. Mitchell így elmélkedik erről: „Talán ez a legjobb dolog, ami a gyülekezetek növekedésében bekövetkezhetett Sacramentoban. Ha mi áthúzzuk Isten új gyülekezetek létrehozására vonatkozó terveit, véghezviszi azokat másképp.”

5. Ne rejtegesd a gyülekezet születésének körülményeit

„Egyszer egy olyan gyülekezettel dolgoztam,” meséli Duncan McIntosh, „amely nagyon komoly gondokkal küszködött. A fiatalok végül ezt vetették az idősebbek szemére: »Időnként, amikor veletek beszélünk, a beszélgetés egy bizonyos ponton elakad, és nem folytatódik, amíg mi el nem megyünk.« Az idősebb tagok ezt egészen addig tagadták, amíg egyik nőtestvér el nem  mesélte, hogy 29 évvel korábban a gyülekezetben szakadás történt, mivel kiderült, hogy a lelkipásztor paráznaságba keveredett. Ez a gyülekezet soha nem épült fel az ige erejével a történtekből,” mesélte McIntosh, „hanem megpróbálta elrejteni.” Ha az új gyülekezet teljes akar lenni, nyitottnak kell lennie saját múltjának letisztázására, a cél pedig a helyreállítás.

6. Jó kapcsolatra törekedni a szövetséggel

Habár a szövetség nagy valószínűséggel egy ideiglenes vezetői bizottság létrehozását követeli majd, nem fog olyan mértékben beleszólni a vezetésbe, mintha csak egy rögtönzött munkáról lenne szó. „Ha egy nagy csoport szakad, amely jól szervezett,” mondja Dr. George Swank, a Nyugati Amerikai Baptista Gyülekezetek felelőse, „nem valószínű, hogy egy ideiglenes vezetői bizottság munkája üdvös lenne. De amennyiben a gyülekezet anyagi támogatást kap, szükség van egy ilyen bizottságra legalább az elszámolás céljából.” „Ráadásul megtörténhet, hogy a régi gyülekezetből egyesek megpróbálják hitelteleníteni a közösséget,” tette hozzá Steve Gage. „Amennyiben a körzet elítéli, amit tesztek, ez a bizottság szavatolja a csoport legitimitását.” Meg kell azonban érteni, hogy a szövetség ilyenkor kutyaszorítóban van. Olyan ez, mint amikor a külügyminisztérium el kell döntse, hogy a korábbi kormányzást támogatja, vagy pedig elismeri az új forradalmi, katonai kormányzást. Egy olyan körzeti szolgálattevő számára, aki sokat dolgozott az egység megőrzéséért, az új gyülekezet létrejötte arculütés lehet. De a bölcs vezetők sok mindent megóvhatnak az American Baptist munkájából. Míg a Judson Church (Flint) történetében az ezt megelőző szakadások az ABC-ből való kilépést is eredményezték, ezúttal a dolgok másként alakultak. Steve Gage így emlékszik: „A körzet megbízható útmutatást, és történetesen anyagi támogatást is biztosított. Azok az emberek, akik egyébként nem voltak a szövetség lojális tagjai, úgy tekintettek a szövetségre, mint a legnagyobb felfedezésre, az amerikai pite után. Következésképpen, amit a szövetség egy ilyen helyzetben tesz, nagyon fontos.”

A gyülekezeteknek időnként születnek „törvénytelen” gyermekei, mindazonáltal ezek is az ő gyermekei. Az élet ajándékai, a kegyelem ajándékai, az Isten ajándékai. Vezessétek körültekintően a gyülekezeteket, mert bármikor szétcsattanhatnak az élettől, amit Isten lehel beléjük. „Ha a szívünk tiszta,” vonja le Gage a következtetést, „Isten megáld bennünket.” Utóvégre erre van igazán szükségünk.

„The English version of the article and this translation are copyright © 2009 by Ralph F. Wilson <pastor@joyfulheart.com>. All rights reserved.”

Eredeti cikk: When the New Church Is a Splinter


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük