TARTALOM

„Az én Mein Kampfom” – ezzel a dolgozattal sokkolja tanárait Danny Vinyard, aki egyébként kiváló tanuló. Talán ez az iromány adta a végső lökést, hogy bálványozott bátya, Derek, aki apjuk meggyilkolása óta csak a gyűlölet filozófiája és gyakorlata szerint él, egy hihetetlenül kegyetlen faji gyilkosságot kövessen el, amely „példaértékű” lesz a neonácik, skinhead bandák és a hatóságok előtt is. A rácsok mögött Derek fokozatosan ráébred az erőszak kétarcúságára. Felismeri az örök igazságot: a gyűlölet mindig visszaszáll arra, akitől ered.

Három év múlva a bajba jutott fiú visszatérésére vár környezete: a skinheadek hős vezérüket, anyja családfőnek számító gyermekét, Danny szeretett testvérét akarja visszakapni.

Még magán hordva a „börtönszagot”, Dereknek nem sok ideje marad, hogy élvezze a szabadságot, múltjától szégyenkezve és iszonyodva versenyt fut az idővel, hogy megmentse öccsét és az egyre inkább az erőszak kietlen világába sodródó családját…

ADATLAP

Megjelenés éve: 1998
Játékidő: 117 perc
Műfaj: dráma

Rendező: Tony Kaye
Főszereplők:
Edward Norton (Derek Vinyard)
Edward Furlong (Danny Vinyard)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Mit gondoltok, miért vonzódott kezdetben Derek, aztán az öccse, vagy a többi fiatal a filmben a fasiszta nézetekhez?

Mi az oka annak, hogy Hitler nézetei, a rasszizmus vagy a szélsőséges nacionalizmus még mindig népszerűek? Milyen típusú emberek vonzódnak ezekhez a nézetekhez? Mit gondoltok, miért?

Hogyan tudunk válaszolni azoknak, akiknek ilyen erőszakos és gyűlölettel teli ideológiájuk van?

Szerinted lehet szeretni valakit függetlenül attól, hogy milyen fajhoz tartozik, a vallásától, és az etnikai hátterétől?

Mit gondolsz mi az igazi nemzeti tudat? És miben rejlik ez?

2. Milyen változás történt Derekben a börtönben? Miért nem akarta folytatni az elõzõ életét? Mi az, amit másképpen látott és mi változtatta meg az életszemléletét?

Hogyan segített neki ebben…
– a börtön?
– a tanára?
– a családja?
– a múltja?

3. Mit tanult Derek Lamont-tól, a barátjától, amikor a mosodában dolgoztak?

4. Mi a véleményed Mr Murray-ről, a liberális tanárról, aki hiszi, hogy a Vineyard fiúk „elveszettek”? Szerinted miért gondolta úgy, hogy Dannyt ki kellene rúgni az iskolából?

5. A film végén Derek hogy volt képes megbocsátani az öccse gyilkosának? – Te meg tudnád ezt tenni?

Történt veled olyan, hogy bocsánatot kaptál valamire, amiért nem reméltél megbocsátást? Mi változik meg ilyenkor az emberben?

6. Szerinted miért Amerikai História X lett a film címe?

7. A film tele van keresztény jelképekkel, mint a kereszt, a Krisztus tanítványai, és Derek a kezeit ugyanúgy tárta szét a kezét a letartóztatásakor, mint Krisztus a keresztrefeszítéskor. Mit gondolsz miért játszank nagy szerepet a keresztény jelképek a fasizmusban? Hogyan hasonlíthatók össze ezek a jelképek a te jelentéseiddel?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük