TARTALOM

Sean Archer (John Travolta) FBI-ügynöknek hosszú éveken át egyetlen cél lebegett a szeme előtt: elfogni a világ egyik legkegyetlenebb terroristáját, Castor Troy-t (Nicolas Cage). Egy napon úgy tűnik végre siker koronázza erőfeszítéseit. Azonban hiába fekszik Troy kómában, az általa beindított bomba pusztulással fenyegeti Los Angeles belvárosát. A nyomozók őrült tervet eszelnek ki a katasztrófa elkerülésére: Archer a lehető legtökéletesebb álcát ölti fel: gyűlölt ellensége arcát! Csakhogy időközben az arc nélküli Troy magához tér, és arra kényszeríti az orvosokat, hogy őt is operálják meg. A bosszúra éhes Troy Archer arcával távozik a kórházból…

ADATLAP

Megjelenés éve: 1997
Játékidő: 133 perc
Műfaj: akciófilm

Rendező: John Woo
Főszereplők:
John Travolta (Sean Archer)
Nicolas Cage (Castor Troy)
Joan Allen (Dr. Eve Archer)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Érdemes összehasonlítani a Sean Archer kétféle arcát, viselkedését, személyiségét! Az első jelenetben még ő maga, a másodikban már csak a külső változatlan, belül már Castor Troy.

Melyiküknek volt könnyebb dolga? A bűnözőnek eljátszani, hogy jó – vagy a rendőrnek, hogy gonosz? – És miért?

2. Tudtok-e mondani olyan szituációt az életből, amikor muszáj gonosznak, szívtelennek látszani?

3. El lehet-e játszani azt, hogy „nincsen semmi baj”, amikor igenis komoly problémák vannak? És érdemes? Mikor igen (ha van egyáltalán) és mikor semmiképp sem?

4. Lehet-e színből szeretni? Például a szerelmet lehet-e tettetni? Hogy derül ki vagy miből lehet rájönni arra, hogy az ilyen szeretet / szerelem nem igazi?

5. Mik az elõnyei és mik a hátrányai annak, hogy az ember nem játszik szerepeket, nem ölt álarcokat? Lehet-e és érdemes-e ilyen őszintén és nyitottan élni a mai világban? Miért / miért nem?

6. Lehetett-e oka Sean viselkedése annak, amilyenné a lánya vált (külsőleg, belsőleg egyaránt)? Ha igen, akkor milyen értelemben?

7. Hogyan változott meg Sean kollegáihoz és a munkához való viszonya a film elején és a végén? Mi okozta a változást?

8. Sean magához vette Castor árván maradt kisfiát. Mit gondolsz, miért? – Lehet-e tisztelni az ellenségeinket? Veled történt már ilyesmi?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük