A válás hatása

A megszegett ígéretek gyermekei: A válás élethosszig tartó hatásai

A megtört házasságok hatásai a gyermek életének minden területét érintik. Oktatási, szociális, érzelmi, és még a lelki értelemben is. Azok a tinédzserek, akik csonka családból jönnek, sokkal több akadállyal néznek szembe, mint akik teljes családban élnek.

Megsebzett szív, elme, élet

A válás sosem könnyű azoknak, akik érintettek benne. Nem számít az életkor, lehet öt éves vagy huszonöt, akkor is nyomot hagy a gyermek életében, ami nem múlik el egykönnyen.

Ezek a sebek az élet sok területén megmutatkozhatnak egy gyermeknél. Az elvált szülők gyermekei hajlamosabbak a depresszióra,    többször előfordulnak tanulási nehézségek, vagy ellenséges magatartás a szülőkkel vagy tanárokkal, összetűzésbe kerülhetnek a törvényekkel, és sokkal gyakrabban van szükségük pszichológiai kezelésre, mint azoknak, akiknek a szülei együtt vannak.

Az iskolában gyengébben teljesíthetnek olvasásban, írásban, matematikában, és gyakrabban megbuknak év végén, mint akik kétszülős családba nőnek fel. És a középiskolában és a főiskolán is gyengébb eredményeket produkálnak, kevesebb kurzust is tudnak elvégezni.

Az idő nem gyógyítja be a sebeket

Bár a válás a férj és feleség között történik, a gyermekek valahogy középen ragadnak. Az egésznek a kibontakozása követi a fiatalokat évekkel a válás után is. Amikor este aludni mennek, azon gondolkoznak, hogy anya vagy apa miért ment el.

Ha tinédzserek vagy felnőttek szülei válnak, az úgy üldözheti őket, hogy nem érzik magukat biztonságban, bizalmatlansággal küzdenek. Az elvált szülők gyermekei közül sokkal többen értenek egyet ezzel a mondattal: „Gyerekként sokat voltam egyedül.”

A válás megrontja a gyermek kapcsolatát a szüleivel. A férfi és nő kapcsolatára a szülők példájának kellene a legállandóbbak és legszilárdabbnak, és ez mégis összedőlt.  Az elvált szülők gyermekeinek a fele vágyik a másik szülő után, aki elment, és gyermekek harmada fél attól, hogy a megmaradt szülő is elhagyja őket. A különválás után semmi sem lesz könnyebb a gyermeknek. Tény, hogy ami történt, még legalább harminc évig visszhangzik a fejükben.

Azok a felnőttek, akiknek a szülei 1970-ben váltak el, még mindig a bukástól való félelemmel, veszteségtől való félelemmel, a változástól való félelemmel, és a konfliktusoktól való félelemmel küzdenek, a szüleik döntése miatt. A néphiedelemmel ellentétben az idő nem gyógyítja be a sebeket. Ehelyett van milliónyi sérült személyiség a társadalmunkban, akik küzdenek, hogy neveljék a gyermekeiket és igyekeznek azon dolgozni, hogy a házasságuk működjön. A probléma az, hogy nem volt előttük egészséges minta, amikor felnőttek.

Isten, az Atya… Az meg ki?

Az válás egyik legerősebb gyermekre gyakorolt hatása a válásnak, hogy megváltoztatja az Istenről kialakított képét. A szülőknek megvan az a különleges lehetősége, hogy úgy mutassák ki a szeretetüket a gyermekek felé, ahogy arra senki más nem képes. Ők az egyik legbefolyásosabb képviselői Isten szeretetének. Viszont ha ez a szimbólum összeomlik a válással,   akkor megváltozik az is, ahogyan a gyermek Istenre néz. Ahelyett, hogy Szerető Atyának látnák, inkább úgy gondolnak rá, mint aki távoli, és nem törődik velük.

Egy hölgy, akinek érzelmileg nagyon hiányzott az édesapja, a következőképpen írta le a kapcsolatát Istennel: „Úgy nőttem fel, hogy úgy éreztem, az apámnak lehetetlen megfelelni. És ezt belevittem az Istennel való kapcsolatomba is. Úgy éreztem, hogy Isten ítélkező, azt hittem, csak arra vár, hogy kudarcot valljak és hibázzak, és ilyen voltam Isten szemében, akinek nem lehet megbocsájtani, akit nem lehet szeretni.” Semmi sincs ilyen messze az igazságtól, de a válás hatásai miatt nem látja Isten feltétlen szeretetét.

Segítsünk a fiataloknak gyógyulni

A válás szörnyű dolog, és sajnos egyre gyakoribb társadalmunkban. De annak ellenére, hogy egyre több fiatalt érint, nekünk meg kell tanulnunk segíteni azoknak, akik ebben benne vannak. Nagyon sok módja van annak, ahogy segíthetünk azoknak, akik átmentek, vagy éppen átmennek a szüleik elválásának folyamatán.

Érjük el őket! Az elvált szülők gyermekei mindig sérülnek belül. Próbáljunk meg beszélgetni velük, még akkor is, ha nem mindig tudod, mit tegyél vagy mit mondj nekik. Tölts időt velük és légy része az életüknek! És bár nem tudod pótolni az elveszített szülőt, mégis szeretetet adhatsz nekik azokban az időkben, amikor a legnagyobb szükségük van rá.

Jeff Williams felidézi, hogy milyen volt neki gyerekként a gyülekezetben, amikor a szülei elváltak. „Elmentünk a templomba, és az idős nénik a szentély hőmérséklete miatt panaszkodtak, a szolgálattevők tették a dolgukat, és úgy tűnt, minden pont ugyanolyan mint addig, miközben az én életem radikálisan megváltozott. Most már értem, hogy nem tudtak mit mondani. Mégis olyan érzés volt, mintha eltört volna a lábam, vagy valami hatalmas sebem lett volna, és szörnyű, hogy senki sem látta.”

Ne hagyd magára a fiatalt, amikor a legnagyobb szüksége van rád. Amikor egy tinédzsernek a családja szétesik, akkor egy embernek, vagy a gyülekezetnek, mint családnak tárt karokkal és szeretettel oda kell menni a fiatalhoz.

Hallgassuk meg őket! Nem számít mennyi idősek, a válás gyermekeinek vannak érzelmei és kérdései, amiket ki kell fejezniük, amit felszínre kell hozni. Sokan nem tudják szavakba önteni az érzéseiket. Segíthetsz nekik, ha megkérdezed, hogy vannak, és türelmes vagy velük, amikor keresik a szavakat.  Legyén nyitott fül a számukra, akihez beszélhetnek, és legyél az a váll, amin kisírhatják magukat.

„Ez az egész hátralő életemet megváltoztaja, és nem tudom, hogy ezt nem veszik észre, vagy nem érdekli őket, vagy mi van, de nem érzem úgy, hogy meghallgatnának.” – mondta egy lány, akinek a szülei éppen váltak.

Azok a fiatalok, akik látják, ahogy a szüleik házassága tönkremegy, nagyon sok fájdalommal küzdenek. Talán magukat vádolják amiatt ami történt, vagy visszavonulnak a saját kis világukba, és magukban tartják az érzéseiket. Ha megadod nekik a lehetőséget, hogy kifejezzék a veszteségüket, szomorúságukat, bánatukat és a haragukat, akkor megteszik az első lépést a gyógyulás felé. És bár nem tudod hirtelen megoldani a problémájukat, vagy megválaszolni az összes kérdésüket, de segíthetsz nekik végigmenni az úton.

Imádkozz értük, és vezesd őket Istenhez! Talán lesznek olyan dolgok, amit a fiatal nem akar majd megbeszélni veled. De a szobája csendjében, amikor este lefekszik, Isten el tudja érni őt, és meg tudja vigasztalni.  A válás után nagyon sok gyerek érzi Isten távolinak, éppen ezért nagyon fontos, hogy arra bátorítsuk a fiatalt, hogy menjen Istenhez a fájdalmával. Isten az egyetlen, aki mindig ott lesz nekik. Ő megérti a fájdalmukat, szomorúságukat, haragjukat. És amikor az édesapjuk vagy édesanyjuk hiányzik nekik, Isten ott lesz nekik.

Linda Jacobs, aki a Divorce Care for Kids (Segítség az elvált szülők gyermekeinek) vezérigazgatója azt mondja: „Azt hiszem, a legnagyobb teljesítmény, hogy Istent meg tudjuk mutatni a gyerekeknek mint példaképet, és így megváltozik az apa- vagy szülő-kép a fejükben.”

Emlékeztetheted őket a 68. Zsoltár 6-7-os versére: „Árváknak atyja, özvegyek védője az Isten, szent hajlékában. Isten hazahozza az elhagyottakat, kihozza a foglyokat boldog életre, csak a lázadók maradnak sivár helyen.”

Amikor imádkozol értük, és folyamatosan Isten felé tereled őket, akkor megkapják a lehetőséget, hogy megnyíljanak Isten felé, és Ő lehet a vigasztalás és a gyógyulás forrása. Isten szeretne olyan szerető szülő lenni, amilyet ők sosem ismertek.

Eredeti cikk: Impact of Divorce


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük