TARTALOM

Paul és Jessie Duncan (Greg Kinnear, Rebecca Romijn-Stamos) egy tragikus balesetben elveszítik szeretett kisfiukat, a nyolcéves Adamot (Cameron Blight). Miközben éppen a temetést szervezik, Dr. Richard Wells (Robert de Niro) hihetetlen ajánlattal keresi meg őket: azt állítja, klónozással lényegében képes visszahozza Adamot az életbe, és így újra teljessé teheti az összeomlott családot.

Az ajánlat számos jogi, etikai és erkölcsi kérdést vet fel, a fájdalmasan gyászoló házaspár, nem kis lelki gyötrődés és tépelődés után végül mégis elfogadja Wells javaslatát, aki rettenetes, szinte fausti egyezségbe kényszeríti őket. Dr. Wells az ajánlatát feltételekhez köti: mivel az eljárás törvényellenes, abszolút titoktartásra van szükség. Az új Adam soha nem mehet más orvoshoz, és a Duncan házaspár kénytelen megszakítani a kapcsolatot minden barátjukkal, hogy egyetlen kíváncsi szem se lehessen tanúja annak, ahogy kisfiuk újból felnő. Hogy a titkot mindenképpen megőrizzék, a család átköltözik Riverton-ba, az idilli kisvárosba, ami Dr. Wells hatásosan kialakított Godsend Termékenységi Klinikája közelében van.

A Duncan házaspár számára a Wells által megkövetelt titoktartás jelentéktelen körülménynek tűnik ahhoz a reményhez képest, hogy a fiuknak újra esélye lesz arra, hogy felnőtt ember váljék belőle. Paul és Jessie élete az „új” Adam-mal boldog, egészen addig, amíg el nem érkezik a fiú nyolcéves születésnapja…

ADATLAP

Megjelenés éve: 2004
Játékidő: 102 perc
Műfaj: thriller

Rendező: Nick Hamm
Főszereplő:
Greg Kinnear (Paul Duncan)
Rebecca Romijn-Stamos (Jessie Duncan)
Robert De Niro (Richard Wells)


BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Mit gondoltok a film címéről?
Itt beszélgethettek a magyar címről: „A teremtés klinikája” – illetve az eredeti angol cím jelentéséről is: „Váratlan szerencse”

2. Hogyan látjátok a Duncan családot a film elején, illetve a klón-gyerekkel a film végén? Hasonlítsátok össze a családi légkört, az egymással való kapcsolataikat! Miben változott meg – és miért?

3. A film kapcsán beszélgessetek a klónozásról. Milyen erkölcsi kérdéseket vet fel a klónozás?

4. Mit gondoltok, véletlen vagy tudatos, hogy a fiúnak Ádám lett a neve? Milyen összefüggésbe tudjátok helyezni ezt a Biblia alapján – az eredeti és az „új” Ádám kapcsán?

5. Amikor elvesztünk valakit, aki igazán számított, akkor szinte mindent megadnánk azért, hogy visszakapjuk. Érdemes mindent megadni érte?

Vesztettél már el valamit vagy valakit, amiért valóban „mindent” megadtál volna? – Hol lett volna a határ?

Hasonló helyzetben elfogadnál egy ilyen ajánlatot? Miért / miért nem?

6. El lehet fogadni azt, hogy meghal a számunkra legkedvesebb ember? Hogyan?

7. El tudsz képzelni olyan „ajándékot”, amit abszolút titokban kell tartani, és soha senkinek nem „mutathatod meg”? – Miért / miért nem?

Vannak ilyen „ajándlkok az életben? Melyek?
Veled fordult már elő ilyesmi?

8. Mi a véleményed Richard Wells-ről: tudós vagy veszélyes őrült?

Meddig mehet el a tudomány az életbe való beavatkozással? A kérdés mögött álló filozófiai kérdés: mindent megtehetünk, amit képesek vagyunk megtenni?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük