TARTALOM

A történet a 21. század közepén játszódik, Lincoln 6-Echo (Ewan McGregor) és Jordan 2-Delta (Scarlett Johansson) többszáz társukhoz hasonlóan szigorú ellenőrzés alatt élnek, mindegyikük abban reménykedik, hogy kiválasztják a Szigetre, amely az egyetlen lakható hely maradt a Földön egy ökológiai katasztrófa után. Lincolnt megmagyarázhatatlan rémálmok gyötrik, egyre növekszik benne a kíváncsiság a külső világ iránt, amit sohasem látott, és szörnyű felfedezésre jut: minden hazugság, amit eddig saját magáról és a világról tudott, a Sziget meséje pedig a legkegyetlenebb átverés. Miután kiderül számukra, hogy holtan értékesebbek, mint élve, Lincoln és Jordan megszöknek a zárt létesítményből, ahol addigi életüket töltötték. Az ismeretlen külvilágban aztán szerelem ébred közöttük, de hajtóvadászat indul ellenük, és csak egyetlen céljuk lehet: megúszni élve.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2005
Játékidő: 127 perc
Műfaj: sci-fi

Rendező: Michael Bay
Főszereplő:
Ewan McGregor (Lincoln Echo hatos / Tom Lincoln)
Scarlett Johansson (Jordan Delta kettes / Sarah Jordan)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Elképzelhetőnek tartod, hogy a valóságban is megtörténhet az, amiről a film szól?

2. Van-e joga az embernek beleavatkozni olyan dolgokba, mint a születés vagy a halál, az emberek tulajdonságai vagy életminősége? Ha igen, milyen határokon belül?

3. A filmben a klónok nem emberek, csupán „dolgok”, „szövetek”, „életbiztosítások”. Te embernek tartod őket? Miért / miért nem?

Mi teszi az embert emberré?

4. Ha neked gyógyíthatatlan betegséged lenne, amit csak ilyen módon lehetne legyőzni a közeljövőben, beleegyeznél, hogy klónozzanak, a klónodat felneveljék majd megöljék csak azért, hogy kivegyék pl. a máját neked?

Miért / miért nem?

5. Meddig etikus az életmentés? Van-e határa annak, hogy másokon segítsünk?

6. Mennyit ér a saját életed megementése? Ölnél érte? Akár úgy, hogy az titokban marad vagy legálissá teszik?

Miért / miért nem?

7. Miért volt boldogtalan Lincoln a film elején?

8. Melyik világot tartottad jobbnak – a film elején bemutatott steril és mesterséges világot (amíg ki nem derült az igazság) vagy a kinti valósat? Melyiknek mi a pozitívuma és a negatívuma?

Mit gondolsz, a világunk jelenlegi „fejlődése” melyik világ felé halad: a steril mesterséges vagy az erkölcstelen valós világ felé?

9. Miért vágytak a film elején az emberek a Szigetre? Milyen „édeni” jellemzőket hordozott a Sziget?

Hogyan képzeled el te az Édent? Vágysz oda? Miért / miért nem?

Hogyan gondolod az odajutást?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük