TARTALOM

1946-ban egy Andy Dufresne nevű bankárt – noha makacsul hangoztatja ártatlanságát – kettős gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélnek. Dufresne egy Maine állambeli büntetésvégrehajtó intézetbe kerül és hamar meg kell ismerkedjen a börtönélet kegyetlen mindennapjaival, a szadista börtönszemélyzettel, a szinte elállatiasodott rabokkal. Azonban Andy nem törik meg. A bankéletben szerzett tapasztalatai segítségével elnyeri az őrök kegyét és azzal, hogy elvállalja egyik rabtársa illegális akcióiból származó bevételeinek könyvelését, kivívja „társai” elismerését is. Cserébe viszont lehetőséget kap a börtön könyvtár fejlsztésére, ezzel némi emberi méltóságot csempészve a keserű körülmények között élő rabok mindennapjaiba. A film Stephen King kisregénye alapján készült.

ADATLAP

Megjelenés éve: 1994
Játékidő: 137 perc
Műfaj: dráma

Rendező: Frank Darabont
Készült Stephen King novellája alapján
Főszereplők:
Tim Robbins (Andy Dufresne)
Morgan Freeman (Ellis Boyd „Red” Redding)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Meglepett a film befejezése? Ha igen, miért?

2. Miért lett a „Remény rabjai” a film címe? Hogyan fér össze a reménység és a rabság?

3. „A félelem rabságban tart – A remény szabaddá tesz.” – Hogyan jelenik meg ez a filmben?

4. Milyen reménység jellemezte a film szereplõt – Andy-t, Redet, Brooks-ot, Nortont? Kinek teljesedett be a reménysége, hogyan és miért?

5. Mit jelentett a börtönkönyvtár Andy és Red, valamint a börtön többi lakója számára?

6. A film egyik nagy tanulsága, hogy amikor az ember (Andy) rájön arra, hogy a rendszert képtelenség megváltoztatni, hiába emberség, küzdelem vagy ügyeskedés – akkor ki kell lépni belőle.
Lehet-e alkalmazni ezt a tanulságot a mi életünkre is? Hogyan?

7. Mit gondolsz, hogyan tudott összebarátkozni két annyira ellentétes ember a börtönben, mint a hallgatag hivatalnok és az öreg seftes sittes Red?

Mitől függ az igazi barátság? Van erre mindenkire érvényes recept?

8. Milyen túlélési stratégiát tanulhatunk a filmből az Élet nagy börtönéből való kiszabadulásunkhoz?

9. Miért élnek vissza a hatalmukkal az emberek, ha megtehetik (a börtön őrei és igazgatója)? Miért nem tud helyesen élni az ember általában a kapott hatalommal?

10. Egyetértesz azzal, hogy Andy megszökött? A kérdés valódi jelentése: van-e jogunk „önkényesen” kibújni a törvény által ránk mért büntetés alól, ha az nem felel meg az igazságnak?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük