A pásztorok tényleg csak vasárnap dolgoznak?

„Ti a pásztorok olyan szerencsések vagytok,” mondják némelyek. „Csak vasárnap kell dolgozzatok. Mégis mit tesztek a megélhetésetekért?” – Már nem veszem szívre. A legtöbb ember tényleg nincs tisztában ezzel. Végül is mi a pásztor? Mivel foglalkozik a pásztor?

A pásztor

A „pásztor” szó latin eredetű, és „juhászt” jelent. A régi héberek – Ábrahám, Izsák és Jákób – juh- és kecsketenyésztő nép voltak, akik egyik helyről a másikra vándoroltak, hogy friss legelőt találjanak. Ezért az izraeliták nagyon jól értették, mit jelent a juhokért felelni. Vezetőiket „a nemzet pásztorainak” nevezték.

A juhászok jelentik a juhoknak az elsőszámú védelmet a veszéllyel szemben. A bibliai Dávid az életét kockáztatta, amikor puszta kézzel védte meg a nyájat egy oroszlántól és egy medvétől, de győzött. Amikor a juh eltéved, a pásztor kutatja fel a dombokat, hogy előkerítse. A pásztorok ápolják a sérült juhokat, segítenek az elléskor, és állandóan figyelik, nehogy valamelyik elbitangoljon. A pásztorok friss mezőkre terelik a nyájat és vízhez, hogy jól tápláltak legyenek.

Dávid, akit Isten a domboldalon legelésző nyáj mellől Izrael trónjára ültetett, ezt a képet magával Istennel társította:

Az Úr az én pásztorom; nem szűkölködöm. Füves legelőkön nyugtat engem, és csendes vizekhez terelget engem. Lelkemet megvidámítja… Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy; a te vessződ és botod, azok vigasztalnak engem. Zsolt 23:1-4 (Károli)

Jézus mondta: „Én vagyok a jó pásztor: a jó pásztor életét adja a juhokért.” Jn 10:11 (Károli)

Erről szól a kereszt.

A helyi gyülekezet pásztorai Isten kisebb nyájának bojtárai, de amint láthatod elég nagy cipőben kell járniuk. Akkor tehát mivel foglalkoznak a pásztorok manapság?

Az istentisztelet

A pásztor munkájának legláthatóbb része az, hogy vasárnap reggelenként vezeti a gyülekezetet az Isten magasztalásában. Olyan istentiszteletet kell előkészítenie, ami Isten felé mozdítja az embereket, ez pedig belekerül minden héten néhány órába. Ahhoz, hogy provokatív és hasznos üzenetet adhasson át, akár heti hat-tíz órát is alapos felkészüléssel kell töltenie; ha a prédikáció könnyed, az a készüléssel töltött hosszú órák következménye. Egy átlagos pásztort ezen kívül még heti két alkalommal elhívják valahova prédikálni, s ez is többórás készüléssel jár minden alkalommal. A tanárokkal ellentétben, akik újra tudják használni a lecketerveiket évről-évre, a lelkipásztor mondanivalója mindig friss és aktuális kell legyen, illetve az emberek szükségeihez szabott. Az ismétlés kizárt.

A tanácsadás

Bizonyára láttatok menyegzői istentiszteletet vezető lelkipásztort. Míg az istentisztelet nagyjából húsz percet tart, a házasságkötést megelőző felkészítő minimum négy-hat órát jelent. A temetések is gyakran nagyon időigényesek, hiszen vigasztalni és lelkigondozni kell a gyászolókat.

A pásztoroktól nem idegen a kórtermek és az intenzív osztályok világa sem. Elég sok időt töltünk azokkal, akik műtét előtt állnak vagy súlyos betegségben szenvednek. A lelkipásztorok képviselik Istent, aki azt mondja: „nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged”.

A pásztorokat néha „a szegény ember pszichológusának” is szokták nevezni. A lelkigondozás képzésünkhöz tartozik, és van részünk bőven gyakorlatban, noha nem számítunk fel 60-90 dollárt minden negyedóráért. Tulajdonképpen nem számítunk fel semmiféle költséget. Arra kaptunk elhívást, hogy segítsünk férjeknek és feleségeknek megfoltozni bajbajutott házasságukat, és tanácsoljuk azokat a családokat, akiknek a gyermekeik bajban vannak. Elég sokat foglalkozunk karrier- és pályaválasztási tanácsadással, olyan emberekkel, akik éppen átmeneti helyzetbe kerültek. Az emberek gyakran minket használnak arra, hogy lemérjék a döntéseiket, mikor egy-egy különösen nehéz döntéshelyzettel küszködnek.

Menedzsment és tervezés

A pásztorok szervezők is, főleg, ha egy új gyülekezetet kell teljesen nulláról elindítani. Mi Isten vállalkozói vagyunk, ha úgy tetszik. Ha menedzseltél valaha egy vállalkozást, vagy ültél már valamilyen szervezet igazgatói székében, akkor van elképzelésed arról, hogy ez mivel jár. A csoportok sokkal többre mennek, ha jól strukturálják a feladatokat és a felelősségeket – és gondosan időzítenek mindent. A pásztorok nagyon sok ilyen csoportos megbeszélésen vesznek részt.

De a mi szerepünk nem áll meg a szervezeti menedzsmentnél. A pásztorok fedezik fel az egyedi és különleges ajándékokat minden egyes tagban, aztán pedig igyekeznek segíteni az illetőnek felismerni és fejleszteni ezeket. Mi úgy tekintünk rád, mint Isten szolgájára; olyan ez, mintha saját magunkat szorítanánk ki egy munkából. Tanítunk, felkészítünk, példát adunk és bedobunk a mélyvízbe, mindez a munkánk része. A vállalatok ezt humán erőforrás fejlesztésnek nevezik.

A gyülekezetek fejlődésével párhuzamosan növekszik a munkatársak csoportja is – úgy önkéntesekkel, mint alkalmazottakkal –, hogy a közösség növekvő szükségleteinek meg tudjunk felelni – például őrök, titkárok, ifjúsági pásztorok, zenei vezetők, gyermekgondozók. Következésképpen a személyzet tevékenységeiben is érintettek vagyunk, hiszen interjút vezetünk, alkalmazunk, felülvizsgálunk stb.

Adminisztráció

Bizonyos gyülekezetekben a lelkipásztornak még ezen felül el kell végeznie néhány ember dolgát is, amíg a közösség tagjai neki nem gyürkőznek, hogy szolgálatokat vállaljanak. Az írás, a szerkesztés, a gépelés, a másolás, a címkézés, a kötözés és a gyülekezeti hírlevelek szétküldése például hosszú órákba kerül. Aztán még ott van a heti közlöny, a hírösszefoglaló, a megszámolhatatlan levél, amire válaszolni kell, és amit el kell küldeni. Mivel a gyülekezet olyan, mint egy vállalat, vannak hivatalos és adózási okmányok, amiket nyilván kell tartani. Habár van pénztáros, megtörténhet, hogy szükség lesz a lelkipásztorra, amikor el kell dönteni, hogy mit fizetnek ki előbb, mivel várnak még, amíg elég pénzük érkezik be. A anyagi források előteremtésének felelőssége is többnyire a mi vállainkra nehezedik. Az adminisztráció ugyan láthatatlan, de elengedhetetlen.

Elhívás a szolgálatra

Méghogy dúsgazdag televíziós evangélisták… Épp ellenkezőleg, a lelkipásztorok nem pénzért csinálják ezt a munkát. A legkevésbé sem. A pásztorok többsége úgy indul, hogy először ki kell fizetnie a négy éves egyetemi képzés adósságát, illetve a három éves mesteri költségeit. Azzal a tudással és képességgel, amivel egy pásztor rendelkezik, egy világi munkahelyen kétszer vagy háromszor akkora fizetést is kaphatna, mint amekkorát a gyülekezetnél kap. Ennek ellenére többen is inkább vállalnak második, harmadik állást, hogy kiegészítsék a fizetésüket, és továbbra is Isten elhívásának engedelmeskedjenek, azaz vigyázzanak a nyájra, tehát rád is. A lelkipásztorok többnyire 60-70 órát dolgoznak hetente. Pénzért? Nem. Hanem azért, mert Isten elhívta őket a szolgálatra.

Szellemi vezető

A legfontosabbat hagytam legutoljára: a lelkipásztor elsődleges feladata, hogy mint szellemi „edző” segítsen minden tagnak személyes kapcsolatban lenni Istennel, és megtanulni, hogyan töltse be Istentől kapott személyes küldetését.

Mindez a színfalak mögött történik – nappalikban és éttermekben, munkahelyeken, hátsóudvarokon flekkenezés közben – az élet rutinos tevékenységei közepette, vagy legmélyebb krízishelyzeteiben. „Miért történt ez éppen velem?” „Félek, mit tegyek?” „Hogyan lehetek hiteles keresztény?” „Hogyan maradhatunk együtt Justinnal ezek után?”

Imádkozunk értetek, a nyáj minden tagjáért, és Isten válaszol nekünk. Mi, a lelkipásztorok nem elefántcsonttoronyba zárva élünk. Veletek vagyunk az élet arcvonalában, tusakodunk az emberi lét legmélyebb gondjaival.

Tudom, hogy Hollywood mint gyengéket, örök veszteseket festi le a lelkipásztorokat. Pedig azt mondhatom, hogy olyan elégtétel és öröm részesei vagyunk, ami messze túlmutat egy méregdrága öltöny vagy egy vörös Porsche tovaszáguldó külcsínjén és ragyogásán.

Tehát mivel is foglalkoznak a pásztorok, amikor éppen nincs vasárnap? Vigyáznak a bárányokra, hogy el ne kószáljanak. Azokra a bárányokra, akik úgy élnek, mintha azt mondanák: „A mi családunk túlságosan elfoglalt, ahhoz, hogy Istenre figyeljen.” Azokra a bárányokra, akik túl nehézkesen gondolkodnak ahhoz, hogy felfedezzék: Isten valóban létezik, és az élet csak egyszer esik meg velük. Azokra a bárányokra, akik nem tudják, hogy a Jópásztor élete vérét hullatta értük, csakhogy megmeneküljenek. Azokra a bárányokra, akik elhullva, kétségbeesetten és fájdalmak közepette várják, hogy valaki odafigyeljen rájuk, valakit érdekeljen a sorsuk, valaki segítsen nekik felépülni, valaki találja mag őket, mielőtt még egyedül pusztulnának el.

Ezzel foglalkoznak a pásztorok. Vigyáznak a juhokra.

Eredeti cikk: So Pastors Only Work on Sundays?

„The English version of the article and this translation are copyright © 2009 by Ralph F. Wilson
. All rights reserved.”


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük