A nők 9 leggyakoribb kérdése

A Speaking of Man honlapjáról:

Megjegyzés: Mivel a weboldalunk még nagyon új, ezért csak néhány kérdést tettünk fel ide. Nemsokára lesz egy igazi tízes listánk.

1. Rhonda kérdése: A férjem jár gyülekezetbe, de nem látni rajta változást sohasem. Mi a baj vele?

Rengeteg gyülekezetbe járó férfi van, akire nem hat az, amit hall. Úgy pattan le az evangélium a lelkükről, mint a lövedékek Superman mellkasáról. A férfiak és a nők agyát vizsgáló új kutatásokban ott lehet a válasz.

A nők agyában több a szavak által közvetített erőforrás, mint a férfiakéban. Ebből adódóan a nők könnyebben boldogulnak a szavakkal, míg a férfiak a tárgyakkal. A férfiaknak az a problémája, hogy manapság az istentiszteletek nagyon szóbeliek. Szóban elmondott tanítások, írott tanulmányok és hosszas szóbeli prédikációk. A férfiaknak nehéz ennyi szót befogadni, feldolgozni.

Jézus tudta ezt, ezért tanította a férfiakat példázatokkal, azaz rövid tanításokkal, amik egy-egy kéznél levő tárgy köré épültek. Ha férfiakat vagy fiúkat tanít az ember, legyenek rövidek a tanításai, és egy konkrét tárgy köré építse. Minél kevesebb szó van benne, annál jobb.

2. Nancy kérdése: Miért nem tudom rávenni a férjemet, hogy jöjjön velem gyülekezetbe?

Nancy, a férfiakban van egy kimondatlan érzés, miszerint a gyülekezet egy női dolog – és a kutatások azt mutatják, hogy talán igazuk van. A tanulmányok szerint egy jellegzetes amerikai istentiszteletre 61 százalékban nők mennek el. A hétközbeni alkalmak is aránytalanul több nőt vonzanak. Az önkéntes szolgálati lehetőségek is hagyományosan női feladatok köré csoportosulnak: gyerekfelügyelet és tanítás, éneklés és konyhai feladatok. A férfiaknak nem könnyű megtalálni a helyüket a gyülekezetben, ha csak nem a szenvedélyük a pelenkacserélés, a találkozókra járás vagy a hírlevél osztogatás.

A jó hír az, hogy van egy pár gyülekezet, ahol vannak férfiasabb szolgálati lehetőségek. A lakásépítés, az autószerelés és a rövid missziós utak megváltoztatják a férfiakat. Bátorítsd a gyülekezeted férfiait, hogy keressék az alkalmat a férfias szolgálatokra – még akkor is, ha ezek nem illenek bele a keresztény szolgálatról alkotott hagyományos elképzeléseinkbe.

3. Bernice kérdése: A fiaim kisfiú korukban fogadták el Jézust, de most hogy tinédzserek lettek, már nem akarnak gyülekezetbe járni. Miért?

A gyülekezeteket kutató szakemberek szerint a gyülekezetbe járó fiúk 70-90 százaléka abbahagyja a gyülekezetbe járást tizen-, huszonéves korában. Sokan nem is térnek vissza.

Mivel magyarázható ez a nagy elmaradási arány? A tizenéves fiúkat nagyon foglalkoztatja az, hogy fel akarnak nőni, de a gyülekezetet kisgyerekes dolognak látják – olyasvalaminek, amit ki kell nőni. A fiúk azért nem követik Jézust, mert a vasárnapi iskoláink hajlamosak a háttérbe szorítani az ő bátor, agresszív oldalát. Ehelyett olyan képeket rajzolunk róla, amelyeken gyerekekkel van, bárányokkal, vagy akár kiskutyákkal! Miután éveken át azt látták, hogy Jézus a 10 év alattiakkal bratyizik, a fiúk persze hogy nem akarják követni a gyermekorientált Megváltót.

Mi a válasz? Ha vasárnapi iskolai tanító vagy, kérlek ne állítsd be Jézust elpuhultnak. Mutasd be olyannak, ahogyan a Szentírásban megjelenik: vad gondolatokkal, bátran, sőt egy kicsit félelmetesen. Csak akkor mutass a fiúknak olyan Jézus-képeket, amin gyerekekkel van, ha azt akarod, hogy tinédzser korukban visszautasítsák Krisztust.

4. Melissa írja: Az én gyülekezetemben szinte egyáltalán nincsenek velem egykorú egyedülálló srácok. Hol van a sok egyedülálló keresztény férfi?

Erről van egy vicc: A gyülekezetben a férfiak olyanok, mint a parkolóhelyek. A jók vagy foglaltak már, vagy fogyatékosak.

Ez így igaz: a 35 alatti egyedülálló férfiak jelentik azt a csoportot, akik a legkisebb valószínűséggel járnak gyülekezetbe. De vannak bizonyos gyülekezetfajták, amelyek jobban sikerül vonzani a férfiakat. Általánosságban véve az alábbi leírásnak felel meg egy ilyen gyülekezet:

 • Nagy
 • Férfi lelkipásztor a vezetője, aki bátor és szókimondó
 • Nem nagyegyházhoz (felekezethez) tartozó
 • A mai korhoz illő dicsőítés stílus
 • Konzervatív teológia
 • Kockázatvállaló kultúra
 • Tudatosan férfiaknak való tanítványságot nyújt
 • Az istentisztelet 90 percen belül befejeződik

Nem arra biztatlak, hogy hagyd ott a gyülekezetet, de ha egyedülálló férfiakat keresel, akkor nagyobbak az esélyeid egy olyan gyülekezetben, ami megfelel ennek a leírásnak. Talán itt az ideje, hogy ellátogass egy ilyen gyülekezetbe.

5. Joann írja: A férjem szereti az Urat, de miért nem imádkozik velem soha?

A hangos imádkozás kemény feladat egy ilyen átlagos fickónak. Azt igényli, hogy jól tudja szavakkal kifejezni magát, és a legtöbb fickó nem annyira jó adottságokkal rendelkezik a szavak terén, mint a nők. A fiúk úgy érezhetik, hogy speciális vallásos szókészletet kell használniuk. Lehet, hogy alkalmatlannak érzi magát, ha nem tud „úgy imádkozni, mint egy prédikátor”.

A feleségemmel rendszeresen beszélgettünk, majd imádkozni próbáltunk azokért a témákért, de mindig leült a dolog. Azzal történt egy nagy ugrás, amikor meghívtuk Istent a beszélgetésünkbe. Nagyon egyszerű – egyszerűen rövid imákat mondtunk beszélgetés közben – anélkül hogy becsuktuk volna na szemünket vagy meghajtottuk volna a fejünket. Normális beszélünk ilyenkor, mintha Isten ott ülne közvetlenül mellettünk. Kevésbé vallásos érzés, és sokkal valóságosabb.

Joann! Mondd el a férjednek, hogy normális nyelven beszélhet Istenhez, úgy, mint  egy hétköznapi beszélgetés során. Meglátod, hogy ez megtöri az ima akadályát.

6. Sarah kérdezi az Egyesült Királyságból: Rendes gyülekezetbe járóként, ha meglátok egy férfit kávézni az alkalom után (és látszik, hogy nem szokott gyülekezetbe járni), és senki nem beszélget vele, melyiket tegyem:

a) odamenjek kezet fogni vele, és üdvözöljem itt, stb.,

b) ne csináljak semmit, hagyjam a férfiakra,

c) kérjek meg egy pasit (aki nem túl elfoglalt) a gyülekezetből, hogy menjen köszönteni őt,

d) ne is vegyem tudomásul, lehet hogy jobban érzi magát azzal, hogy csak élvezi az atmoszférát.

Az, hogy maradt még egy kávéra, valószínűleg azt jelzi, hogy társaságra vágyik. Az a tanácsom, hogy menj oda azonnal, és határozottan fogj kezet vele. Kérdezgesd: Hogy hívnak? Jártál már itt korábban az istentiszteleten? Aha, most vagy itt először … honnan hallottál a gyülekezetről?

A pasik általában szeretnek beszélni a munkájukról, úgyhogy kérdezd meg, mi a foglalkozása. Ha azt mondja „Gyógyszerész vagyok”, mondhatod neki, hogy „De jó, ismered Robert Blake-et? Van egy gyógyszertára a Port Streeten, és ebbe a gyülekezetbe jár. Szeretnél megismerkedni vele?” Ezáltal összeismerkedhet egy férfival, akivel van valami közös bennük. Miközben a legújabb gyógyszerekről beszélgetnek, kedvesen ott tudod hagyni őket.

Ha nem akar a munkájáról beszélni, akkor is rá tudsz kérdezni, milyen sportot szeret, vagy mi a hobbija. Ha azt mondja, hogy nagy focirajongó, akkor nem lesz nehéz találni olyan pasit, akivel közös az érdeklődésük. Mutasd be őket egymásnak, és visszaolvadhatsz a tömegbe.

A lényeg: hadd beszélgessenek a férfiak olyanról, amihez értenek, hogy alkalmasnak érezze magát. Mindig könnyebb a beszélgetés olyan férfiak között, akikben van valami közös.

7. Kathy írja Wyoming-ból: A férjem velem jár gyülekezetbe, és gyülekezetben is nőtt fel. Még sincs Krisztus a szívében. Nem tudom, mit gondol valójában a dologról. Ilyen közhelyeket mond, hogy: „Egyszer is elég volt megszületni, 12 évesen lefröcsköltek, ennyi elég.” Az a fajta fickó, aki elszigetelten akar élni, és azt hiszi, hogy igaza van. Bármilyen bölcs tanácsot megköszönnék. 20 éve vagyunk házasok.

Kedves Kathy! Sajnos a vallásos környezetben felnevelkedett férfiak közül sokan be lettek oltva a kereszténység ellen még gyermekkorukban. A keresztény hit gyengített változatát kapták „injekcióban”. Ez a „hatóanyag” pont elegendő volt arra, hogy felnőttkorukban visszatartsa őket a „betegség” teljes kibontakozásától. ha valaki megkérdezi ezeket a férfiakat, hogy keresztények-e, azt fogják válaszolni: „Igen, ____________-ként nőttem fel” (helyettesítsd be az egyház/felekezet nevét). Lehet, hogy vallásosnak vagy lelki embernek tartják magukat, viszont nem állnak folyamatos kapcsolatban helyi gyülekezettel. És, az igazat megvallva, istennel sem sok kapcsolatuk van.

Megfigyeltem az email címeden, hogy metodista vagy. Azt vettem észre a liturgikus egyházban felnevelkedett férfiaknál, hogy legvalószínűbben már gyermekkorban megkapták az oltóanyagot. A liturgia mély mondanivalójú lehet, de elfojtja a spontaneitást, amitől a hit halott dolognak tűnik a fiataloknak. Ezek az emberek elakadtak valahol: hisznek Istenben, de nem tudnak felfedezni egy gazdagabb életet Istenben, ugyanis a vallásosság kis kockáját már kipipálták.

Nagyon nehéz megfertőzni a beoltott férfiakat. Hogyan tudod átlépni a vallásos védőfalát, hogy meglássa, hogy szüksége van Krisztusra? El kell kezdened kockázatokat vállalni Istenért.

Van egy olyan barátom, aki éveken keresztül egy biztonságos, kiszámítható keresztény életet élt. Cindy gyülekezeti életében benne volt a vasárnapi iskola, a kórus, a bizottsági munka, és még más dolgok is. A férjét, Carl-t, aki egy nyers villanyszerelő, nemigen érdekelte a gyülekezet. Majd Isten Lelke hatalmas módon megragadta Cindy-t. Elvezette Afrikába, Ugandába, ahol AIDS-árvákkal és kihasznált nőkkel dolgozott. Távoli alaszkai falvakba is elkezdett utazgatni, ahol a drog és az alkohol miatt lepusztult falvakban szolgált.

Carl csak figyelt. Látta a változást Cindy-ben. Vallásos élete Istennel való járásba fordult át. Nem kötelesség volt már, hanem puszta öröm. Egyik téli estén megkérte Cindy-t, hogy menjenek el sétálni. A nagy pelyhekben hulló hóesésben Carl kinyújtotta erős kezét, megfogta Cindy-ét, és átadta az életét Krisztusnak. A hátralevő életében is hűségesen követte.

A férfiakat a kockázat, a kaland és a területfoglalás vonzza. Kockázatos az Istennel való járásod? kalandos? Területeket foglalsz el a sötétség birodalmából?

8. Mimi ezt írja: A férjem egykor igaz hívő volt. A főiskolán annyira nagy nyomás alatt volt, hogy „jó keresztény” legyen, hogy feladta. Úgy döntött, hogy többé nem fog Istenben hinni. Abbahagyta a gyülekezetbe járást. Amikor együtt jártunk, megpróbált újra gyülekezetbe járni, de semmi sem változott meg igazán. Ő agnosztikusnak tartja magát, de szerintem csak azt találta ki, hogy tud ő „jó életet” élni Isten nélkül is. Mit tudok tenni? Van egy 2 éves lányunk.

A történeted gyakoribb, mint gondolnád. Rengeteg nőt ismerek, akinek a férje korábban komolyan gyülekezetbe járt, de egy ponton „kiégtek”. Még lelkipásztorok, tanítók és dicsőítésvezetők is hajótörést szenvedhetnek, akár a kihasználás miatt, akár egyszerű túlmunka miatt.

Ha a férjed komolyan befogadta Krisztust a szívébe, akkor a Szentlélek ott lakik. A Lélek hatását ima által lehet erősíteni. Arra bátorítalak, hogy fogj össze más nőkkel a gyülekezetben, akik hasonló helyzetben vannak, és tudatosan imádkozzatok a férjeitekért. A Biblia ezt mondja: „Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, én ott vagyok közöttük.” Az imádságaid ereje megnövekszik, ha összefogsz más hívőkkel.

Erről bővebben írok a How Women Help Men Find God (Hogyan segíthetnek a nők a férfiaknak megtalálni Istent) című könyvemben. Egy egész fejezetet szenteltem ennek a témának. ha még nem olvastad ezt a könyvet, kérlek szerezz egyet ma.

9. Carol ezt írja: A gyülekezetünkben van férfiszolgálat, de a lelki növekedés érdekében a kiscsoportokra koncentrálunk, amit mini-gyülekezetnek nevezünk. Ezek heti rendszerességgel jönnek össze otthonoknál. Hogyan lehetne a mini-gyülekezetünk férfibarátabb? Mit tehetünk ebben a környezetben, hogy segítsük a férfiakat?

A kiscsoportok csodálatos hatással tudnak lenni a férfiak átformálódására. Kevésbé formálisak, mint az istentiszteletek, lehetőség van őszintének és nem vallásosnak lenni, és van ennivaló!

Viszont a vegyes kiscsoportok nehéz környezetet jelentenek a férfiaknak, mert a nők gyakran felülmúlják a férfiakat, anélkül, hogy észrevennék. A következőképpen szokott történni:

 • A nők általában szebben olvasnak, ezért „ügyesebbnek” tűnnek, amikor ők olvasnak fel a Bibliából. A férfiaknál négyszer annyi olvasási problémát szoktak diagnosztizálni, mint a nőknél. Az a bevett gyakorlat, hogy megkérünk valakit, hogy olvasson fel a Bibliából igeverseket hangosan, borzalmas tud lenni az olyan férfiaknak, akik gyengén olvasnak.
 • Gyakran szoktunk hangosan imádkozni. Itt is igaz, hogy a nők erősen verbális agya előnyhöz juttatja őket az imádságok megfogalmazásában és elmondásában. Nem vetted még észre, hogy a nők imái ékesszólóbbnak szoktak hangozni, mint a férfiaké? (a prédikátorok a kivételek a szabály alól)
 • A nők gyorsabban találják meg az igehelyeket. 29%-kal nagyobb valószínűséggel olvassák rendszeresen a Bibliát a nők, ezért gyorsabban találják meg az igéket. A kiemelkedően fürge ujjaik pedig segítenek nagyobb könnyedséggel átpörgetni azokat a finom könyvlapokat.
 • A nőknek általában könnyebben megy a társasági együttlét és a kis beszélgetések. A lányok gyakran kellemesebben érzik magukat társaságban, mer egyszerűen tudják, mit mondjanak, különösen ha valakinek valamilyen fájdalma van. A fiúknak ez gyakran nem megy.

Úgyhogy azt javaslom, hogy adjatok ugyanannyi lehetőséget a férfiaknak is a csillogásra. Ne legyen körben felolvasás. Szólítsd a kevésbé beszédes férfiakat, és adj lehetőséget nekik beszélni. Ha közös ima lesz a végén, akkor adjatok körbe egy tárgyat. Amikor valaki a kezébe kapja a tárgyat, akkor lehetősége van imádkozni vagy továbbadni. Bátorítsd a csoportba járó srácokat, hogy néha jöjjenek össze szórakozni.

És ami a legfontosabb, imádkozz azért, hogy az Úr adjon neked felismerőképes szívet a csoportba tartozó férfiak felé, és hogy mutassa meg neked, mikor érzik alkalmatlannak magukat a férfiak, vagy mikor tesznek túl rajtuk a nők. Tudni fogod, mit kell tenned.

Eredeti cikk: Top 10 Questions Women Have Asked


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük