TARTALOM

A film egy kicsit a sorsról, egy kicsit az időről és nagyon a szerelemről szól! Napjainkban, amikor annyi a véletlen találkozás, és folyamatosan válaszutak előtt állunk, néhány perc egy nő és egy férfi egész életét megváltoztathatja… Helen, a menő londoni menedzser életében eddig minden tökéletes volt. Érdekes munka és egy izgalmas barát, a regényíró Gerry, aki nem mellesleg kitűnő szerető. Ám amikor Helen-t váratlanul kirúgja a főnöke és ezért a szokásosnál hamarabb ér haza, élete furcsa fordulatot vesz. De mi történik, ha lekési a metrót és még ki is rabolják? Ebben a különleges és romantikus vígjátékban mindkét helyzet kérdéseire választ kapunk…

ADATLAP

Megjelenés éve: 1998
Játékidő: 99 perc
Műfaj: romantikus

Rendező: Peter Howitt
Főszereplők:
Gwyneth Paltrow (Helen)
John Lynch (Gerry)
John Hannah (James)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Történt veled már olyan, hogy elkéstél valahonnan vagy korábban mentél, és emiatt olyan dolgok történtek veled, amire nem számítottál?

2. A film alaptörténete és üzenete az, hogy egy ember életét teljesen meg tudja változtatni egyetlen olyan lényegtelennek tűnő esemény, mint egy metrószerelvény épp az orra előtt becsukódó ajtaja.

Hiszel abban, hogy ilyen jelentéktelennek tűnő esemény ennyire gyökeres változást tud hozni egy ember életében? Miért / miért nem?

Elég egyetlen esemény a jellem megváltozásához, vagy inkább események hosszú sora kell hozzá? (A filmben a metró lekésése alapvetően átformálta a lány jellemét.)

3. Milyen szerepe van az időnek az életedben? A rabszolgája vagy az ura vagy? Mennyire jellemző rád, hogy elkésel, hogy nem tudod jól beosztani az idődet vagy hogy úgy telnek el órák, napok, hogy nem tudod, mit is csináltál?

4. Miért van baja a mai embereknek az időbeosztásukkal?

Mire kellene több és mire kevesebb időt fordítani?

Ha tudjuk hogyan kell, miért nem tudjuk mégsem helyesen beosztani az időnket?

5. Helen melyik életében volt boldogabb? Amelyikben elérte a metrószerelvényt vagy amelyikben lekéste? Miért?

6. Sokszor nem látjuk időben, hogy egy-egy döntésünknek vagy eseménynek az életünkben milyen hosszútávú következményei lehetnek. Hogyan lehet mégis tervezni a jövőt, az életünket, ha ilyen sok múlhat a véletlenen?

7. Lehet-e tenni valamit az ellen, hogy egy ilyen jelentéktelennek tűnő dolog ne forgassa fel fenekestül az életünket? Ha igen, akkor mit?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük