TARTALOM

Benjamin Franklin Gates (Nicolas Cage) egész életét olyan kincs felkutatásának szentelte, melynek létezésében kevesen hisznek. Egyes elképzelések szerint a Templomos Lovagok legendás kincsét valahol Amerikában rejtették el. Egy családi hagyomány pedig arra kötelezi a Gates-família minden férfitagját, hogy régész legyen, és így hat nemzedék óta a nemzet Alapító Atyái által hátrahagyott jeleket keresik az egész országban.

Ben Gates most talált rá a helyes nyomra. Legalábbis tudja, hol található a kirakós játék utolsó darabkája, a titkos utalás a kincs hollétére – s ez nem más, mint egy rejtett térkép a Függetlenségi Nyilatkozat hátoldalán. Ám egy lelkiismeretlen kalandor (Sean Bean) is szeretné megszerezni a kincset, következésképpen a felbecsülhetetlen értékű nemzeti ereklyét, és Ben kínzó dilemma elé kerül. Végül úgy dönt, ő maga lopja el a becses iratot – melyet a világ legszigorúbb biztonsági rendszere véd -, és nem hagyja, hogy rossz kezekbe kerüljön. Nemcsak ellenfelével kell versenyt futnia, hanem az idővel és a hatóságokkal is, s ebben az őrült akcióban csak két segítsége van: megszállott komputermániás barátja, Riley (Justin Bartha) és a Nemzeti Levéltár restaurátora, Abigail Chase (Diane Kruger). Sikerül-e végrehajtaniuk minden idők legnagyratörőbb rablását? és vajon tényleg közelebb visz-e az okmány az áhított kincshez?

ADATLAP

Megjelenés éve: 2004
Játékidő: 131 perc
Műfaj: kalandfilm

Rendező: Jon Turteltaub
Főszereplők:
Nicolas Cage (Ben Gates)
Diane Kruger (Abigail Chase)
Justin Bartha (Riley Poole)
Sean Bean (Ian Howe)

BEUGRÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Miért vannak a kincsek mindig elrejtve? Ha lenne egy dolog amit nagyra becsülsz és elrejthetnél, mi lenne az?

2. Miért őriznek meg emberek olyan dolgokat, amelyek nem tartanak örökké? Miért áll az ember törekvéseinek fókuszában legtöbbször a pénz?

3. Mi motiválta Ben-t, hogy megtalálja a kincset? Mi volt Ian motivációja? Függ-e a kincs értéke a megszerzésének motivációjától?

4. Ben megszállottan hitt valamiben, és mindent megtett és feláldozott azért, amiben hitt. Te miben hiszel? Van-e valamiféle olyan célod az életben, amiért érdemes ennyit kockáztatni, amiért érdemes küzdeni és áldozni? – Ha igen, mi az?

5. Milyen dolgokat tudsz felsorolni, amelyek értékesebbek a régi kincseknél, a pénzben mérhető dolgoknál?

Mit teszel azért, hogy ezeket a kincseket megszerezd? Mit áldozol fel és mit teszel meg, hogy megtaláld? Mondj konkrétumokat!

6. Mit gondolsz a szabadkőművesekről? Mennyit hallottál róluk? (Érdemes utánanézni!) Mit gondolsz, miért van annyi legenda a szabadkőművesek és a hozzájuk hasonló titkos társaságok körül?

Te lennél tagja ilyen társaságnak? Miért / miért nem?

7. Ha te találnál valami nagyon értékeset, megtartanád magadnak, vagy eljuttatnád a hatóságokhoz?

Milyen hozzáállás jellemző ezen a téren a mai emberekre? Miért?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük