A hívő élet konfliktusai

1. Beszélgetésindító kérdések:

1.       Milyen problémáid vannak azért, mert keresztyén vagy? Más szóval, milyen konfliktusoktól kímélnéd meg magadat, ha nem volnál keresztyén?

Hagyj időt a keresztyén ember kudarcainak megvitatására. Ha nehezen indul be a beszélgetés, akkor először azt kérdezd meg tőlük, hogy milyen konfliktusaik vannak a szüleikkel, társaikkal és önmagukkal. Mire saját, személyes kudarcaikhoz érkeznek, beszélni fognak.

2.       Miért van annyi konfliktus a Jézushoz való hasonlóvá válás útján? Nálad van-e valami baj, a keresztyénséggel van baj vagy a környezeteddel, vagyis a világ tehet a konfliktusaidról?

Lehetséges válaszok:

  • Nálam is lehet baj – pl. túlságosan merev, törvényeskedő gondolkodásom van
  • A keresztyénséggel magával is lehet baj – nem Jézussal, hanem az egyházzal a gyülekezettel vagy a rossz tanítással
  • A világgal is lehet baj, ld. Pl. a keresztyénüldözéseket!

2. Felvezetés

Miért van tehát konfliktus az ember életében?

A konfliktus az emberi élet, és ebben a keresztyén életnek is normális velejárója. Éppen mai beszélgetésünk igazolja, hogy a kudarc és a konfliktus nem egy szokatlan dolog a keresztyén életben. Teljesen normális vagy, ha konfliktussal találod magad szembe – csak ezek a konfliktusok ne „üssenek agyon”!

Mindenki naponta él át konfliktusokat, de a legtöbb ember nem tudja feldolgozni ezeket! És ha ezek a feldolgozatlan konfliktusok nem rendeződnek, ha felgyülemlenek, akkor eljön egy pillanat, amikor az ember elveszíti az uralmát felettük is, és ezzel együtt általában önmaga felett is, és akkor jön a „robbanás”.

3. A hívő élet konfliktusai:

Kérd meg a fiatalokat, mondjanak példákat, mielőtt beszélgetnétek az adott konfliktusokról!

Kétség

1.       Nézd meg Tamást a Ján 20:24-29-ben. Sátán a legősibb fegyverével sújt le rá: kétségbevonja azt, amiben hitt. Emlékezz az Édenkertre, a Sátán első hazugságára: „Csakugyan azt mondta Isten?” Ha valakiben kétségek vannak, akkor nem tud megállni szilárdan, sodródik – ld. Jakab 1:6!

2.       Ő az új keresztyének érzelmeit támadja.

3.       A régi hívőknek pedig az értelmét támadja.

4.       Hogyan lehet a kétségeket legyőzni? – Tapasztalat és a tapasztalatok felidézése = hálaadó magasztalás alapján!

Csüggedés

1.       A klasszikus példa erre Illés (1Kir 19.) — (kitérő: Illés és a hollók :–))

2.       A csüggedés leveszi a tekintetedet Jézusról és saját magadra irányítja. Az elcsüggedt ember elnéz a problémamegoldó Isten mellett, és csak a problémára koncentrál

3.       MEGOLDÁS: Hágár története – 1Móz 21:9-21 Ézs 26:3 és 1Pét 5:7

Eltérítés

1.       A Sátán próbálja tekintetedet levenni arról, ami igazán fontos és valami jelentéktelenre irányítja. Példa: Márta a Ján 12-ben.

2.       Ez különösen veszélyes lehet akkor, ha az a másik ráadásul még jó is – hiszen amit Márta cselekedett, arra (is) szükség volt!

3.       MEGOLDÁS: Isten válasza a Máté 6:33-ban – Istent tedd az első helyre és a többit majd Ő elrendezi.

Vereség

1.       Ez a Sátán kegyes hazugsága. „Nos, te már korábban elbuktál, valószínű, hogy újra el fogsz bukni. Miért kísérletezel? Te vesztes vagy abban, hogy keresztyén légy.” Nézd Pétert és az Ő Krisztus-tagadását.

2.       A Sátán próbál megragadni egy vereséget és beépíteni azt újabb vereségekbe úgy, hogy újjal mutogat a bukásra, és ezzel elveszi a bátorságot, a reménységet, egyáltalán a kedvet és a lelkesedést is.

3.       Isten visszautasítja ezt a Fil 3:13-14-gyel: felejtsd el a múltat, a jövő az, ami számít, annak feszülj neki, ami azért van előtted, mert Isten rád bízta!

ILLUSZTRÁCIÓ: képen tengerpart, Isten, és alatta az igevers: „Isten mindent a háta mögé vetett” – és a sarokban egy tábla: pecázni tilos!

Késlekedés

1.       Sátán azt mondja: „Rendben van, tedd azt, ami helyes, de ne most. Még nem vagy kész erre.” Isten mindig azt mondja, hogy: „Most!” A Sátán mindig azt mondja: „Majd!” vagy „majdnem”.

Bibliai példa: Agrippa király – Csel 26:28!

2.       Isten válasza? Ján 9:4!

4. Milyen tanulságot vonhatunk le ebből?

A Sátán a hazugság atyja, aki mindent meg fog tenni, hogy bennünket Isten céljaitól eltántorítson. Ha a hazugságait a saját vélt igazságainkkal ütköztetjük, a tapasztalatok alapján általában ő fog győzni! (Példa: ezt az egyet megengedhetem magamnak…” Ha azonban a Sátán hazugságait és kísértéseit Isten igazságával állítjuk szembe, akkor a Sátán kudarcot fog vallani!

LEHETSÉGES KAPCSOLÓDÁSI PONT: BIBLIATANULMÁNY JÉZUS MEGKÍSÉRTÉSÉRŐL!

5. BEFEJEZÉS

Mindenki írja fel egy darab papírra ez alapján az öt pont alapján az éppen aktuális konfliktusait. Ezeket azután összetépve dobjuk be a kör közepére, és imádkozzunk, hogy Isten adjon mindezekben győzelmet!


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük