A gondolataink tesztelése

Összegzés:

Rá kell jönnünk, hogy milyen fontos a gondolatainkat Isten útmutatása szerint irányítani!

Igehelyek:

Máté 16:21-23, Lukács 21:12-15, Ézsaiás 26:3, Dániel 3. és 4. fejezete

Jégtörő:

Vigyünk be sok világos színű rajzlapot (A3-as vagy A4-es méretben) és több, színes temperát. Mindenki kapjon egy lapot, és készítsenek maguknak egy foltot úgy, hogy elkennek valamennyi temperát a lapon, majd félbehajtják a lapot, és hagyják, hogy megfogja a festék a másik felét is. Lehet nagy foltokat, kisebb pöttyöket, vonalakat is rajzolni…

Hagyjátok, hogy a művek megszáradjanak, és mindenki mondja el, hogy melyik pacába mit tud beleképzelni.

Kérdezd meg, hogy tudják-e a fiatalok, hogy a pszichológiában mire használják ezeket a foltokat.

A teszt neve: Rorschach teszt. A pszichológus 10 tintapacás ábrák mutat az embernek, aki elmondja, hogy szerinte mire hasonlítanak az ábrák. Az orvos figyelembe veszi, hogy az illető milyen tárgyat vagy embert lát, milyen gyorsan válaszol, hogyan reagál a képekre, hogy a szín, a forma, vagy a mintázat váltotta ki a választ. Azt is nézik, hogy mennyire gyakran válaszolják ezt az emberek, és hogy milyen különleges reakciói vannak. A teszt nem teljesen objektív, bár pontozással értékelik ki. A vizsgálat az ember gondolkozását teszteli.

Mondd el, hogy te nem tesztelted őket, és nem fogsz messzemenő következtetéseket levonni abból, amiket mondtak.

Kifejtés:

–          Kérdezd meg tőlük, hogy szerintük helyes, ha  azt gondolunk amit csak akarunk?

–          Kérdezd meg, hogy ettek-e már füvet? (Majd később kiderül miért kérdezted.)

Most nézzétek meg Dániel könyvét. Mindig olvassátok fel a kijelölt részt (mondjuk kérj meg erre mindig egy diákot) és mond el a végén, amit arról a részről tudni kell.

Előtte beszélj nekik egy kicsit a történet hátteréről: Nebukadneccar Babilon királya volt, abban az időben a zsidók az ő rabszolgái voltak. Ő volt az a király, aki tüzes kemencébe dobatta Sadrakot, Mésakot, és Abédnegót, mert nem voltak hajlandók meghajolni előtte, és istenkét tisztelni. A király tanúja volt, hogy Isten kiszabadította őket a kemencéből, és semmi bajuk nem lett.

Olvassátok fel a Dániel 3:26-4:3-at

Ebben az igerészben Nebukadneccár rájön, hogy ezeknek az embereknek az Istene valódi, és úgy hívja Őt: a felséges Isten. Más szóval rájött, hogy Isten hatalmasabb nála. Az mind szép és jó, de a király még mindig nem j ól gondolkodik. Hamar elfelejti a történteket, és azt gondolja, hogy ő irányítja a saját életét.

Olvassátok fel a Dániel 4:4-16-ot

Itt olvashatjuk, hogy senki sem tudta megfejteni a király rémálmát, csak Dániel.

Olvassátok fel a Dániel 4:18-27-et

Dániel itt megmagyarázz az álmot, hogy a királyt száműzik, és állatokkal kell élnie és ennie, amíg el nem ismeri, hogy Isten az, aki királyságokat támaszt és dönt le.

Olvassátok fel a Dániel 4:28-37-et

Úgy tűnik itt, hogy nem használt a figyelmeztetés, mert egy évvel később a király még mindig magát dicsőíti. Ezért a prófécia beteljesül rajta, és hét év múlva, mikor dicsőítette a Felségest, visszahelyezték a trónra, és nagyobb hatalma lett, mint előtte. Mindezt azért, mert már jól gondolkozott Istenről, elismerte hatalmát és felségét, és a gondolatiban Isten és a saját szerepe a helyén volt már.

Feladat:

Az, hogy a gondolataink Istenről és az Ő szerepéről az életünkben a helyén legyenek, nagyon fontos. Az Igében több helyen is van utalás arra, hogy hogyan tudjuk irányítani a gondolatainkat. A diákok rajzoljanak táblázatot az alábbiak szerint, csak az igeverseket adjuk meg nekik, és hogy állapítsák meg, hogy mi a helyes és a helytelen gondolkozás szerint az igevers szerint. Keressék ki az igeverseket, és töltsék ki a táblázatot (egyedül, vagy kis csoportokban, majd beszéljétek meg együtt) A végső következtetéseket a helyes gondolkozásról emeljétek ki szóban is, meg ha lehet a papíron is legyen valamilyen feltűnő, mondjuk piros színnel írva, hogy inkább azt jegyezzék meg a fiatalok.

Igevers Helyes gondolkozás Helytelen gondolkozás
Máté 16:21-23 Isten útjaira koncentráljunk Az emberek útjaira figyelünk
Máté 22:37 Szeressük Istent az elménkkel Soha ne gondoljunk Istenre
Lukács 21:12-15 Ne aggódjunk, mert Isten gondoskodni fog rólunk A félelmeink irányítják az életünket: „Mi lesz, ha..? „Mi lenne, ha…?”
ApCsel 4:32

1 Korinthus 1:10

2 Korinthus 13:4

„Ami az enyém a tied” gondolkozás. Osszuk meg a dolgainkat másokkal. „Ami az enyém, az az enyém.” Önzés, vitatkozás mentalitása.
Róma 8: 5-6

Galata 5:22

Filippi 3:19

A Szentlélek gyümölcseire koncentráljunk, ami szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Ezek vezetnek az életre. A bűnös természetünk kívánságaira koncentrálunk: pénz, hatalom, örömök… Ezek a kívánságok fejben kezdődnek, és halálra vezetnek.
Róma 12:2 Legyünk olyanok, akik látják Isten akaratát. Ez azzal kezdődik, hogy megújítjuk a gondolkozásunkat. A megtérés azt jelenti, hogy másképpen gondolkozunk dolgokról. Benne maradunk a bűnös természetben, és aszerint gondolkozunk továbbra is.
1 Korinthus 14:12-16

Máté 6:7

Isten legyen a gondolataid középpontjában amikor imádkozol, vagy dicsőítesz, és legyen a cél a gondolataidban (olyan, ami építi Krisztus Testét) A cél nélküli vagy gépies imádkozás, „dicsőítés”, éneklés
Kolossé 2:18-19 Mindig emlékezzünk rá, hogy ki a Fej, a Teremtő, és hogy mi vagyunk a Test, a teremtmények. Ha az ember fontosságára koncentrálunk, akkor az hamis tanításokhoz vezethet, és távolabb visz Istentől.
2 Korinthus 9:7 Szolgáljunk és adjunk szívből, ne kényszerűségből. Isten látja a motivációinkat. Rossz motiváció a szolgálatok mögött, sokszor bukáshoz vezet.
Jakab 1: 13-15 A bűn kialakulása: kívánság- forgatjuk a fejünkben, gondolkozunk róla-bűnhöz vezet. Ne gondolkozzunk a bűnökön, ne játsszuk le a fejünkben. Mindig lesznek kísértések, de csak a fejedben tudod megakadályozni, hogy bűn legyen belőle.

Üzenet:

A harc nagy része az elménkben folyik. A futás, amit elvégzünk a mennyei jutalomért, azt nagyrészt fejben kell lefutni. Kötelezd el a gondolataidat Istennek!

„Akinek szilárd a jelleme, azt megőrzöd teljes békében, mert benned bízik.” Ézsaiás 26:3

Összegzés:

„Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!” Filippi 4:8


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük