A feleségeknek el kell menni gyülekezetbe a férjük nélkül is?

„Hogy kérdezhetsz ilyet, amikor ma már teljes szabadságuk van a nőknek!” –És én csak védekezésre emelem a kezem „Nem az a kérdés, hogy elmehetnek-e, hanem hogy el kellene-e menniük?” Mondom szelíden. Sok feleség küzd ezzel a problémával.

Otthon maradni a férjünkkel

A nők több okot is találnak arra, hogy otthon maradjanak a férjükkel. Az első a Stratégia. „Azt szeretném, ha az egész család járna gyülekezetbe.”mondja egy feleség, akit nevezzünk Mary-nek. „de tudom, hogyha erőltetném, hogy menjünk, akkor Jim sosem jönne el. Az ő ötlete kell hogy legyen. Férfi ego, így hívom.” De az elmúlt három ősszel, Jim minden vasárnap inkább letáborozott a tévé elé focimeccset nézni. Mary még mindig vár.

A második ok a Családi összetartás. „Jim-nek minden második héten szombaton dolgoznia kell.” mondja Jennifer. „Tehát sokszor a vasárnap az egyetlen nap, hogy együtt legyünk. Sokszor tervezünk ilyenkor családi programot. A gyülekezet sosincs ezek között.” Gyülekezetbe járás vs családi események. Találd ki, melyik nyer?

A harmadik ésszerű ok a Vallási konfliktus. Connie és Tim sosem tudtak megegyezni vallási kérdésekben. A fiút katolikusnak nevelték, bár a szülei ritkán jártak templomba. A lány metodistaként nőtt fel. „Akárhányszor felhozom, hogy menjünk el gyülekezetbe,” mondja a lány „mindig az a kifogás, hogy nem szeretné, ha a gyerekei katolikusként nőnének fel. Szerintem nem igazán érdekli. De az olasz anyukája biztos rohamot kapna.” Tehát Connie nem ment el gyülekezetbe – sem a gyerekekkel, sem nélkülük – mióta összeházasodtak.

A negyedik probléma a házastársi viszály. „Akárhányszor megemlítem, hogy szeretnék elmenni gyülekezetbe,” mondja Melissa, aki kevesebb, mint két éve van férjnél „teljesen kiborul. Nem a hitem ellen van kifogása, szerintem csak kikéri magának, hogy olyasmit csináljak, amit ő nem akar – ez valami olyasmi háború, hogy kinek is van hatalma a házasságunkban, nem tudom.”

Elmenni

Azonban sok oka van annak is, ami miatt mégis elmennek el a felségek a gyülekezetbe a férjük nélkül is.

A nők egyre határozottabbak azon a téren, hogy nem hanyagolják el a szükségeiket. Carol úgy érzi, hogy az élet elintézte ez neki. „Amíg próbáltam a saját erőforrásimra támaszkodni, a dolgok nagyon bizonytalanok lettek.” mondja „Amióta Jézus a helyére került az életemben, szerintem jobb feleség vagyok, és jobban érzem magam a bőrömben. Senki sem tehette meg ezt a lépést helyettem.” és még hozzáteszi „Meg kell tennem magam miatt, hogy elmegyek.”

A gyermekei hite érzett felelősség motiválta Dyann-t. „Egy vasárnap reggel rájöttem, hogy a hatéves fiam sosem volt még templomban vagy vasárnapi iskolában. Tudom, hogy nem adhatom neki az én hitemet, de felelős vagyok azért, hogy segítsek neki tanulni Jézusról, hogy képes legyen fejleszteni a hitét ő maga, amikor majd növekszik. Ha megfosztjuk őt attól, hogy megismerje Istent, az rosszabb, mintha elvennénk tőle az olvasás képességét.” Dyann és a lánya, Lisa, azóta járnak gyülekezetbe. Az istentisztelet alatt a Lisa korabeli gyerekeket Istenről tanítják az ő szintjüknek megfelelően, miközben Dyann szabadon dicsőíthet a többi felnőttel.

Miután Susan már három vagy négy hónapig rendszeresen elment istentiszteletre, férje, Terry elkezdett vele együtt járni. „Mondtam neki, hogy el fogok kezdeni rendszeresen járni minden vasárnap gyülekezetbe, amikor nincs más tervünk. És aztán eljött velem a húsvéti istentiszteletre, és azóta szinte minden vasárnap ott van – kivéve, amikor nagy focimeccs van, meg amikor vadászni megy. Valakinek el kellett kezdenie” mondja Susan „és úgy döntöttem, majd én.”

„Úgy tűnt, a férjem sosem akar menni sehová” mondja Bobbie. „Elkezdtem gyülekezetbe járni, hogy barátokat szerezzek. És csodálatos volt. Nemcsak a hitem megújulását éltem át, hanem most van pár asszony, akik közel laknak, és akikkel összebarátkoztam. Kiderült, hogy ők is barátokat kerestek. Már évekkel ezelőtt el kellett volna mennem!”

Téged mi tart távol attól, hogy elmenj a gyülekezetbe? Szeretnélek arra bátorítani, hogy tedd meg az első lépést, még akkor is, ha a férjed még nem akar veled menni. Szerintem boldog leszel, ha megteszed!

Eredeti cikk: Should Wives Go To Church Without Their Husbands?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük