A csíkos pizsamás fiú

TARTALOM

A II. világháború idején járunk. A nyolc éves Bruno (Asa Butterfield) egy náci tiszt védelem alatt álló fia, kinek élete jelentősen megváltozik, mikor apját és vele együtt családját is egy előléptetésnek hála áthelyezik kényelmes berlini otthonukból egy elszigetelt területre, ahol az amúgy is magányos fiúcska senkivel se tud játszani. Az unalom és a kíváncsiság elegye arra sarkallja Bruno-t, hogy anyja határozott intelmeit semmibe véve megnézze közelebbről is azt a „farmot”, amelyet tisztán látni a házukból. Ott megismerkedik Shmuellel, a korabeli fiúval, aki fura mód a drótkerítés másik oldalán lakik. Az állandóan csíkos pizsamát viselő Shmuellel való találkozások során Bruno megszabadul addigi ártatlanságától, és lassan, de biztosan a körülötte zajló felnőtt világ tudatára ébred. A két gyermek között barátság szövődik, amely természetéből fakadóan pusztító következményeket von maga után.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2008
Játékidő: 94 perc
Műfaj: dráma
Rendező: Mark Herman

Főszereplők:

Asa Butterfield (Bruno)
Jack Scanlon (Shmuel)
David Thewlis (apa)
Rupert Friend (Kotler)
Vera Farmiga (anya)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

Az édesapa ezt mondta a film elején a kisfiúnak: „Az élet nem választás kérdése, hanem inkább kötelesség.” Egyetértesz ezzel?

Az édesapa figyelmeztette a nagymamát, hogy nem jár jól vele, ha nyilvánosan kifejti a véleményét a háborúval kapcsolatban. Milyen helyzetekben kell csöndben maradnunk, és mikor kell megszólalnunk/felszólalnunk?

A négy jó barát Berlinben folyton repülőgépeset, vagy lövöldözőset játszott. Szerinted a gyerekek mennyire fogták fel, hogy háború van? Szerinted miért nem vették észre, hogy mi történik körülöttük?

Szerinted milyen érzés lehetett Brunonak bezárva lenni a házba, se iskola, se barátok…?

Egyetértesz Marthával: „Ha direkt nyomorultul érzed magad, attól semmi se lesz jobb.” Neked mikor kellene ezt a tanácsot megfogadnod?

Szerinted milyen érzés lehetett a kisfiúnak, ahogy lassan ráébredt, hogy az édesapja gonosz dolgokat művel? És milyen érzés lehetett neki, amikor látta a videót a táborról, ahol mindenki boldog volt? És utána ott lenni a barátjával a felvétel helyszínén, és rájönni, hogy az egész hazugság volt?

Amikor az édesanya rájött, hogy mi folyik a táborban, akkor összeveszett a férjével, és el akart menni. Szerinted igaza volt? Ilyen esetben elhagyhatná a férjét valaki? Tényleg nem gyerekeknek való hely volt? Honnan tudhattuk már korábban is, hogy nem értene egyet a férje munkájával? Mennyire tudtatok vele együttérezni?

Bruno nővére teljesen elfogadta, amit a tanár mondott neki. Te mennyire van kritikus azzal szemben, amit az iskolában tanítanak? És amit a gyülekezetben? Manapság mennyire hagyjuk, hogy a hatalmon levők átmossák az agyunkat? És a média?

A tanár szerint Bruno lesz a legnagyobb felfedező, ha talál egyetlen jó embert is a zsidók között. Miért általánosítottak ennyire az emberek akkoriban? És manapság mennyire vagyunk hajlamosak ugyanerre?

Szerinted igaz barátság volt a két kisfiú között? Miből gondolod, milyen jelei voltak ennek?

Amikor rajtakapták a kis barátját, hogy evett a házukban, Bruno nem ált ki mellette. Szerinted mi történt volna, ha mégis megteszi? Szerinted utána sikerült „jóvá tennie” amit elkövetett a barátja ellen?

Te hogy érezted magad, amikor láttad, hogy Brúnó nem érti, hogy a barátjának mennyire rossz odabent?

Brunónak nem mondták el, hogy mi is a tanya. Nem értette, hogyan működik a világ. A másik kisfiú sem. Mind a ketten elmondták, amit felfogtak belőle. Egyiküknek sem mondták el a szülei, hogy mi folyik körülöttük. Szerinted el kellett volna mondaniuk? Mennyire lehet egy ártatlan gyereknek elmagyarázni a szörnyűségeket? Meg lehetett volna menteni Brunot azzal, ha valamit elmondanak neki?

Szerinted milyen következményei lehettek történteknek? Volt „értelme” a kisfiú segítőkészségének és halálának?

„A gyermekkort a hangok, illatok és képek árja méri, mielőtt eljön az értelem sötét órája.” (John Betjeman) Számodra mit jelent ez a mondat? Mit jelent ez a hétköznapi életben, és mit jelentett a filmbeli gyerekek számára? (Bruno, Schmuel, Bruno nővére)


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük