14 segítség, hogy hívő házastársat találj

Sok olyan keresztényt ismerek, akik szinte tönkreteszik magukat, annyira igyekeznek feleséget vagy férjet találni. Kihívó ruhákat viselnek, éjszakai bárok körül lebzselnek, és vasárnap szégyellik magukat a templomban. Szenvedés és kétségbeesés hajtják őket, hogy a „világ eszközeit” átvéve találják meg jövendőbeli párjukat. Pedig ez csak fejfájáshoz és csalódáshoz vezethet. Életem nagy részében egyedülálló voltam. Tudom, hogy igenis lehetsz boldog egyedül is, és azt is tudom, hogy lehet boldogan VÁRNI az igazira. Hitetlennel házasságot kötni nem Isten akarata szerinti választás. Most nem részletezem ezt, mert már írtam erről egy külön cikket. Ez a 14 pont kifejti, hogy hogyan találhatsz hívő keresztény társat ebben a meglehetősen magányos világban.

 1. Igyekezz olyan személlyé válni, akivel egy keresztény össze akar házasodni. Légy kedves, megbízható, tettre kész és vonzó. Legyen életed fegyelmezett, hívő módon és észszerűen rendezett. Légy szeretetteljes.
 1. Legyen benned valami érdekes, és ezt tudatosan fejleszd is! Egy kissé „ki kell lógnod” az átlag közül. Érdeklődj a misszió iránt, segítsd a szegényeket, tégy valami különöset, ami mégis te vagy.
 1. Szedd össze magad a hit dolgában is. Legyen napi csendességed, amikor olvasod a Bibliát és imádkozol, és kezdd el életre váltani a Bibliát. Járj rendszeresen gyülekezetbe, imádd Istent, és „húzd be” partnerkereső periszkópodat, amikor odamész. Tulajdonképpen olyan gyakran tedd félre ezt, amilyen gyakran csak tudod. Van valami visszataszító azokban az emberekben, akik leplezetlenül keresnek társat. Hívő ember hívő társat keres.
 1. Légy sikeres a hivatásodban. Jó képességeidet segítik a haladó gondolkodás, tervezés, szorgalom, és jó munkavégzés. Önbecsülésedet az növeli, ha az egyedüllét nem vesz rajtad erőt és nem uralkodik el rajtad. Ez növeli majd az önbizalmadat és a vonzerődet. Hívő keresztények hajlanak arra, hogy azt szeressék, akik a legtöbbet adják nekik. Jézus egyértelműen elfogult volt azokkal a szolgákkal, akik szorgalmasan és jól tették dolgukat, és sok példázatának hőseivé tette őket.
 1. Készíts egy listát arról, hogy mit szeretnél, hogy a társadban meglegyen, és imádságban vidd ezt Isten elé. Ez legyen teljesen konkrét! Használd ezt, mint egyfajta „szűrőt”, hogy megóvjon az olyan emberekkel való randevútól, akik egyáltalán nem felelnek meg ennek. Amikor elkészíted ezt a listát, emlékezz az aranyszabályra: „amit akartok, hogy az emberek veletek cselekedjetek, ti is akképpen cselekedjetek velük”. Szeretnéd, hogy jövőbeli társad egy ugyanilyen listát készítsen? Szeretnéd, hogy kiválasszon, és erre felkerülj? Esetleg túl irreális a te listád? Győződj meg arról, hogy egy házasodni készülő „átlagember” – olyan, mint te – képes annak eleget tenni.

6.      Vedd komolyan gyengeségeiket! Ha valaki keresztény, de problémája van a drogokkal, alkohollal, a promiszkuitással, légy nagyon óvatos. Ha állandóan anyagi gondjai vannak, vagy folyton otthagyja munkahelyét, a szenvedéssel házasodsz össze.

Az olyan dolgok, mint pl. az étkezési rendellenességek, nagyon kicsi önbecsülés, nagyfokú rosszindulat és a mindenáron uralkodni vágyás zavarokat okozhat a házasságban. Ha hívő ember, akkor Isten munkálkodik életében, és van remény, de ennek ellenére van olyan, aki ekkora felelősségre még nem kész. Néhányan csak névleges keresztények, és nem kötelezik el magukat hosszú távra. Nem azt mondom, hogy ne házasodj össze ilyen emberrel, de komolyan gondold át, mielőtt megteszed! Mielőtt „megkötöd a csomót”, adj időt, hogy erősödjön és megmutassa magát.

 1. Olyannal kösd össze életedet, akivel tudsz együtt imádkozni. Bizonyított tény, hogy azok a házaspárok, akik együtt imádkoznak, együtt is maradnak. Azokban a keresztény házasságokban, amelyek tönkrementek (beleértve az enyémet is), olyan társ van, aki a napi közös áhítatok alól kihúzza magát. Az imádság építi igazán bele a meghittséget a házasságba.
 1. Tanuld meg felismerni a „ragadozókat”. Sokan vannak, akik a gyülekezetek körül lógnak azzal a céllal, hogy felcsípjenek egy „keresztény társat”, és akik figyelemre méltó jártassággal tettetik a kereszténységet. Általában sem hívővé lenni, sem házasodni nem szándékoznak. Rendszerint csak a szex érdekli őket, és nincs is emiatt lelkiismeret furdalásuk.  Szomorú dolog erről ilyen nyersen szólni, de tudnod kell az igazat. A ragadozókat gyakran elárulja a keresztény hit és a Biblia iránti teljes érdektelenségük. Szerezni akarnak, és nem adni, de a kisebb erkölcsi kihágások is jó árulkodó jelei ennek. Hallgass Isten sugalmazására és megérzéseidre. A Szentlélek idejekorán „nem!”-et kiált benned. Amikor ezt hallod, ott és akkor azonnal állj meg!
 1. Gyorsan és bölcsen foglalj állást és tégy félre minden gyanakvást, ellenérzést és bizalmatlanságot az ellenkező nemmel szemben. Mint az életből vett szigorú szabály, az emberek a te projekciódnak fognak megfelelni. Ha te nem bízol bennük, és biztos vagy abban, hogy nem fognak veled maradni, csak „használnak”, akkor elmenekülnek. Senki sem fog kapcsolatban maradni olyan valakivel, aki nem bízik benne. És fordítva, ha te jól bánsz a partnereddel, és megbízol benne, szereted, és jól érzed magad vele, örömöd leled abban, aki ő maga, és jó dolgokat vársz tőle, akkor annyira örül szeretetednek, hogy házasságon kívül más nem fordul meg a fejében! A derülátó embereknek nagy esélyük van pozitív eredményekre jutni, míg a pesszimisták negatív eredményhez jutnak – így kezeld félelmeidet!
 1. Ne légy paranoiás (rögeszmésen aggódó) az ellenkező neműekkel szemben! Konzervatív keresztény körökben majdnem mindig az a feltevés, hogy az ellenkező neműek közül csak azokkal beszélhetsz, akikre házassági reménnyel tekintesz. Ez romboló hatású! Építs ki sok átlagos barátságot és zavard meg ezzel gyülekezetedet! Ez majd leveszi a terhet minden kifejlődőben lévő kapcsolatról, és a nők/férfiak jobb megértését hozza a körülményektől függően.
 1. Szerezz egy jó keresztény lelkigondozót, aki segít, ha esetleg olyan traumatikus élményeid voltak, amelyek gátolhatják az ellenkező nemmel való kapcsolatodat. Tudom javasolni a Theophostic Counselling –et. Ebben valahol van egy jó cikk erről a témáról.
 1. Ha tényleg megkedvelsz valakit, és az jó keresztény, akkor mindent bele! Én túl sok időt töltöttem gondolkodva „ez és ez túl jó nekem” – ez visszatartott, és végül elvesztettem. Erősnek és bátornak lenni sok előnnyel jár, és Isten áldását rejti.
 1. Sok jó keresztény házasság úgy született, hogy egy barát két embert bemutatott egymásnak, és azok megpillantották egymást. Míg páran Cupido szerepében életeddel játszva fájdalmat okozhatnak, jó, ha van néhány igaz barát, akiben megbízol, és megkéred őket, hogy figyeljenek rád, imádkozva, hogy a megfelelő személy eljöjjön.
 1. Kérd Isten áldását törekvéseidre, és fejleszd ki a Ráfigyelés képességét. Istennek hosszú „előélete” van első osztályú románcok összehozásában. Engedd, hogy Ő uralja napjaidat, és azok akkor kellemesek lesznek. Mert Ő valóban gondot visel!

Eredeti cikk: 14 Principles For Finding A Godly Wife Or Husband


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük